Η συγχώρηση του Μητροπολίτη στον ποδοσφαιριστή Λίλα

on .

Καθώς πλησιάζουν οι άγιες ημέρες του Πάσχα δοκίμασα λογισμούς αρνητικούς από μια πράξη του Μητροπολίτη μας κ. Μαξίμου. Δέχτηκε στη Μητρόπολη τον Λίλα, ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννινα, αλβανικής καταγωγής και του έδωσε «άφεση αμαρτιών», καθώς ο ποδοσφαιριστής ζήτησε συγγνώμη για δηλώσεις του υβριστικές και χλευαστικές σε βάρος της εκκλησίας μας.
Η συνάντηση μάλιστα δημοσιοποιήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ με φωτογραφία και με δηλώσεις του Μητροπολίτη, του παίχτη και του δικηγόρου του!
Βεβαίως η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται στους κόλπους της κάθε άνθρωπο που μετανοεί για τις πράξεις του και του αποδίδει αγάπη πραγματική. «Πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α’ Τιμ. 2:4). Γι’ αυτό το λόγο και οι εβραίοι, όπως γράφει ο Ματθαίος, τον είχαν κατηγορήσει τον Χριστό ως «Τελωνών φίλο και αμαρτωλών».
Επειδή όμως ο «κακός» λογισμός με θέτει σε δοκιμασία πειρασμού, θέτω δύο ρητορικά ερωτήματα προς τον Μητροπολίτη μας:
α) Ο ποδοσφαιριστής προσήλθε με διάθεση ειλικρινούς μετανοίας ή παρακινημένος από σκοπιμότητα ιδιοτελή;
β) Η Εκκλησία δεν απαιτεί από τους μετανοούντας να είναι γεμάτοι από φόβο Θεού και από ταπείνωση; (αυτά γράφει ο Όσιος Μακάριος της ΟΠΤΙΝΑ).
Αλλά γιατί να προβληματιζόμαστε από την πράξη του Μητροπολίτη, όταν η Πολιτεία μας αδιαφόρησε παντελώς σε προκλητική εθνικιστική ενέργεια του ίδιου προσώπου, που σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Σερβία σχημάτισε το σήμα της Μεγάλης Αλβανίας, που εκπέμπει μήνυμα μεγαλοϊδεατισμού σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας;
Μήπως τάχα είχε ευαισθητοποιηθεί η Διοίκηση της ομάδας; Ευτυχώς που οι φίλαθλοι ενδιαφέρονται μόνο για τη μπάλα!
Ίσως κάποιοι να μου αποδώσουν κίνητρα ρατσισμού ή εθνικισμού. Αλλά, επιτέλους, ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα στο όνομα της προοδευτικότητας και της δημοκρατίας. Υπάρχουν αξίες και ιδέες που οφείλουν οι πάντες να σέβονται και να υπερασπίζονται.
Χάρης Λεοντάρης
πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων