Από… χωρίου εις χωρίον!

on .

Όσοι ζούνε στην Ελληνική επαρχία, ασφαλώς θα θυμούνται πως μερικά χρόνια πριν, κάποιοι αθίγγανοι, περιέφεραν στα χωριά μία αρκούδα, γερασμένη και ναρκωμένη! Και έβγαινε στους δρόμους ο κόσμος, να απολαύσει το θέαμα, βλέποντας το ταλαιπωρημένο ζώο, ενώ ο αθίγγανος μάζευε και λίγες δραχμές! (Δεν υπήρχε το… καταραμένο ευρώ, ακόμη!). Αυτή ήταν η περιφορά της αρκούδας, από χωρίου εις χωρίον!
Κατά τον ίδιο τρόπο σήμερα, Κυβέρνηση και Τρόικα, περιφέρουν την αξιολόγηση και την τύχη της Ελληνικής οικονομίας, από Eurogroup… σε Eurogroup! Πόσες επαφές δεν έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια και αποτέλεσμα μηδέν! Και η Ελληνική οικονομία, με ευθύνη Κυβέρνησης και Τρόικας, παραμένει ναρκωμένη! Σαν την αρκούδα του γύφτου…
Έρχεται στην Αθήνα η Τρόικα, πανηγυρίζουμε πως θα βρεθεί λύση… Φεύγει αιφνιδιαστικά η Τρόικα, βαρύ το κλίμα… Βέβαια, με αυτή την αξιολόγηση και τα μέτρα, αν εφαρμοστούν, όπως επιθυμούν οι δανειστές, διαλύεται η Ελληνική κοινωνία! Και η Κυβέρνηση «παίζει» με τις καθυστερήσεις… Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…
Ζητούν οι δανειστές, ομαδικές απολύσεις, «τσάκισμα» μισθωτών και συνταξιούχων, φορολογία αβάσταχτη, κόψιμο κοινωνικών παροχών και άλλα πολλά! Και όλα αυτά τα… ονομάζουν μεταρρυθμίσεις!
Αυτό στην Ελληνική γλώσσα λέγεται εξόντωση της Ελληνικής κοινωνίας!
Κι εμείς, ο απλός κόσμος, νομίζαμε πως μεταρρυθμίσεις είναι να υπάρχει για το λαό σωστή δημόσια διοίκηση, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη, κοινωνική πρόνοια, δηλαδή να υπάρξει οικονομική στήριξη όλων αυτών, για καλύτερη λειτουργία, ώστε με την γενικότερη ανάπτυξη, να έχουμε ευημερία! Οι δύο λοιπόν πλευρές, είναι σε λάθος μήκος κύματος!
Δεν γνωρίζουμε τελικά, τι θα γίνει, ο κόσμος είναι ανάστατος! Η πραγματική οικονομία, έχει τεράστια προβλήματα.
Οι δανειστές δείχνουν άτεγκτοι!
Η Κυβέρνηση λέει πως αντιστέκεται…
Και ο απλός κόσμος αντιλαμβάνεται πως ντόπιοι και ξένοι, προετοιμάζουν την μέγιστη φτωχοποίησή του! Να τον φέρουν δηλαδή σε μία κατάσταση, όπως την νηστική και ναρκωμένη αρκούδα του γύφτου!
Όμως ο λαός γνωρίζει ακόμη πως: Νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει! Γι’ αυτό απαιτείται, αντίσταση και αγώνας…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.