Η γλώσσα και η λογική των κυβερνώντων…

on .

Θυμάμαι συχνά τον καθηγητή της Ψυχολογίας Ι. Παρασκευόπουλο, ο οποίος στο Πανεπιστήμιο μας έλεγε: Από το ύφος της ομιλίας και από τις λέξεις που χρησιμοποιεί κάποιος στο λόγο του διακρίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.
Ακούοντας καθημερινά τους κυβερνητικούς εκπροσώπους να πανηγυρίζουν για τη «συμφωνία» με τους δανειστές, σκέφτομαι πόσο δίκιο είχε ο καθηγητής μου. Γιατί οι Υπουργοί και οι βουλευτές βάλθηκαν να μας πείσουν ότι η δικιά μας λογική έχει διαταραχές και δεν μας επιτρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Ο ένας συναγωνίζεται τον άλλον στις απρέπειες, τους παραλογισμούς και τις αθυροστομίες.
Επιχειρούν χωρίς αιδώ να παρουσιάσουν το μαύρο - άσπρο για να αποδείξουν ότι η επιτυχία τους στη διαπραγμάτευση αξίζει όχι μόνο την επιδοκιμασία του λαού, αλλά ακόμα και χρυσό μετάλλιο πολιτικής ευρεσιτεχνίας. Τέτοιο θέατρο πολιτικής παρανόησης δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει. Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε λωτοφάγοι ή σαν άποικοι σε χώρα τριτοκοσμική, αγράμματοι, απολίτιστοι και ακοινώνητοι.
Εκτιμώ ότι όλοι οι πολίτες βρισκόμαστε αμυνόμενοι σε μια ανελέητη επίθεση της κυβέρνησης να ξεριζώσει από μέσα μας κάθε ίχνος πολιτικής σκέψης και αξιοπρέπειας. Ενώ η προσβολή της νοημοσύνης μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής.
Προς επίρρωση των απόψεών μου παραθέτω ορισμένες δηλώσεις των κυβερνητικών και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:
4 Ο Πρωθυπουργός προέτρεψε την Μέρκελ «να μαζέψει» τον Υπουργό της των Οικονομικών. Όμως κάθε φορά που συναντιέται με την καγκελάριο ή τηλεφωνεί στάζει μέλι γι’ αυτή. Και καθημερινά υποστηρίζει ότι ο λαός δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ έχει αποδεχτεί τη μείωση και του αφορολογήτου και των συντάξεων. Στ’ αλήθεια υπάτχει έστω κι ένας Έλληνας που να μην έχει αντιληφθεί ότι η Κυβέρνηση δίνει στους δανειστές τα πάντα χωρίς να πάρει τίποτε;
4 Ήρθε στα Γιάννενα ο Υπουργός Σπίρτζης για τα «Ελευθέρια». Βαρύγδουπα και με ύφος Μεγάλου Ναπολέοντα δήλωσε: «Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και την έξοδο της χώρας από την κρίση»! Και αργότερα πρόσθεσε: Εμείς θα δώσουμε δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη. Ο Υπουργός πετάει στα σύννεφα ή εμείς είμαστε ακόμα ραγιάδες στους Τούρκους; Εκτιμώ πως όφειλαν οι τοπικοί φορείς να τον χαρακτηρίσουν ως persona nos grata για την περιοχή μας, γιατί με τη δήλωσή του προσέβαλε την ιστορική μας μνήμη. Παρά ταύτα ο Υπουργός συνεχίζει το βιολί του.
4 Ο κυβερνητικός συνέταιρος Π. Καμμένος είπε: Εντός του 2017 θα δούμε στην Ελλάδα εκρηκτική ανάπτυξη. Κανείς δεν υπάρχει να τον μαζέψει;
4 Ο Κατρούγκαλος, ο γίγαντας κομμουνιστής, είπε: «Το πρόγραμμα θα είναι ουδέτερο δημοσιονομικά». Αυτό σημαίνει ότι με τα νέα μέτρα ο Έλληνας δεν θα χάσει τίποτε, αφού με το ένα χέρι θα δίνει και με το άλλο θα παίρνει. Ερώτημα: Έχετε δει στον κόσμο όλο να εφαρμόζεται τέτοια πολιτική; Μόνο στο Θέατρο Σκιών χαιρόμαστε αυτά.
Δε χρειάζεται θεωρητική κατάρτιση ανθρωπογνωσίας για να αντιληφθεί ο καθένας ότι ο λόγος των κυβερνητικών φανερώνει αλαζονεία, εξουσιολαγνεία, λαϊκισμό και έλλειμμα σοβαρότητας. Οι άνθρωποι, μεθυσμένοι από τα προνόμια της εξουσίας, παραβιάζουν ασύστολα κάθε κανόνα λογικής και κάθε αρχή ηθικής. Γι’ αυτό από δω και πέρα είναι αχρείαστοι και λίαν επικίνδυνοι.
Μπροστά σ’ αυτή τη φορτούνα βρίσκω πολιτικά σωστή την πρόταση του Λοβέρδου να αποχωρήσουν όλα τα κόμματα από τη Βουλή, όταν η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία – 4ο Μνημόνιο.
Μήπως όμως είναι πιο χρήσιμο τα κόμματα να καλέσουν τον κόσμο έξω από τη Βουλή για να αναλάβει τις ευθύνες του και να στείλει το αναγκαίο μήνυμα και στην Κυβέρνηση και στην Ευρώπη;

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ