Η τιμή… του μπροκόλου!

on .

Η αβεβαιότητα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες, που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου.
Τον απλό Έλληνα πολίτη, τον απασχολεί βεβαίως, ως ένα βαθμό, η γενικότερη πολιτική κατάσταση, τα εθνικά θέματα, η εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά κακά τα ψέματα, πρωτίστως, τον «καίει» η τσέπη του και οι βιοποριστικές του ανάγκες!
Τα τελευταία 15 χρόνια, με το ευρωπαϊκό νόμισμα στη τσέπη του, φάνηκε πως στη ζωή του, κάνει ένα νέο καλό ξεκίνημα!
Στην αρχή δεν έδειξε να… πτοείται, από την νομισματική αλλαγή και πήγαινε στα ΑΤΜ… καμαρωτός, βγάζοντας τα ευρώ με τη σέσουλα! (κυκλοφορούσε χρήμα…).
Αργότερα οι επισκέψεις του στην τράπεζα, για αναλήψεις, λιγόστεψαν και τα πράγματα άρχισαν να ζορίζονται… Η ακρίβεια που κάλπαζε, του «τσάκιζε» την αγοραστική του δύναμη και η κατανάλωση πήρε την κατιούσα!
Είχε προηγηθεί και μία… προσαρμογή στις τιμές, με τη νομισματική αλλαγή, για κλάματα! Ό,τι πάρετε, ένα ευρώ! Ιδού μερικά παραδείγματα:
• Ενώ πριν το ψωμί είχε 100 δραχμές, αμέσως πήγε στο 1 ευρώ (340 δραχμές!).
• Το μαρούλι των 30 δραχμών, σκαρφάλωσε στα 60 λεπτά (200 δραχμές!).
• Η δε τιμή… του μπροκόλου, 3 ευρώ και 90 λεπτά! (Θα έδινε κανείς σε εποχή δραχμής, 1.400 δραχμές, να αγοράσει ένα μπρόκολο; Με 1.400 δραχμές αγόραζες… χρυσούν ωρολόγιον!).
Όταν λοιπόν σήμερα, το μπρόκολο έχει κοντά στα 4 ευρώ, ε το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στο 1 ευρώ, είναι… σε τιμή ευκαιρίας!
Με όλα αυτά, δεν είμαστε υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Αυτή πέρασε στη… νομισματική ιστορία! Αλλά, κάτι πρέπει να γίνει και με το ευρώ. Ο καταναλωτής να το χρησιμοποιεί και να πιάνουν τόπο οι αγορές του και να μην εξανεμίζεται τόσο εύκολα!
Γιατί, τι ζητάει ο Έλληνας βιοπαλαιστής; Λογικές τιμές στα προϊόντα και κυρίως στα τρόφιμα, που τραβούν την ανηφόρα! Να υπάρξει μια ηρεμία στην αγορά και… στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή!
Αλλά πώς να υπάρξει ηρεμία, αφού οι τιμές των προϊόντων επηρεάζονται και από εξωγενείς παράγοντες;
Τελευταία υπάρχει ανησυχία για την εμπορική πολιτική του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που πιθανώς θα οδηγήσει διεθνώς σε αύξηση των τιμών των προϊόντων!
Αλλά, τον Ντόναλντ, ποιος να τον σταματήσει; Αυτός δεν… ασχολείται, με την τιμή… του μπρο-κόλου! Το πρώτο συνθετικό, το έχει… καταργήσει!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.