Η Πρωτοβάθμια Υγεία στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ!

on .


 ➤  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ, ιατρού, παθολόγου*

 Στα Σταλινικά χρόνια την Σοβιετική Ένωση την κατέτρεχε μεταξύ άλλων το σύνδρομο του Τροφιμ Λισένκο, ενός γεωπόνου που "κατήργησε" την κληρονομικότητα και εισήγαγε δικές του ιδέες, θέλοντας να αποδείξει ότι ο σοσιαλισμός είναι πάνω από την επιστήμη. Στα Σοβιετικά χρόνια επίσης, η έννοια της δωρεάν υγείας (με διαβαθμίσεις ανάλογες του κομματικού σου υποβάθρου) περιλάμβανε επιτροπές υγείας όπου ο γιατρός συνυπήρχε με (και ελεγχόταν από) τον κομισάριο. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, οι ομάδες και οι μονάδες υγείας θα αξιολογούνται,όχι με επιστημονικά κριτήρια (δεν έχει την υπέρτατη αλήθεια βρε αδερφέ η επιστήμη, η Αριστερά την έχει), αλλά με την "διαδικασία ακρόασης κοινωνικών φορέων και πολιτών": ελπίζουμε να μην περιλαμβάνουν αυτοί οι κοινωνικοί φορείς και αντιεμβολιαστικά κινήματα...
Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, η υγεία γίνεται κρατική: Κάθε πολίτης θα είναι υποχρεωμένος να αποκτήσει ως οικογενειακό του γιατρό κάποιον από την οικεία Τοπική Μονάδα Υγείας του (ΤοΜΥ). Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ θα έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις εσύ τον ατομικό-οικογενειακό σου γιατρό. Μόνο σε περίπτωση που οι πληθυσμιακές ανάγκες θα υπερβαίνουν τις δυνατότητες των ΤοΜΥ (όπως θα το ορίζουν Συντονιστές των μονάδων υγείας), θα έχεις την δυνατότητα να απευθυνθείς σε κάποιον ιδιώτη ως οικογενειακό γιατρό: άγνωστο πόσοι θα απαιτηθούν και πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμβληθούν, αυτά είναι ψιλά γράμματα για αργότερα. Όπως και ο πηγαιμός για γιατρό ειδικότητας, εκεί θα είναι μακρύς και ασαφέστατος ο δρόμος.
Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι διαγνωστικές εξετάσεις, μικροβιολογικές και ακτινολογικές θα γίνονται αποκλειστικά σε κρατικά Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια: Φαντάσου μια τέτοια Φαραωνική μονάδα που θα πρέπει για παράδειγμα να καλύπτει τον πληθυσμό των Ιωαννίνων. Φαντάσου την ευελιξία του προγραμματισμού των εξετάσεων, φαντάσου το δυνητικό αλισβερίσι (φέρε μου γιατρέ το ραντεβού νωρίτερα, να σε αξιολογήσω εγώ και ο κοινωνικός φορέας μου με άριστα), φαντάσου τον όγκο (και τον προϋπολογισμό) της δουλειάς. Κατ’ εξαίρεση μπορεί λέει να συνάπτονται συμβάσεις και με πολυ-ιατρεία για τέτοιες εξετάσεις λέει το νομοσχέδιο, δώστε έμφαση στο διόλου σοσιαλιστικό πρόθεμα "πολύ-". 
Στα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ αν μη τι άλλο υπάρχει μια εύγεστη επάλειψη με ευχολόγια περί οδοντιατρικής κάλυψης και μαιευτικών δικτύων. Προϋπολογισμός και κοστολόγηση δεν υπάρχει για όλα αυτά: Όπως ανέδειξε και ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Β. Οικονόμου στην παρέμβασή του στην Βουλή, υπάρχει τεράστιο κενό στο πώς θα χρηματοδοτηθούν οι ΤοΜΥ. Με πρόβλεψη 2+2 χρόνων χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για το 30% των δομών; Και είναι Καθολική Πρωτοβάθμια Υγεία το 30%; Και τι θα γίνει στην συνέχεια; Ποια πρόβλεψη υπάρχει μελλοντικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες της δήθεν Πρωτοβάθμιας Υγείας; Πόσο μάλλον αν αυτό το σύστημα αναπτυχθεί στα θεωρητικά του επίπεδα (απαιτώντας 750 με 800 δομές).
Το να υποστηρίζουν κυβερνητικοί βουλευτές ότι οι "δημοκρατίες" αυτές διακρίνονται από υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας, αυτής που γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε επαγγελματικά έρθει σε επαφή με συναδέλφους που  έζησαν και εργάστηκαν, ζουν και εργάζονται, σε παρόμοια καθεστώτα. Χάρτινοι πύργοι Σοβιετικής νοσταλγίας σφύζουσας επίπλαστη υγεία, πρόχειρες νομοθετικές κατασκευές που δεν προβλέπουν μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα αλλά εξασφαλίζουν την πρόσληψη "ημετέρων", αξιολόγηση άνευ επιστημονικών κριτηρίων αλλά από "κοινωνικές ομάδες", ισοπέδωση της παροχής υγείας λόγω αδυναμίας/άρνησης εφαρμογής επαρκούς ελέγχου στο υπάρχον ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.
Το επόμενο βήμα στις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες που νοσταλγούν οι κυβερνώντες ήταν η άρνηση νοσημάτων μη συμβατών με το σύστημα (επειδή αρρώσταινες από κάτι αταίριαστο με τον σοσιαλισμό, ήσουν εχθρός του κράτους). Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του πλαισίου πρόληψης της φυματίωσης (την ίδια στιγμή που κορυφαίοι Ευρωπαίοι ειδικοί προειδοποιούν για την ανάγκη εγρήγορσης λόγω των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών από χώρες ενδημικές), ανοίγοντας χάσματα στην προστασία του πληθυσμού από μείζονα λοιμώδη νοσήματα. 
Αλλά, δεν βαριέσαι, αδερφέ, θα διορίσουμε, θα αξιολογηθούμε μόνοι μας, θα καταργήσουμε και την έννοια του ελεύθερου επαγγελματία ιατρού, και θα σου πούμε εμείς πολίτη αν είσαι καλά στην υγεία σου ή όχι. Μην ανησυχείς, ζεις σε μια αριστερή ονείρωξη.

* Ο Γιώργος Παππάς είναι Παθολόγος, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Οι θέσεις που εκφράζονται δεν απηχούν απαραίτητα στην ολότητά τους τον εν λόγω πολιτικό φορέα.