Το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει!

on .

-  Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ,
πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων

Όλοι σήμερα ομολογούν, ειδικοί και μη, ότι μια από τις βασικές αιτίες της οικονομικής μας κρίσης είναι το πελατειακό σύστημα που όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν πιστά. Γι’ αυτό και σήμερα το ελληνικό κράτος έχει τις περισσότερες Δημόσιες Υπηρεσίες και προσωπικό σε σύγκριση με τα ανεπτυγμένα Ευρωπαϊκά κράτη. Η μοναδική εξαίρεση στην πολιτική μας ιστορία υπήρξε ο νόμος του ΑΣΕΠ, που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε ο αείμνηστος Πεπονής. Ο λαός μας βέβαια για να τον τιμήσει προτίμησε να μην τον εκλέξει ούτε καν βουλευτή!
Και ας μην ξεχνάμε και την πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, για να καταλαβαίνουμε τις ρίζες του ρουσφετιού και του βολέματος.
Επειδή, λοιπόν, η πελατειακή πρακτική είχε ξεπεράσει κάθε όριο σε βάρος της δημοκρατίας, ο Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να υποσχεθεί μετά βαΐων και κλάδων την αξιοκρατία και την κατάργηση όλων των προνομίων με μία νομοθετική πράξη. Πόσο όμορφα ηχούσαν αυτές οι διακηρύξεις στον δυστυχισμένο λαό των Μνημονίων!
Αλλά τι δυστύχημα για την κοινωνία μας. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της «αριστερής κυβέρνησης» αποδείχτηκε ότι είμαστε «αεί παίδες απαίδευτοι». Η νέα ηγεσία τίποτε δεν είχε διδαχτεί από το «βρώμικο» παρελθόν. Ενώ ο λαός έπραξε, όπως λέει ένα παραδοσιακό σαρακατσάνικο τραγούδι: «Βγήκαν στην αγορά να πουλήσουν τα γερατιά και να αγοράσουν νιάτα». Αλλά οι νεότεροι είναι βαθύτατα συντηρητικοί, αναχρονιστικοί και παλαιοκομματικοί.
Αναμφισβήτητα οι πολίτες επιθυμούν την αξιοκρατία και τη διάκριση στη βάση της ίσης μεταχείρισης και της αριστείας. Όμως οι κυβερνώντες νοιάζονται μόνο για το πώς θα βολέψουν τους ημετέρους και στον άλλο κόσμο μοιράζουν αφειδώς δημαγωγικές κολακείες.
Είναι πραγματικά πρόκληση και προσβολή οι πολίτες να βρίσκονται «εν τω πελάγω των θλίψεων» και οι κυβερνητικοί να ανησυχούν μόνο για τα δικά τους παιδιά. Και μάλιστα τα διορίζουν σε θέσεις υψηλές και με παχυλούς μισθούς. Και σαν να μην φτάνει αυτή η πρόκληση, Υπουργοί θεωρούν και νόμιμες τις αυθαίρετες και ιδιοτελείς πράξεις τους. Τι κρίμα, τόσο γρήγορα η «Αριστερά» απώλεσε το πρόσημο της ηθικής υπεροχής. Σ’ αυτή την πρακτική Υπουργός θεώρησε νόμιμη πράξη διορισμένο διευθυντικό στέλεχος να δώσει δύο προαγωγές στον εαυτό του μέσα σε ένα μήνα για να λάβει εφάπαξ 258.000 ευρώ! Δηλαδή Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει.
Στ’ αλήθεια υπάρχει Έλληνας που να δέχεται η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νυχτερινό νόμο να απαλλάσσει τους βουλευτές από τον φόρο της εισφοράς αλληλεγγύης; Παλεύουν οι νέοι να γεμίσουν τον φάκελό τους με πτυχία, με μεταπτυχιακά και με διδακτορικά, μήπως και βρούν κάποια θέση. Στο τέλος βλέπουν να προτιμούνται άνθρωποι με μοναδικό προσόν τη φιλία με τον Πρωθυπουργό. Έτσι έχουν φτάσει τις 500.000 οι πτυχιούχοι που πήραν των ομματιών τους για τα ξένα.
Αν θέλετε την επιβεβαίωση της «αριστερής αξιοκρατίας», ρωτήστε για το πού βρίσκονται στην περιοχή μας τα τοπικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. Όλοι είναι διορισμένοι σε θέση Δ/ντος Συμβούλου, Επιστημονικού Συνεργάτη, Συντονιστή, Διοικητή Νοσ/μείου, κλπ. Και όμως, οι Υπουργοί επιμένουν να μιλάνε για ισότητα. Δηλαδή και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα αφάγωτη. Πώς άραγε να αισθάνονται με αυτή την κυβερνητική αθλιότητα οι 600.000 εργαζόμενοι με μηνιαία αμοιβή 331 ευρώ;
Ο Ιστορικός Θουκυδίδης σημειώνει: «Τις μεγάλες κρίσεις μόνο μια υπεύθυνη και μελετημένη πολιτική ηγεσία μπορεί να αντιμετωπίσει». Επειδή όμως οι κυβερνώντες δεν έχουν την αίσθηση της ιστορικής αλήθειας και επειδή πιστεύω ότι η κρίση που βιώνουμε θα φέρει και την κάθαρση, αντιγράφω την άποψη του Ιστορικού Γ. Δερτιλή από το τελευταίο του βιβλίο: «Πάντως, οι πολιτικοί μας τα αγνόησαν όλα ανεξαιρέτως. Διότι πρώτον, οι περισσότεροι διαβάζουν ελάχιστα, δεύτερον, πολλοί από αυτούς δεν καταλαβαίνουν τα λίγα που τυχαίνει να διαβάσουν, τρίτον, όσα τυχόν καταλαβαίνουν, βαριούνται να τα εφαρμόσουν και τέταρτον, θεωρούν ότι οι υπήκοοί τους είναι τόσο ανίδεοι και βλάκες, ώστε να πιστεύουν αιωνίως τις δημαγωγίες τους».