Νοικοκυρές… σε απόγνωση!

on .

Στη μεταπολεμική Ελλάδα, υπήρξαν τεράστιες δυσκολίες, σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση της χώρας, τις υποδομές της και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της. Τότε, οι Γερμανοί κατακτητές, είχαν αφήσει έντονα το αποτύπωμα της καταστροφής και των ερειπίων στη χώρα μας!
Σχεδόν 75 χρόνια μετά, ο ίδιος «κατακτητής» χωρίς γερμανική μπό­τα, αυτή τη φορά, αλλά με πιο… σύγχρονα όπλα οικονομίας (Si­mens, εξοπλιστικά, επιβολή άγριας λιτότητας, λόγω της οικονομικής της κυριαρχίας στην Ευρώπη), έστειλε την Ελλάδα στην εντατική, για… οικονομική θεραπεία, αλλά ο ασθενής, ουδέποτε συνήλθε! Και σχεδόν μια δεκαετία τώρα, υποφέρει σκληρά!
Αυτή η ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη, κατά κύριο λόγο, φόρτωσε με απανωτά μνημόνια, όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, δεξιές, κεντρώες και αριστερές! (Ποια αριστερά;). Ειδικά τα τελευταία μέτρα, που δεν «βαφτίστηκαν επισήμως 4ο μνημόνιο (αλλά είναι…), θα προκαλέσουν στο λαό… ανήκεστο βλάβη!
Στη μεταπολιτευτική περίοδο, τα πράγματα στην Ελλάδα, πήγαν κάπως να βελτιωθούν, παρότι είχαμε τη μετανάστευση και την αστυφιλία, που απογύμνωσε την ύπαιθρο και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Απέκτησε ο Ελληνικός λαός, με κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου, ελευθερία, την οποία είχε στερηθεί από τη δικτατορία, βελτίωσε τα εργασιακά του δικαιώματα και γενικώς το επίπεδο ζωής του.
Όμως, οι αρετές των Ελλήνων δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως, απεναντίας επικράτησαν στην κοινωνία δυνάμεις συμφερόντων! Είχαμε κακό συνδικαλισμό, παράλογες απαιτήσεις εργαζομένων, ή ανθρώπων, που… έκαναν πως εργάζονταν! Είχαμε «Κλαδικές» μπλε και πράσινες, «χρήσιμες» δια «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» και έτσι οι καλές προθέσεις των δύο ιστορικών ηγετών, δεν ευοδώθηκαν! Και αργότερα, ολοένα και περισσότερο βυθιζόμασταν και φυσικά, με την τεράστια ευθύνη των τραπεζών, φτάσαμε στη σημερινή κρίση! (Όμως, τα τραπεζικά λάθη, δυστυχώς, τα χρεώθηκε εξ ολοκλήρου, ο Ελληνικός λαός!)
Και σήμερα, τι κάνουμε; Οι κακές καταναλωτικές συνήθειες του Έλληνα, συρρικνώθηκαν... Η «μαγκιά» του μεγάλου ΙΧ, των… μηνιαίων διακοπών και… του έκλυτου βίου, εξαφανίστηκε… Η βρύση των Τραπεζών, στέρεψε… και το πορτοφόλι του Έλληνα, άδειασε…
Παρ’ όλα αυτά, η κατάρα της ανεργίας και της ακρίβειας, συνεχίζεται! Τα σούπερ – μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, κάνουν πάρτυ! Τα είδη στα ύψη! Τα τρόφιμα, τα φρούτα και τα βασικά είδη του σπιτιού, έγιναν είδη πολυτελείας. (Φτηνότερα τη… βγάζεις σε κοσμηματοπωλείο, παρά σε σούπερ μάρκετ!). Οι νοικοκυρές… σε απόγνωση! Ψωνίζουν με το σταγονόμετρο. Όμως η Κυβέρνηση, φαίνεται, πως κάπου αλλού βρίσκεται…
Και έτσι η κατάσταση στην Ελλάδα, σήμερα, θυμίζει αυτό που είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ, λίγο πριν πεθάνει: «Βλέπω ένα βαθύ μαύρο φως!». Κατάμαυρο, θα έλεγε ο νεοέλληνας!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.