Ρύθμιση νόμιμη, όχι όμως και ηθική!

on .

 ➤  Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, Ομότ. Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Ο τίτλος αναφέρεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο, νόμος πλέον που ψηφίστηκε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων και αφορά στην έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, συνολικού κόστους περί τα 500 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Η παρέμβαση μου σκοπεί στο να θίξει την, εν μέσω μεσουρανούσης κρίσης, προκλητική αναλγησία των βουλευτών αυτών, αλλά και την έλλειψη στοιχειώδους ευθιξίας των συναδέλφων μου
μηχανικών που ενώ είναι επίσημα γνωστό ότι όλα τα κτίσματα, νόμιμα ή αυθαίρετα, στερούνται μελέτης ενεργειακής απόδοσης, με εξαίρεση τα των προσφάτων ετών, δέχθηκαν ασμένως τη νόμιμη μεν αλλά σαφέστατα μη ηθική διάταξη για την έκδοση και μάλιστα από δύο μηχανικούς, του σχετικού πιστοποιητικού, προκειμένου να προσπορισθούν έσοδο εις βάρος εκατομμυρίων πτωχών ιδιοκτητών που αγωνιούν ακόμα και για την εξασφάλιση των καθημερινών αναγκών.
Προς τι όλη αυτή η ταλαιπωρία συγκέντρωσης δικαιολογητικών από ηλικιωμένους και ανήμπορους ιδιοκτήτες για κάτι που είναι ήδη επισήμως γνωστό; Δεν θα αρκούσε μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι το ακίνητό του στερείται μελέτης ενεργειακής απόδοσης; Λύση απλή χωρίς ταλαιπωρίες και το σπουδαιότερο ανέξοδη; Γιατί λοιπόν τόση διαδικασία για να πουν αυτό το ίδιο με «πιστοποιητικό!!!», όχι ένας αλλά δυο μηχανικοί;
Η απάντηση βρίσκεται στο «τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια». Ύστερα, όλα τα στοιχεία υπάρχουν στις κατά τόπους πολεοδομίες, στους Δήμους και αλλαχού. Γιατί το κράτος δεν τα παίρνει από εκεί; Πταίουν οι πολίτες για το μπάχαλο των κρατικών υπηρεσιών; Παντελώς όθεν παράλογη η ρύθμιση. Θλιβερή η διαπίστωση ότι ακόμα και μέσα στο λεγόμενο ναό της Δημοκρατίας κυριαρχούν οι συντεχνίες με τις όποιες οικουμενικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Και σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται «καπέλο»  και η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου και μάλιστα βιντεοσκοπημένη …που θυμίζει το «όλα τα’ χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε...» Έλεος.
Πού ζουν οι βουλευτές; Χάιδεψαν τα αυτιά των χιλιάδων μηχανικών αλλά ράπισαν τις παρειές εκατομμυρίων ιδιοκτητών. Ψηφοθηρικά, χαμένοι. Το ισοζύγιο είναι σαφές αρνητικό. Μόνο θλίψη προκάλεσαν. Τίμιο θα ήταν να δικαιολογήσουν τη ψήφο τους στις περιφέρειές τους. Από την άλλη το ΤΕΕ νομίζει ότι με τέτοιες «γενόσημες ασπιρίνες», που στρέφουν εναντίον των μελών του εκατομμύρια ιδιοκτητών, μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση του κλάδου; Αλλού θα έπρεπε να στρέψει τη προσοχή της. Η ρύθμιση της κλοπής με νόμο την καθιστά νόμιμη αλλά προκλητικά μη ηθική. Προτιμότερη η αξιοπρεπής επαιτεία από την νομιμοποιημένη αγυρτεία.