Ο επόμενος Δήμαρχος…

on .

Δεν είναι υπερβολή, αν ισχυριστούμε, πως στις επόμενες Δημοτικές εκλογές, στα Γιάννενα, τον Δήμαρχο θα τον… «βγάλουν» τα αδέσποτα! Όποιος κατορθώσει να πείσει το λαό, ότι θα δώσει λύση σ’ αυτή τη γάγγραινα της πόλης, θα είναι ο νικητής των εκλογών!
Δεν θα ασχοληθεί ο κόσμος, με την υποσχεσιολογία των υποψηφίων, ή τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, ως τώρα. Αν δηλαδή κάποιος «έκλεισε» μια λακκούβα παραπάνω ή αν είχε κάπως χαμηλή επίδοση, σε κοινωνικό έργο…
Το κύριο θέμα, που θα επισκιάσει όλες τις υποσχέσεις θα είναι τα αδέσποτα σκυλιά, που γέμισαν τις πλατείες και τις λεωφόρους της, αλλά και δύο πολυσύχναστους χώρους, το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο! (Εκεί πραγματικά γίνεται το… «μπάτε σκύλοι…»!).
Δεν χρειάζεται οι υποψήφιοι δήμαρχοι να αναφερθούν στην οικονομική κρίση και πώς αυτοί, θα… κατεβάσουν τα δημοτικά τέλη, από… 2 έως 3 ευρώ το δίμηνο! Γιατί με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ασφαλώς και θα ζοριστείς, αλλά το να βρεθείς μπροστά σε αγέλη σκύλων, είναι ακόμη πιο οδυνηρό!
Αυτό το θέμα των «αδέσποτων» είναι πράγματι τεράστιο. Δεν ξέρω τι λένε οι διάφοροι οικολόγοι, οι φιλόζωοι και άλλες «ευαίσθητες οργανώσεις» (των οποίων τις θέσεις δεν τις διαγράφουμε), αλλά ο απλός κόσμος, που πάει στις δουλειές του το πρωί… «δρασκελίζει» μεγάλα σκυλιά, στο πεζοδρόμιο, για να προχωρήσει! Η μάνα, που πάει το πρωί το παιδί στο σχολείο, περνώντας ανάμεσά τους, κινδυνεύει! Ο παππούς, που πηγαίνει βόλτα τον εγγονό του, φοβάται για τη ζωή του μικρού! Τη δική του δεν την υπολογίζει… Με το χαμό του, θα… κλάψουν λίγο οι συγγενείς, αλλά θα χαρεί… το ΙΚΑ, που τον επόμενο μήνα, δεν του βγάζει σύνταξη! (Αν όμως δεν «γλιτώσει» το παιδί;).
Ο εφησυχασμός λοιπόν και η αδράνεια, σ’ αυτό το μεγάλο θέμα, δεν ενδείκνυται… Χρειάζονται άμεσα αποφάσεις! Και δεν είναι πρέπον, οι τοπικοί άρχοντες, να… ακολουθούν το παράδειγμα της κεντρικής εξουσίας, που σε μεγάλα προβλήματα, κινητοποιείται «κατόπιν εορτής», αφού πρώτα υπάρξουν ζημιές ή θύματα!
Όσοι λοιπόν θα επιδιώξουν να είναι στα «δημοτικά πράγματα» και να έχουν τα κλειδιά της πόλης, καλό είναι να ετοιμάσουν και… το αντικλείδι, γι’ αυτό το καυτό θέμα των αδέσποτων, που βασανίζει την πόλη! Να βρουν τον τρόπο και τις συναινέσεις, ώστε να «απελευθερωθεί» η πόλη, από ένα ιδιότυπο κατακτητή… (Εννοείται με νόμιμο και ανθρώπινο τρόπο).
Αυτόν λοιπόν τον Δήμαρχο, που θα «απαλλάξει» τους πολίτες, από τα «αδέσποτα δαγκώματα», σ’ αυτόν είναι βέβαιον, πως ο λαός, θα το ρίξει «δαγκωτό»!
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.