ΜΕΓΑΡΟΝ ΜΑΞΙΜΟΥ

on .

-  Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΚΟΛΙΑΚΗΣ

Όλοι μας έχουμε ακούσει στα Μ.Μ. Επικοινωνίας, για κάποιο κτίριο στην Αθήνα, όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία αυτού του πραγματικά αξιοθαύμαστου νεοκλαστικού οικοδομήματος;
Συλλέγοντας από διάφορα έντυπα πληροφορίες γράφω τα παρακάτω. Το 1856 δύο αδέρφια, ο Αργύρης και ο Άγγελος Καραγιάννης, είχαν στην κατοχή τους ένα οιικόπεδο, εκεί που είναι σήμερα το εν λόγω μέγαρο. Γειτνίαζε δηλαδή με το κτήμα των Βασιλικών Ανακτόρων. Από εκεί και πέρα, μέχρι την Ακρόπολη, δεν υπήρχαν σπίτια σε σχέδιο πόλης, παρά μόνο χωράφια και μικρές κατοικίες.
Το οικόπεδο των Αφών Καραγιάννη, αγόρασε ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Μιχαληνός, όπου ανέθεσε στο μηχανικό Αναστάσιο Χέλμη να του κατασκευάσει μία κατοικία, το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου.
Το έτος 1916 η χήρα του Μιχαληνού, Ειρήνη, που είχε ξαναπαντρευτεί τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε και ξανααγόρασε το κτίριο μετά από πέντε χρόνια κι εγκαταστάθηκε σ’ αυτό. Ο Μάξιμος ήταν τραπεζίτης και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 1947 διετέλεσε και πρωθυπουργός. Υπήρξε ένας ιδιαίτερα φιλότεχνος οικοδεσπότης, τούτο φαίνεται και από τους περίφημους πίνακες που στόλιζαν το σπίτι του.
Το 1952 το Ελληνικό Δημόσιο ενδιαφέρθηκε να αγοράσει την οικία του Μαξίμου, η οποία κοστολογήθηκε στα 11 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Μάξιμος για να διευκολύνει το Δημόσιο το έδωσε στη μισή τιμή. Η τότε Κυβέρνηση για να τιμήσει την προσφορά αυτή του Μάξιμου αποφάσισε να δώσει το όνομά του στο Μέγαρο. Έτσι από τότε και μέχρι σήμερα φέρει το όνομα αυτό.
Η Κυβέρνηση στο κτίριο αυτό, που πρέπει να σημειωθεί ότι επωλήθη με όλο τον εξοπλισμό του, πίνακες κ.λπ., μέχρι το 1982 φιλοξενούσε υψηλά πρόσωπα, κυρίως πρωθυπουργούς κρατών, όπως π.χ. ο Πρόεδρος Τίτο της Γιουγκοσλαβίας το 1955, η Μάργκαρετ Θάτσερ της Αγγλίας το 1980. Τον καιρό της Επταετίας με εντολή του Γ. Παπαδοπούλου εγκαταστάιθηκε εκεί και ο Αντιβασιλέας Γ. Ζωιτάκης με τη σύζυγό του Παγώνα.
Διασώθηκε προφορικώς και γραπτώς και το παράπονο της χωριατοπούλας Παγώνας, με τη χαρακτηριστική της φράση: «Τι τα θέλαμε εμείς τα μέγαρα; Εδώ δεν επιτρέπεται ούτε κοτέτσι να φκιάκεις».
Τέλος, το 1982 με απόφαση του Υπουργού Κουτσόγιωργα, το «Μαξίμου», παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης, με σκοπό τη στέγαση του εκάστοτε Πρωθυπουργού της χώρας.
Σήμερα όλοι οι Έλληνες, έχουμε ταυτίσει το Μέγαρο Μαξίμου, με τα σημαντικότερα γεγονότα της πολιτικής ζωής της πατρίδας μας.