Η Ιόνια Οδός έφτασε και ο Δήμος κοιμάται!..

on .

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ζωή του πολίτη ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε Κυβέρνηση και από την πολιτική που αυτή εφαρμόζει στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας. Γι’ αυτό και η ελληνική κοινωνία σήμερα θεωρεί ως κύρια υπεύθυνη για τις δραματικές συνθήκες που βιώνει την Κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου.
Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαδραματίζει κάποιο ρόλο σε κάθε τοπική κοινωνία και η Δημοτική Αρχή της περιοχής. Γιατί ο Δήμος καθορίζει ως ένα βαθμό το οικονομικό κόστος στους συμπολίτες για τις υπηρεσίες που διαχειρίζεται, όπως για παράδειγμα είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών, η τιμολογιακή πολιτική στο νερό, η συντήρηση των σχολείων κ.τλ.
Επομένως, οφείλουμε να διακρίνουμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης από τις ευθύνες της Δημοτικής μας Αρχής. Γιατί δεν φταίει κάποιο Υπουργείο, επειδή ο Δήμος των Ιωαννίνων επιβαρύνει τους δημότες, με διαφορετική κατά περιοχή τιμή στην ύδρευση, ούτε ευθύνεται η Κυβέρνηση που δεν λειτούργησε ο Δήμος τις μέρες της κακοκαιρίας με τη δέουσα αποτελεσματικότητα.
Με αυτές τις παρατηρήσεις θα επιχειρήσω να δείξω την αδιαφορία ή μάλλον την ανεπάρκεια της Δημοτικής μας Αρχής να αντιληφθεί τη σημασία που έχει η Ιόνια Οδός και τι πρέπει να κάνει για να εκμεταλευτεί τα πολύπλευρα «αγαθά» που θα προσφέρει στον κόσμο της πόλης, καθώς σε δύο μήνες παραδίνεται σε κυκλοφορία.
Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν χρειάζεται να αναλύσω τη χρησιμότητα και τη σημασία αυτού του δρόμου για τα Γιάννινα, καθώς ο κάθε πολίτης με τη λογική του αντιλαμβάνεται τις συνέπειες για το χώρο μας σε επίπεδο οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό και κοινωνικό. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια όλοι οι Γιαννιώτες διεκδικούσαμε να απαλλαγούμε από την γεωγραφική μας απομόνωση, για να δούμε και εμείς «άσπρη μέρα». Και τώρα είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε με ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα ως την Αθήνα.
Και ευθύς θέτω το καίριο ερώτημα του προβληματισμού μου: Είδε κανείς μία ολοκληρωμένη πρόταση ή ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων από τον Δήμο Ιωαννιτών για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του μεγάλου αυτού οδικού άξονα;
Βεβαίως η Ιόνια οδός τελειώνει, αλλά για τους τοπικούς μας άρχοντες δε συμβαίνει τίποτε. Δείχνουν να τυρβάζουν περί άλλων και ξοδεύουν όλη την ικμάδα τους σε μεγαλοστομίες και σε οράματα. Ας μη βιαστεί κάποιος να με κατηγορήσει ότι τάχα ισοπεδώνω τα πάντα και ότι διακατέχομαι από κάποια αντιπαλότητα προς τους «άρχοντές μας». Βεβαίως και αναγνωρίζω σημαντικές προσπάθειες σε κάποιους τομείς από τη Δημοτική Αρχή, όπως συμβαίνει στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου με το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο κ.ά.
Δυστυχώς στο ζήτημα της Ιόνιας οδού «αγρόν αγοράζει» η Δημοτική Αρχή. Δείχνει να πιστεύει ότι όλα θα λειτουργήσουν με κάποιον αυτόματο πιλότο ή με τη βοήθεια του από μηχανής θεού.
Είναι ανάγκη να σκεφτούν οι δημοτικοί μας άρχοντες τι πρέπει να κάνουν για να αποδώσει ο καινούριος μεγάλο δρόμος τα μέγιστα οφέλη στην πόλη μας και μάλιστα σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση έχει γονατίσει κυριολεκτικά τον κόσμο. Έπρεπε κιόλας να διαλεχτεί ο Δήμος και να αξιοποιήσει ιδέες και σκέψεις από όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης, όπως είναι ο Εμπορικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Ξενοδόχων κ.τ.λ..
Έτσι με πρωτοβουλία του Δήμου θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα στοιχεία της πόλης, τα οποία θα προκαλούν το ενδιαφέρον της Δυτικής Ελλάδας για τα Γιάννινα. Και ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη μας είναι πρώτη σε χώρους αρχαιολογικούς, σε τουριστικά αξιοθέατα, σε μουσεία, σε φυσική ομορφιά. Άρα ποιος Έλληνας από τη Δυτική Ελλάδα μέχρι την Πάτρα δεν θα έρχεται στην πόλη μας για αναψυχή για οικονομική δράση και για άλλες ανάγκες.
Γι’ αυτό και είναι άμεση ανάγκη ο Δήμος μας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υποδεχτούμε την Ιόνια Οδό, όχι μόνο ως μέσο συγκοινωνίας, αλλά και ως παράγοντα πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό.