Τιμή στον Ηπειρώτη...

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

 Η Ήπειρος, δεν έγινε, την τελευταία δεκαετία, η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης. Αυτό το... προνόμιο το είχε από παλιά!
Οι κάτοικοί της όμως υπήρξαν, διαχρονικά, πεισματάρηδες, εργατικότατοι και πετυχημένοι, ο καθένας στον τομέα του! Οι Ηπειρώτες, έδωσαν τη μάχη της δημιουργίας και στον δύσκολο τόπο τους, αλλά και έξω από τα όρια της Ηπείρου, στο εξωτερικό (όπου γης), αλλά και στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της χώρας.
Λόγω, λοιπόν, των δυσκολιών της περιοχής, όταν γεννιόταν στην Ήπειρο, ένα αγοράκι, η ευχή που έπαιρνε από τους πάμφτωχους γονείς του ήταν: «Άντε, και στην πόλη κουλουράς... ή φούρναρης!». Του «άνοιγαν» δηλαδή το δρόμο της αστυφιλίας, για μια καλύτερη ζωή!
Από πολύ παλιά, δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, οι περισσότεροι φούρνοι, από Ηπειρώτες, που έβαλαν τη σφραγίδα τους, σε αυτό το επάγγελμα!
Ένας, λοιπόν, Ηπειρώτης φούρναρης, ονόματι Έξαρχος, είχε τον καλύτερο φούρνο, στο κέντρο της Αθήνας. Η μισή Αθήνα έπαιρνε ψωμί από το φούρνο του Έξαρχου, την παλιά εποχή.
Έτσι, προς τιμήν του Ηπειρώτη φούρναρη Έξαρχου, ολόκληρη γειτονιά, στο κέντρο της Αθήνας, πήρε το όνομά του! Τα Εξάρχεια! (Δίκαιη αναγνώριση σε ένα Ηπειρώτη!).
Πού να φανταζόταν όμως εκείνος ο Ηπειρώτης φούρναρης, πως η ιστορική αυτή γειτονιά της Αθήνας, που φέρει το όνομά του, θα είναι στη σύγχρονη εποχή, συνεχώς στο προσκήνιο, όχι τόσο για το ψωμί πλέον, αλλά για... το άβατο της περιοχής!
Αυτή η περιοχή της Αθήνας, τα γραφικά Εξάρχεια ...κατοικούνται και ελέγχονται από αντιεξουσιαστές, από κουκουλοφόρους, από «μπαχαλάκηδες», είναι σαν «κράτος εν κράτει» και αρκετοί το ονομάζουν... Εξαρχιστάν!
Σε λίγο, ίσως... χρειαστεί ο Έλληνας πολίτης ή ο ξένος τουρίστας να ...επιδεικνύει το διαβατήριό του, για την είσοδο στα Εξάρχεια! Η αστυνομία, απέναντι σε όλους αυτούς τους... λεβέντες της περιοχής, είναι... ευγενέστατη!
Δεν τους αγγίζει καθόλου, με εντολές άνωθεν, βεβαίως! Σε ότι και να σπάσουν, σε ό,τι και να κάψουν, η αστυνομία είναι αμέτοχη, απλώς... παρακολουθεί από πολύ μακριά...
Η κουκούλα στο πρόσωπο και η μολότωφ στο χέρι, είναι τα όπλα των νεαρών, που δρουν ανενόχλητοι, μπροστά στους απελπισμένους κατοίκους και επαγγελματίες των Εξαρχείων! Και ο απλός πολίτης διερωτάται: Γιατί δεν τους «τραβάνε» την κουκούλα; Ποιους «βολεύει» το... «κουκούλωμα»;
Μία απορία, που θα την είχε και ο... Ηπειρώτης φούρναρης, ο Έξαρχος, που χόρτασε την Αθήνα ψωμάκι!
Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάσταση, σε μία όμορφη γειτονιά της Αθήνας, τα Εξάρχεια.
Για να μη μιλήσουμε και για μία άλλη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας, το Μενίδι!
Το Μενίδι, που είναι... σκέτο πεδίο βολής, από τις αδέσποτες σφαίρες! Δύο μεγάλα προβλήματα!
Θα υπάρξει λύση; Ίδωμεν...