Σύμβολα και συμβολισμοί….

on .

- Ξεφυλλίζοντας την ιστορία και μελετώντας τις πολιτικές σελίδες της επικαιρότητας,  τις κρίσεις, τα μέτρα και τα αντίμετρα, πάντοτε στο βάθος ανακαλύπτει κανείς  διάφορα σύμβολα και συμβολισμούς.
- Συχνά κάτω από τα σύμβολα και τους συμβολισμούς δίνονται «μάχες» και πάνω στα σύμβολα και στους συμβολισμούς χρεοκοπούν και καταρρέουν ιδέες  και ιδεολογίες.
- Στην κρίση που περνούμε πολλά σύμβολα και συμβολισμοί, θα καταγραφούν στις ιστορικές σελίδες  και θα ταυτοποιήσουν  γεγονότα, πρόσωπα, συνθήματα, και μια ανεκδοτολογία η οποία θα απομυθοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις, με κατάληξη την διαπίστωση  μιας «ψευδαίσθησης» ή την ονειρώδη προσδοκία αναζήτησης και ανεύρεσης  της «αλήθειας».
- Είναι δυό συμβολισμοί που κυριαρχούν στην κρίση που περνάμε, και τα αντίστοιχα σύμβολά τους,  μάλλον άσκοπα ανεμίζουν στα «μπαϊράκια» των κομμάτων, τα οποία δεν επιθυμούν να περάσουν από ένα «πουργκατόριο», ένα «Λαζαρέτο», απολύμανσης και αποτοξίνωσης από βαριές πολιτικές λοιμώξεις.
- Μια περιπλάνηση στα σύμβολα  μας οδηγεί στον χώρο της Αριστεράς, από τους κομμουνιστές σε όλες τις παραλλαγές, και χαμαιλεοντικές μεταμορφώσεις, που οι ίδιοι άλλοτε τις ονομάζουν φράξιες, άλλοτε γκρουπούσκουλα, και άλλοτε τάσεις ή συλλογικότητες.
- Σε αυτές όλες τις παραλλαγές,  τι μπορεί πλέον να συμβολίζουν, το σφυροδρέπανο, το άστρο, η γροθιά, σε μια μάλιστα εποχή που η τεχνολογία και η πληροφορική δίνουν μια άλλη διάσταση στην παραγωγή και στις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων. Σήμερα, το δρεπάνι μόνο στα λαογραφικά μουσεία το βρίσκει κανείς και δεν σηματολογεί πλέον κάτι ακόμη και για τους γεωργούς.
- Ποιος θυμάται, και τι νόημα έχει η ΝΕΠ του Λένιν, και τα κολχόζ του Στάλιν, και ποιος μετράει σήμερα τον «σταχανοβιτισμό», σύμβολα μιας εποχής, που κατάρρευσε οριστικά, και στη Ρωσία γκρεμίστηκαν όλα τα μνημεία του Λένιν και Στάλιν.
- Κι εδώ, κάποιες «συλλογικότητες», τυπώνουν μπροσούρες, αφίσες και διακηρύξεις με σφυροδρέπανα  με Μ-Λ και Λ-Μ, για μια ιδεολογία που ξεχάστηκε πια στις χώρες του άλλοτε υπαρκτού σοσιαλισμού.
- Πριν από λίγες μέρες οι απόγονοι του Μάο έφθασαν και στα Γιάννενα και υπέγραψαν συμβάσεις συνεργασίας,  για ανάπτυξη καπιταλιστικού τύπου, με δεσμεύσεις, Κινέζες μαθαίνουν ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εμβαθύνουν στον ελληνικό πολιτισμό και μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς. Και για όλη αυτή την εισβολή καμιά «συνιστώσα» ή «συλλογικότητα» με τα σφυροδρέπανα δεν διαδήλωσε ούτε και έδιωξε τους Κινέζους καπιταλιστές που θα εκμεταλλευτούν τον φυσικό μας πλούτο.
- Άχρωμα είναι και αποκαθηλωμένα, και τα παλιά σύμβολα του Πασόκ και της Ν.Δ.  Έδυσε οριστικά ο μισός πράσινος ήλιος και έσβησε ο πυρσός  της Νέας Δημοκρατίας με μια τζίφα ανερμήνευτης μονογραφής. Κάποιοι συλλέκτες μαζεύουν ακόμη  αναπτήρες, φλιτζάνια, μπρελόκ και κονκάρδες  για τις συλλογές τους,  στα πανέρια στα παλιατζίδικα.
- Κι αν είναι κάτι που μέσα στη μελαγχολία της κρίσης κάνει τους Έλληνες να γελούνε, είναι τα «μαυρογιαλούρικα» ανέκδοτα των παλιών ταινιών, που με μεγάλη συχνότητα προβάλλουν τα κανάλια, και με αυτά συγκρίνονται όλα αυτά τα μνημονιακά κατασκευάσματα, και τα διακηρυσσόμενα προγράμματα με σύμβολα και συμβολικές περιγραφές, για ζάππεια, για  Θεσσαλονικιώτικα προγράμματα, για παράλληλα και αντίμετρα, για fast-track, για success story, για συσσίτια, και δίκαιη ανάπτυξη!
- Και όλα αυτά μπαίνουν κάτω και πίσω από ένα σύμβολο, ένα σύνθημα και μία ιδεοληψία, και μια εξαγγελία που κυλάνε στις ράγες των τραίνων που φεύγουν με τους νέους μας για τα ξένα και μακρινά.
- Αρκετά από τα τελευταία συμβάντα αφήνουν ένα αποτύπωμα στον χώρο της γελοιογραφίας και των Twitterς, και θυμίζουν εκείνα του Πασοκ, με της «Μελίνας το κάγκελο» ή το «Σίφη τηλέφωνο» τότε που μας πλάκωσε ο σοσιαλισμός!
- Και από τα σύμβολα αυτά της πολιτικής, θα μείνει ασφαλώς κυρίαρχο «η γραββάτα του Αλέξη», που δοκιμάζεται δεν φοριέται, αναγγέλλεται αλλά δεν έρχεται, και τέλος  προβάλλεται σαν παράλληλο μέγα σύμβολο αριστερής «φαλοκρατίας»!
- Και εκεί θυμούνται οι πολίτες το μεγάλο συμβολικό σύνθημα της πρώτης φοράς Αριστερά «το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» που χάθηκε αιφνιδίως μαζί με την ιδεολογική αγνότητα.
- Στα τελευταία συμβολικά του Αλέξη, εκείνη η συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, με τα πληθωρικά χάχανα, και την ατάκα του Αλέξη ότι και «οι δύο είναι μηχανικοί και θα μπορέσουν να οικοδομήσουν μαζί τις φιλικές σχέσεις», για να χαθεί και αυτός ο συμβολισμός με την επιστροφή του Τούρκου πρωθυπουργού στην Τουρκία για να δοξολογήσει ο Ιμάμης  στην Αγία Σοφία τη δόξα του Αλλάχ!
- Και ποιος δεν θυμάται την επίσκεψη του Αλέξη στον Πανάγιο Τάφο όχι σαν Χριστιανός προσκυνητής, αλλά σαν μηχανικός του Πολυτεχνείου. Ναι, «Εδώ Πολυτεχνείο», το γιορτάζουν σαν ιδεολογική θρησκευτική εορτή με τι; Μολότωφ των μπαχαλάκηδων.
- Ένα ακόμη από τα τελευταία σύμβολα που μας ξεφουρνίζουν είναι η μετατροπή της «λεωφόρου της  νίκης» της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, σε «διάδρομο» δύσκολο, και κάλεσε τους υπουργούς να μη κάνουν διακοπές, να στρωθούν να δουλέψουν και να «βγάλουν από τα συρτάρια  τα μπλοκαρισμένα από τη γραφειοκρατία ξεχασμένα προγράμματα».
- Και η παραγωγή συμβόλων της πρώτης φοράς Αριστερά συνεχίζεται με μια σημαδιακή εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας.
- Υπόδειξε την οργάνωση    ενός «Ρωμαλέου  φοιτητικού κινήματος.  Που θα επιλύσει τα προβλήματα των Πανεπιστημίων!!
- Τώρα τι να έχει στο μυαλό του ο Αριστερός καθηγητής Υπουργός Παιδείας; Θα οργανώσει Πιονέρηδες;  Αετόπουλα; Επονήτες; Λαμπράκηδες; Νέα δεκαπενταμελή; Φρουρούς του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράςς; Ή μήπως ΟΠΛΑ της Αριστεράς;  Ο θεός να φυλάει. Νέα σύμβολα με αρχαία σκουριά…
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος