Δεν… αποδίδει πολιτικά η επένδυση στο μπάχαλο

on .

Το Μαξίμου επενδύει πολιτικά στο… μπάχαλο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι θέλει να δικαιώσει όσους θεωρούν ότι μία ισχυρή πτέρυγα της κυβέρνησης τιμά την παράδοση των μπαχαλάκηδων. Τα σχετικά παραδείγματα αφθονούν και δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με βασική επιλογή της κυβερνητικής ηγεσίας.
Η συνταγή της διάλυσης εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, από τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας μέχρι τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας η εισιτηριοδιαφυγή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ λειτουργούν ανενόχλητες ομάδες μπαχαλάκηδων, οι οποίες καταστρέφουν τα πανάκριβα μηχανήματα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, χωρίς να ασχολούνται οι αρμόδιοι και η ΕΛΑΣ με αυτούς. Είναι συχνά τα ρεπορτάζ σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που τεκμηριώνουν τη δραματική πτώση ποιότητας των αστικών συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα, χωρίς να συγκινούνται οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Στη διάλυση φαίνεται να επενδύει η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά ζητήματα προστασίας της έννομης τάξης. Στα Εξάρχεια έχουν δημιουργηθεί ομάδες πολιτών που επιβάλλουν τον δικό τους νόμο και την δική τους τάξη -ενώ οι ταραχοποιοί οι οποίοι στέλνουν πολιτικά μηνύματα καταστρέφοντας τις βιτρίνες στην οδό Ερμού και καίγοντας τρόλεϊ στην περιοχή του Πολυτεχνείου- και οι οποίες δρουν ανενόχλητες με την κάλυψη των κυβερνητικών στελεχών που θα έπρεπε κανονικά να συντονίζουν τη δράση της ΕΛΑΣ για την προστασία και την επιβολή της έννομης τάξης.
Από την κυβερνητική διάλυση δεν γλίτωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση, την οποία η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε να μετατρέψει σε σύμβολο αγώνα. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει ολοένα μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης γιατί ακολουθεί, τις περισσότερες φορές, μία κομματική λογική που δεν αφορά την ευρύτερη κοινή γνώμη. Εάν κρίνουμε και από τις παραιτήσεις των επικεφαλής, βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης διοικητικής κρίσης με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού να δαπανώνται με προκλητική ευκολία και ένα κύκλωμα επιτηδείων να πλουτίζουν σαν παραγωγοί εκπομπών, ενώ η δουλειά που κάνουν έχει βασικά σχέση με την παρουσίαση και τον σχολιασμό.
Εκπαιδευτική απορρύθμιση
Στη γραμμή της διάλυσης εντάσσεται και η εκπαιδευτική απορρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση, με την επιστροφή των ΑΕΙ στο καθεστώς του 1982. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολιτικά στη συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ, στην κάλυψη των παρανομιών στο όνομα του ακαδημαϊκού ασύλου και στην υπόσχεση για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, στα πρότυπα ανάλογων απραγματοποίητων υποσχέσεων του Ανδρέα Παπανδρέου της εποχής του τριτοδρομικού σοσιαλισμού.
Το ερώτημα είναι γιατί τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση. Οι περισσότερες πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση της διάλυσης συμβάλουν στην πτώση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών, οι οποίοι δέχονται μεγάλη πίεση εξαιτίας της αυστηρής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η πτώση της ποιότητας των συγκοινωνιών, η κακής ποιότητας και πανάκριβη δημόσια τηλεόραση, η επικράτηση της ανομίας και η αύξηση της εγκληματικότητας, η υποβάθμιση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και η παραπέρα εξασθένιση της σχέσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας δεν κερδίζουν ψήφους για την κυβέρνηση. Αναφέρω ενδεικτικά ότι τα ποσοστά των φοιτητικών παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν εξαιρετικά ισχνά, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των επαγγελματικών ενώσεων των δημοσιογράφων έχουν καταρρεύσει.
Κατά την άποψή μου η κυβερνητική ηγεσία επενδύει πολιτικά στη γενική διάλυση, εκφράζοντας τη λογική του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%, από τον οποίο έχουν αναδειχτεί τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη και σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν μεγαλύτερες δυσλειτουργίες οι οποίες θα σταθούν εμπόδιο στην αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας εάν, όπως όλα δείχνουν, επικρατήσει η ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.