Δύσκολο εγχείρημα η ανάδειξη του Παραλίμνιου μετώπου!..

on .

Στο πρόσφατο κάλεσμα του Δήμου μας, προς τους πολίτες και φορείς της πόλης, ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το παραλίμνιο μέτωπο της πόλης μας, ανταποκριθήκαν αρκετοί πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων και  η προσέλευση ήταν μεγάλη.
Με την εκδήλωση αυτή, ο Δήμος έδωσε την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν στοιχεία και απόψεις που θα συμβάλλουν στη δημιουργία του Τοπικού Σχεδίου Δράσης (ΤΣΔ) για το Παραλίμνιο μέτωπο των Ιωαννίνων. Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της πράξης «Resilient Europe, Ανθεκτική - Ελαστική  Ευρώπη» του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Urbact σε συνεργασία με 10 άλλες πόλεις της Ευρώπης, εξερευνά την αστική ανθεκτικότητα και αναζητά νέες επαφές με το υδάτινο σημείο της πόλης.
Η συμμετοχή, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πολιτικές ανάπτυξης, ανέφερε στην εκδήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.  Επίσης,  ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας τόνισε ότι ο συμμετοχικός σχεδιασμός δεν αποτελεί μια προσχηματική διακήρυξη της δημοτικής αρχής αλλά μια ουσιαστική δέσμευση.
Η δημιουργία ενός τοπικού σχεδίου δράσης για την ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου, με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και στις προτάσεις δράσεων, βρίσκει αρκετούς με πολλά ερωτήματα. Ολοκληρωμένη αστική βιωσιμότητα σημαίνει να δημιουργηθούν χώροι που ωφελούν ταυτόχρονα πολίτες των αστικών κέντρων, οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά. Μιλάμε δηλαδή για κατοίκους της ευρύτερης πόλης και της περιοχής ανάπτυξης, επαγγελματικές δραστηριότητες, που λειτουργούν στην παραλίμνια και πλησιέστερη περιοχή κλπ.
Νιώθω ότι ο συντονισμός, για την διευκόλυνση των διαδικασιών δημιουργία ενός τοπικού σχεδίου δράσης για την ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου, δηλαδή η συνεννόηση των πολιτικών προσώπων, πολιτών, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και επιχειρηματιών, καθώς και των επιστημόνων, ναι μεν είναι μια πολύ μεγάλη ανάγκη, αλλά δεν θα επιτύχει. Η γεφύρωση διαφορετικών συμφερόντων και κατόχων της γνώσης  για ένα τέτοιο έργο είναι σημαντική αλλά δύσκολη υπόθεση για να ολοκληρωθεί.
Ο Αστικός  Στρατηγικός Σχεδιασμός, θέλει έμπνευση και αποφάσεις, η αστική βιωσιμότητα θέλει κοινές αντιλήψεις και είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει με απλό και συνοπτικό τρόπο. Η από κοινού συνεργασία πολιτών, φορέων με τις τοπικές αρχές, ώστε να επιτύχουν οι διαδικασίες του από κοινού σχεδιασμού της παρέμβασης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και απαιτεί μεγάλη εμπειρία.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης έγινε μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση από την Δρ. Νίκη Φραντζεσκάκη, επικεφαλής εμπειρογνώμων της πράξης «Resilient Europe» του ευρωπαϊκού προγράμματος Urbact. Στη συνέχεια έγινε από εκπροσώπους του Δήμου και δημοσιογράφους, η παρουσίαση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου στην ευρύτερη περιοχή Μάτσικα, Λιμνοπούλας, Περάματος, Αμφιθέας και της ιστορίας του παραλίμνιου μετώπου.
Ακολούθησε, η τοποθέτηση από τον αρχιτέκτονα Θοδωρή Μακρίδη, ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος του Δήμου για το παραλίμνιο μέτωπο. Ο κ. Μακρίδης παρουσίασε μια πρώτη προμελέτη με ιδέες και προτάσεις για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από Πέραμα έως Βογιάννου.
Αρκετοί από τους παραβρισκόμενους πολίτες και επιχειρηματίες, ήταν ιδιοκτήτες από την περιοχή του Μάτσικα και το θέμα που τους απασχολούσε ήταν να μάθουν τι έχει προβλεφθεί γι’ αύτη την παραλίμνια  περιοχή.  Όμως, τι συμβαίνει όταν καλούμε τους πολίτες να μιλούν για τη γειτονιά τους,  την  περιοχή τους, μια περιοχή εκτός σχεδίου πόλης, στην κάρδια της πόλης, με ένα μεγάλο παραλίμνιο μέτωπο, που χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη από όλες τις παρελθούσες Δημοτικές Aρχές;
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής ακούστηκαν να διεκδικούν την ένταξή της στο Σχέδιο Πόλης και την ήπια δόμησή της και από τη δική τους πλευρά οι καταστηματάρχες άρχισαν να απαριθμούν τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματά τους, που υπαίτιες γι’ αυτά θεωρούν τις τοπικές Δημοτικές Αρχές.  
Συμπερασματικά, ο Δήμος θέλει να προωθήσει την τοπική ανάπτυξη, δημιουργώντας ισχυρή και ζωντανή παραλίμνια περιοχή. Έτσι, είναι στον σχεδιασμό του το έργο ανάδειξης της περιοχής Πέραμα - Μάτσικας με τη δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής. Πρόκειται πράγματι, για μια σημαντική παρέμβαση, που θα αλλάξει το παραλίμνιο αστικό τοπίο, θα προσφέρει έναν νέο κοινόχρηστο χώρο στους πολίτες. Ωστόσο, πρέπει παράλληλα να ακούσουν με προσοχή τους πολίτες και καταστηματάρχες της περιοχής, ώστε να μην ζημιώσουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και οικιστικά, τους διγενείς πολίτες ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες του Μάτσικα με το έργο ανάπλασης της παραλιμνίου.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής.