Οι ενοχές του Πρωθυπουργού!

on .

Οι πολίτες φορτώνουν όλα τα δεινά της χώρας στον Πρωθυπουργό. Σπάνια στο καφενείο, στη δουλειά ή στο δρόμο ακούγεται λόγος θετικός για τις πράξεις και τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα. Κι αν όλη αυτή η αρνητική κριτική είναι αληθινή, τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποτύχει συνολικά και οφείλει είτε να αλλάξει την πολιτική του είτε να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές και να αναλάβουν οι πολίτες τις ευθύνες τους. Δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ περί άλλων τυρβάζουν και το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα κρατήσουν την εξουσία. Φαίνεται πως έχουν διαβάσει καλά τον Μακιαβέλι και εφαρμόζουν πιστά την προτροπή του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Εύστοχα ο Μίκης Θεοδωράκης επεσήμανε ολοκληρωτική συμπεριφορά στην «Αριστερά» της Ελλάδας όταν έχει την κρατική εξουσία. Και πράγματι ο τρόπος που η Κυβέρνηση «της Αριστεράς» διαχειρίζεται την εξουσία φανερώνει καθεστωτικές λογικές και αθεράπευτες εμμονές.
Και για όλη αυτή την οδυνηρή κατάσταση της χώρας ένοχος είναι πρώτα και κύρια ο Πρωθυπουργός, γιατί το κοινοβουλευτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Γι’ αυτό και η υπογραφή του κ. Τσίπρα θα συνοδεύει για πάντα την κατάντια της Ελλάδας και το μαρτύριο των Ελλήνων κατά την περίοδο της κρίσης. Και θα μείνει στην πολιτική μας ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που δεν μπόρεσε να επαναφέρει τη χώρα σε συνθήκες κανονικότητας και λειτουργίας. Τόσος ήτανε και τόσα μπορούσε.
Για να δείξω την ηγετική ένδεια του Πρωθυπουργού θα αναφερθώ στη στάση του σε μια δήλωση του κ. Χρυσόγονου, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και από τους λίγους σοβαρούς. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τον έχει δεχτεί ο Πρωθυπουργός, είπε: Έχει δύο χρόνια να με δει. Φαίνεται πως για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, τον ενημερώνει ο Καρανίκας ως σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού!
Είναι φανερό ότι ο κ. Χρυσόγονος ήθελε να γελοιοποιήσει τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού και ταυτόχρονα να δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη ο κ. Τσίπρας. Προσωπικά περίμενα ότι ο Πρωθυπουργός θα διέγραφε τον Ευρωβουλευτή του, για να προστατέψει τουλάχιστον την αξιοπρέπειά του.
Και όμως, ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Βουλής κατηγόρησε τον Μητσοτάκη, γιατί τάχα του ασκεί κριτική για την επιλογή του Καρανίκα ως συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού. Υποστήριξε δε ότι αυτός προτιμάει για συνεργάτες του παιδιά από τις λαϊκές τάξεις και όχι αποφοίτους του Χάρβαρντ!
Μ’ αυτή τη θέση του Πρωθυπουργού στέλνεται το μήνυμα ότι ο καθένας μπορεί να ασκήσει κρατική εξουσία, αρκεί να έχει καταγωγή λαϊκή. Τα προσόντα, οι γνώσεις, οι εξειδικεύσεις, οι τίτλοι και οι γλώσσες είναι κακές συνήθειες της αστικής τάξης και δεν έχουν καμιά αξία. Μ’ αυτά τα «μαρξιστικά» ο κ. Τσίπρας μας επαναφέρει στα 1917, τότε που το κράτος πέρασε στα χέρια των μπολσεβίκων. Άρα ο Πρωθυπουργός της χώρας προτείνει στους νέους να μην δίνουν μεγάλη σημασία στις γνώσεις, αλλά μόνο στην πολιτική δράση. Μια δράση που κορυφώνεται μόνο στις καταλήψεις των σχολείων, όπως αναδείχτηκε και ο Καρανίκας. Μήπως αυτή η πρωθυπουργική ανάλυση θυμίζει και τη ρήση του Υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά»;
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να απαξιώσουμε αυτή την πρακτική. Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή όφειλαν να πούνε στον Πρωθυπουργό: Αν θέλεις να τακτοποιήσεις τα δικά σου παιδιά, τους συναγωνιστές και ομοϊδεάτες, μπορείς να τους χορηγήσεις ένα κοινωνικό επίδομα ή να τους γράψεις στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής. Οι υψηλές κρατικές θέσεις χρειάζονται νέους επιστήμονες με υψηλά προσόντα και εξειδικευμένες γνώσεις…
Όταν, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός της χώρας ανάγει τα πάντα στην ταξική πάλη και ταυτόχρονα έχει για δεξί του χέρι τον Καμμένο, είναι φανερό ότι η χώρα δύσκολα θα ξεμπλέξει και οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μεγαλύτερα δεινά.
Άρα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης οφείλουν να αποκαλύπτουν με απλές και σταράτες κουβέντες τα αδιέξοδα και να ζητάνε από τους πολίτες να αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί όσο κρατάει αυτή η πολιτική, τόσο ο λαός θα εκτίθεται στην φτωχοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ