Χτίσιμο ή… φτύσιμο;

on .

Μια φορά… κι έναν καιρό, υπήρχε στην Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα, με πολλαπλά οφέλη για τους εργαζόμενους και την Ελληνική οικονομία γενικότερα. Ήταν η περίοδος των περασμένων δεκαετιών, που ο δημιουργικός Έλληνας, έχτιζε το σπίτι, για να στεγάσει την οικογένειά του και τα όνειρά της! Φυσικά στηριζόταν στις «δικές του οικονομίες», αλλά και σε κάποιο τραπεζικό δάνειο, το οποίο εξοφλούσε σιγά – σιγά, αφού είχε δουλειά, μόνιμη, σταθερή και σχετικά καλοπληρωμένη! Τώρα όλα αυτά, πλέον, αποτελούν όνειρο θερινής νυχτός!
Σήμερα, αν δει κανείς… μπετονιέρα, να κατευθύνεται σε ανεγειρόμενη οικοδομή, είναι ένα μείζον γεγονός και οι άνθρωποι βγαίνουν στα μπαλκόνια, να… αποθανατίσουν με τα κινητά τους το σκηνικό!
Τέρμα λοιπόν η οικοδομή και το χτίσιμο! Που σημαίνει, μεγάλη ανεργία σε εκατοντάδες επαγγέλματα, που κινούνταν γύρω από την οικοδομή, σημαίνει ισχνά ασφαλιστικά ταμεία, ο κόσμος με ανύπαρκτα εισοδήματα, χωρίς να κολλάει ένσημα και η Κυβέρνηση να απαιτεί… τα εύσημα, για την πολιτική της!
Με τη μεγάλη φτώχεια και την υποαπασχόληση, να έχει κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία, η σημερινή Κυβέρνηση των πολλών φόρων, κατάντησε το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού, να είναι… άνευ πόρων!
Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών, επιμένει στο «χτίσιμο» όχι βέβαια οικοδομών, αλλά του… αφορολόγητου, με πλαστικό χρήμα!
Να «χτίσει» δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος το αφορολόγητο, ενώ δεν διαθέτει… ούτε πλαστικό, ούτε χειροπιαστό χρήμα! Και αυτό… το ευλογημένο να χτιστεί, όχι με όλες τις αποδείξεις, αλλά αυτές που θέλει το Υπουργείο, επιλεκτικά!
Για παράδειγμα, με πλαστικό χρήμα πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, για να… πιάσει το κράτος τη φοροδιαφυγή! (Μα πήγε κανείς στο σούπερ μάρκετ και δεν του κόψανε απόδειξη;). Όμως, οι αποδείξεις της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των καυσίμων, των τελών κυκλοφορίας, η ασφάλεια του αυτοκινήτου, τα ογκώδη κοινόχρηστα της πολυκατοικίας, δεν υπολογίζονται! Μα, με αυτή τη λογική, η Κυβέρνηση δεν χτίζει, αλλά… γκρεμίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό!
Αυτά τα «κόλπα» του κράτους, πρέπει να σταματήσουν! Γιατί, για παράδειγμα, σε τετραμελή οικογένεια, με 15.000 ευρώ εισόδημα, εάν αφαιρεθούν τα βασικά έξοδα, δεν της μένουν… ούτε τα 3, για να φάει!
Ας τελειώσει λοιπόν η κοροϊδία, προς τον Έλληνα πολίτη! (Σε σας το λέω… με τα 7 χιλιάρικα το μήνα!). Γιατί διαφορετικά, αντί για χτίσιμο, θα πρέπει ο λαός να αρχίσει… το φτύσιμο!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.