Όταν διακυβεύεται η δημοκρατία δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό!

on .

Συγχαίρουμε ειλικρινά τον κ. Emmanuel Macron για την εκλογή του. Όπως και στην Αυστρία και στην Ολλανδία, οι εθνικο-λαϊκίστικες δυνάμεις δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκλογικές πλειοψηφίες.
Ενώ είναι βαθιά ανακούφιση να βλέπει κανείς την πλειονότητα των ψηφοφόρων να στέκονται μαζί όταν διακυβεύεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Το γεγονός ότι η  Marine Le Pen κατάφερε να προσελκύσει τόσους ψηφοφόρους, προκαλεί βαθιά ανησυχία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποτελέσουν κανονικότητα ρατσιστικές και εθνικιστικές πολιτικές.
Η πολύ σημαντική αποχή θα πρέπει επίσης να είναι ένα σαφές μήνυμα προς τον Μακρόν ότι η εκλογή του δεν είναι λευκή επιταγή για να συνεχίσει την κοινωνικοοικονομική του ατζέντα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό που αντιμετωπίζει τώρα είναι η τεράστια πρόκληση να ενώσει μια πολύ διχασμένη χώρα και να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού, τόσο στο μέλλον του όσο και στην ικανότητα των πολιτικών ηγετών του να προωθούν το συλλογικό συμφέρον. Από αυτή την οπτική, αντί να επιβάλλει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές διαιρέσεις. Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει την ανάγκη για τις κοινωνίες μας να εργάζονται μέσα στους περιορισμούς που θέτει το περιβάλλον.
Ενώ η νίκη Macron είναι μια νίκη για όσους πιστεύουν στην ανάγκη για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημοκρατικές και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να επαναπαυθούν. Η νέα γαλλική κυβέρνηση πρέπει να φέρει νέα πνοή στο ευρωπαϊκό όραμα και να προφέρει μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη που να εδράζεται στη συλλογική ευημερία .
Προσβλέπουμε στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές και ελπίζουμε ότι ο γαλλικός λαός θα επιλέξει εκπροσώπους που αντιπροσωπεύουν μια δικαιότερη, πιο αειφόρο, πιο ανοικτή, ελεύθερη και δημοκρατική Γαλλία, αναλαμβάνοντας πλήρη καθήκοντα  στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα επόμενα χρόνια πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών εκείνων που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω. Εκτός αν ο Macron πάρει τολμηρή στάση ενάντια στην κοινωνική αδικία, οι όμοιοι της Le Pen θα προσπαθήσουν και πάλι να επωφεληθούν από την απογοήτευση των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών θα είναι καθοριστικής σημασίας για το κατά πόσο ο  Macron θα λειτουργήσει υπέρ της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας. Θα προσπαθήσουμε να ασκήσουμε πιέσεις στον Macron, ειδικά για την κλιματική αλλαγή και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού. Παρ’ ολ’ αυτά, και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να αλλάξουν κατεύθυνση.
* * *
Ο Macron σωστά αμφισβητεί το οικονομικό δόγμα της Γερμανίας και υποστηρίζει ανοιχτά μια αποτελεσματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τους γείτονές της και να συμβάλει στην αποκατάσταση του συλλογικού πνεύματος του ευρωπαϊκού σχεδίου. Δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά της στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που επέφερε η λιτότητα σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης, αλλά πρέπει να συνεργαστεί με τον Macron για να δημιουργήσει ένα νέο ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης.