Η καλύτερη απάντηση...

on .

Τέτοιο ευρωπαϊκό «στρίμωγμα» έχει πολύ καιρό να δεχτεί ο Έλληνας! Και βέβαια, δεν μιλάμε για τις μισθολογικές, τις εργασιακές και τις φορολογικές πιέσεις, που του έγιναν αφόρητες, ούτε αναφερόμαστε στις «λυπητερές» που έρχονται απ’ τις Βρυξέλλες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για τις παρανομίες των Ελλήνων, στις χωματερές και τα σκουπίδια (όπου δικαιολογημένα πέφτει ο πέλεκυς...), αλλά μιλάμε για το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, που μας στήνει... στα 6 μέτρα, για το τσίπουρο!
Ε, αυτό πάει πολύ... Τόσα χρόνια που οι Ευρωπαίοι μας

«πότιζαν» με το δικό τους ουίσκυ, δεν έβγαζαν κουβέντα!
«Φέρτε μας... ένα αγροτικό» φώναζαν στα καφενεία του χωριού και φυσικά εννοούσαν το ουίσκυ, που έρρεε άφθονο, ενώ το τσίπουρο ήταν... παραμελημένο! Τώρα που «πήρε τα πάνω του», χτυπιέται απο τους εταίρους! Δεν εφαρμόζουμε, λένε, τον κοινοτικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Η ύπαιθρος χώρα αναστατώθηκε...
Σπάσανε τα κινητά των όμορων χωριών, για... να συντονιστούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος! Σοφοί – γέροντες μπακάληδες, κατεβάζουν ιδέες...
Βρίσκουν κάποια λύση, λέγοντας: Εμείς, δεν κάνουμε εμπόριο, βγάζουμε τσίπουρο και το έχουμε για ίδια χρήση! (Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει δηλαδή! Αυτό φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού κάποιοι από αυτούς, είναι... μόνιμα μεθυσμένοι!).
Έτσι, λένε, δεν έχουν λόγο οι Ευρωπαίοι, να μας κατηγορήσουν και να μας φορολογήσουν!
Οι εταίροι όμως επιμένουν...
Θέλουν σωστές προδιαγραφές, στην παραγωγή του τσίπουρου, επειδή, λένε, ενδιαφέρονται για... την υγεία του καταναλωτή και όχι για τα δημόσια έσοδα! (Α, στο διάβολο!).
Παίρνει λοιπόν τα μέτρα της η ελληνική επαρχία, που βάλλεται από τους Ευρωπαίους, που θέλουν φόρους και από το ευλογημένο τσίπουρο!
Δεν αποκλείεται σύντομα, να βγουν στα ελληνικά καφενεία... ευρωπαϊκά συνεργεία, να ελέγξουν την υπόθεση του τσίπουρου!
Οι Ευρωπαίοι... μη εμπιστευόμενοι τις Ελληνικές φορολογικές Αρχές, κάνουν... «ντου» μόνοι τους, για να έχουν... ιδίαν αντίληψιν του θέματος!
Η γλώσσα όμως είναι ένα πρόβλημα.
Η επαρχία... μιλάει μόνο ελληνικά και έτσι η συνεννόηση γίνεται... διά της νοηματικής και με κάποια γραπτά μηνύματα!
Ρωτάει λοιπόν ο Ευρωπαίος ελεγκτής τον γέρο-καφετζή, αν ειναι εντάξει με τον ΕΦΚ, δηλαδή τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του τσίπουρου. Του γράφει μάλιστα στο χαρτί τα αρχικά Ε.Φ.Κ.
Και ο καφετζής, δικαιολογημένα, ...παρερμηνεύοντας τα αρχικά γράμματα Ε.Φ.Κ., του απάντησε:
Ε. Φ. Κ.
Ε, φύγετε, κοπρόσκυλα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.