Οι Ευεργέτες της πόλης και το χρέος της Δημοτικής Αρχής

on .

➤  Των ΣΠΥΡΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ-ΧΑΡΗ ΛΕΟΝΤΑΡΗ,
πρώην Δημοτ. Συμβούλων Ιωαννίνων

 Με γραπτή δήλωσή της η υπεύθυνη του τμήματος Κληροδοτημάτων του Δήμου Ιωαννιτών, κ. Γεωργία Γιώτη, εξάγγειλε εκστρατεία καθαρισμού τάφων Ευεργετών της πόλης και διατηρητέων μνημείων, για την οποία κανείς δεν έχει αντίρρηση, αφού μάλιστα κάτι τέτοιο προβλέπεται και από διαθήκες δωρητών της πόλης μας.
Όμως η κ. Γιώτη, είτε «αυτοβούλως» είτε  «καθ' υπαγόρευσιν», συνόδευσε αυτήν την εξαγγελία με τις παρακάτω δηλώσεις: «Μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της έχει χρέος να σέβεται και να τιμά τη
μνήμη των ανθρώπων εκείνων που την ευεργέτησαν ή της κληροδότησαν τις περιουσίες τους, ώστε να τις απολαμβάνει σήμερα το κοινωνικό σύνολο».
Ως πρώην δημοτικοί σύμβουλοι των Ιωαννίνων, και ως πολίτες αυτής της πόλης, οφείλουμε να επισημάνουμε στην κ. Γιώτη ότι τέτοιου είδους βαρύγδουπες δηλώσεις, σε ό,τι αφορά τους μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες της πόλης μας, είναι αντίθετες με την ανεύθυνη και άκρως επιζήμια για την πόλη πολιτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή της οποίας και η ίδια είναι μέλος, προκαλούν δε το δημόσιο αίσθημα. Και αυτό για τους παρακάτω λόγους:
Μια πόλη, ως προς τα τοπικά της θέματα, «η διοίκηση των οποίων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης», κατά το Σύνταγμα της χώρας μας (άρθρο 102) εκπροσωπείται από το εκάστοτε εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτό πάλι, με βάση το ισχύον μέχρι σήμερα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα εκφράζεται από την πλαστή πλειοψηφία που ονομάζεται Δημοτική Αρχή. Ως προς αυτό λοιπόν το βασικό για την πόλη μας τοπικό θέμα της διοίκησης και διαχείρισης των Εθνικών Κληροδοτημάτων που δημιούργησαν στην πόλη μας οι μεγάλοι Εθνικοί μας Ευεργέτες (Ζωσιμάδες, Γ. Σταύρου, Ζώης Καπλάνης κ.λ.π.) η σημερινή Δημοτική Αρχή, απέδειξε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία του Δήμου, ότι δεν σέβεται τον ίδιο τον εαυτό της, γιατί, ενώ ορκίστηκε ότι «θα διαφυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό», αυτή ανέχεται στην πόλη και συμμετέχει σε ένα αντισυνταγματικό και παράνομο καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης των Κληροδοτημάτων που ανήκουν στην πόλη, από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Θλιβερό επακόλουθο αυτής της ανερμάτιστης και ανεύθυνης πολιτικής και της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι, αντίθετα με αυτά που υποστηρίζει με τις δηλώσεις της η κ. Γιώτη, η πόλη μας να μην εκπληρώνει «το χρέος που έχει να σέβεται και να τιμά τη μνήμη των ανθρώπων που ευεργέτησαν την πόλη», αφού ανέχεται και συνεργεί με ένα καθεστώς το οποίο, με τη συμμετοχή και τη συνενοχή προσώπων ξένων προς τη βούληση των Ευεργετών μας, διαχειρίστηκε εντελώς ανεξέλεγκτα τις τεράστιες περιουσίες τους, κατασπατάλησε μεγάλο μέρος τους σε σκοπούς αλλότριους από αυτούς που όρισαν οι διαθέτες, οδήγησε τα Κληροδοτήματά τους σε χρεοκοπία σε βαθμό που να μην μπορούν σήμερα, όπως δήλωσε στην πόλη μας την ημέρα της κηδείας του πρώην μητροπολίτη Θεόκλητου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, να εκπληρώσουν τους σκοπούς για τους οποίους συστήθηκαν. Κάτι παρόμοιο ο Ρισελιέ θα το ονόμαζε «έγκλημα καθοσιώσεως».
Δεν έχουν το δικαίωμα οι εκπρόσωποι της σημερινής Δημοτικής Αρχής να κάνουν λόγο -δημόσια μάλιστα- ότι η πόλη, την οποία αυτοί εκπροσωπούν «σέβεται και τιμά τους ανθρώπους που την ευεργέτησαν». Αυτό δεν αποτελεί σεβασμό και τιμή, αποτελεί βάναυση προσβολή της μνήμης τους, και συνιστά «ύβριν», με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης. Σέβομαι και τιμώ τη μνήμη αυτών που ευεργέτησαν την πόλη σημαίνει ότι ως εκπρόσωπος της πόλης φροντίζω και αγωνίζομαι με όλα τα συνταγματικά και νόμιμα μέσα να γίνεται σεβαστή η βούλησή τους. Αυτό σημαίνει Τοπική Αυτοδιοίκηση που σέβεται, μαζί με τη μνήμη αυτών που ευργέτησαν την πόλη που διοικείς, και την ψήφο του λαού που σου ανέθεσε να διαχειριστείς τις σοβαρές τοπικές υποθέσεις.
Πρέπει λοιπόν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για να μην προκαλούν με αυτές τους πολίτες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Προτρέπουμε δε τη συντονίστρια του τμήματος Κληροδοτημάτων του Δήμου να μην προσπαθεί «διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο» να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με τέτοιες ανούσιες δηλώσεις, και να φροντίζει, όπως έχει ευθύνη, να εκπληρώνεται στο ακέραιο η βούληση των ευεργετών και των δωρητών και οι περιουσίες των οποίων διαχειρίζεται ο Δήμος, να αξιοποιούνται κατά τον τελειότερο τρόπο και να διατίθενται τά έσοδα από τα Κληροδοτήματά τους εκεί όπου -και όπως- ορίζουν οι δημιουργοί τους.
Δηλώσεις άσκοπες και κενές περιεχομένου, όταν μάλιστα επαναλαμβάνονται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, σε τίποτε δεν ωφελούν, αντίθετα δε δημιουργούν σε ορισμένους δύσπιστους την υπόνοια ότι κάποια σκοπιμότητα επιδιώκουν να υπηρετήσουν.