Οδυνηρά χτυπήματα…

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έδωσε το όνομα στην Ευρώπη! Και αυτή, αντί να αισθάνεται ευγνώμων, παρ’ ολίγον… να της δώσει «τα παπούτσια στο χέρι»! (Η μη τήρηση μνημονιακών δεσμεύσεων, σήμαινε και Ευρωπαϊκή εκπαραθύρωση! Αλλά, ευτυχώς, το δυσάρεστο, απεφεύχθη! Το 2015, η κορύφωση της τραγωδίας…).
Με στυγνούς οικονομικούς όρους, ήθελε η Eυρώπη (δηλαδή… η Γερμανία), να μας ξεφορτωθεί, αλλά ώ του θαύματος, παραμένουμε Ευρωπαίοι!
Ήθελαν να βάλουν στο περιθώριο μια Ελλάδα, με βαθειές δημοκρατικές ρίζες, με σπουδαίο πολιτισμό, με ανθρώπους – μαχητές της ζωής και μια νεολαία, από «ατόφιο χρυσάφι»!
Πρώτα τα Ελληνόπουλα, σε μαθητικές Ολυμπιάδες Χημείας και Μαθηματικών! Μέσα στους καλύτερους του κόσμου και πρώτοι στις χώρες της Ευρώπης, οι Έλληνες μαθητές, σε αυτούς τους διαγωνισμούς!
Τα ακούς, κύριε Σόιμπλε; Αυτά τα κοφτερά ελληνικά μυαλά, θα έρθουν σε λίγο στη χώρα σου, για να πάρουν άξια το μισθό τους, που, δυστυχώς, δεν… τον προσφέρει η μητέρα Ελλάδα!
Η Ελλάδα, απλά… υποδέχεται τους άριστους στο αεροδρόμιο, τους συγχαίρει για τις μεγάλες επιστημονικές επιτυχίες, γίνονται οι σχετικές δηλώσεις, βγαίνουν και… οι φωτογραφίες των πολιτικών παραγόντων, με τους «εγκεφάλους»! (Τώρα, πώς… εναρμονίζονται «εγκέφαλοι» και «ανεγκέφαλοι», αυτό είναι μία άλλη ιστορία…).
Γίνονται λοιπόν οι δηλώσεις, που εκθειάζουν τα βραβευμένα Ελληνόπουλα, αλλά μέχρι εκεί… Και επειδή βρίσκονται στο αεροδρόμιο, για… διευκόλυνση των νέων, τους βγάζουν, επί τόπου, τα διαβατήρια, για… την αλλοδαπή, αφού η Ελλάδα που τους σπούδασε, δεν μπορεί να τους απορροφήσει! Ντροπή! Το ευφυέστερο κομμάτι της νεολαίας, στα αζήτητα!
Παλιά, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, έδιωξαν το πιο παραγωγικό κομμάτι και ερήμωσε η Ελληνική ύπαιθρος, με τις γνωστές συνέπειες… Τώρα, οι Κυβερνήσεις, με τις πολιτικές τους, σπρώχνουν προς την έξοδο, το καλύτερο κομμάτι της νεολαίας, το επιστημονικό δυναμικό, με αρνητικές συνέπειες, για την Ελλάδα!
Το πρόβλημα ξεκινάει από αλλού… Αυτή η εσωτερική υποτίμηση, που επέβαλαν οι ξένοι και… υιοθέτησαν οι δικοί μας, έφερε τα πάνω – κάτω! Οι μισθοί των νέων εργαζομένων στην Ελλάδα, διά χειρός Κατρούγκαλου, συρρικνώθηκαν στα 500 με 600 ευρώ! Και αυτή είναι η αιτία της ομαδικής φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό. Αυτούς που τους σπούδασε η Ελλάδα, η ίδια τους διώχνει! Γιατί;
Και ο… πονηρός Σόιμπλε, μη μπορώντας να μας τσακίσει αλλιώς, λόγω του κοινού νομίσματος, στηρίχτηκε στα νέα δεδομένα… Δεν μπορεί, σου λέει, ο νέος Έλληνας εργαζόμενος να παίρνει 600 ευρώ και ο συνταξιούχος 1.200! Και ξεκίνησε ο Γολγοθάς των Ελλήνων, με τα τρία καυτά μνημόνια και με την εξίσωση μισθών και συντάξεων, προς τα κάτω! Μέχρι να γίνουν φιλοδωρήματα! Αν δεν έγιναν ήδη… (Οδυνηρά «χτυπήματα» στον Έλληνα, που πριν, οι συναλλαγές του γινόταν… με χαρτονομίσματα και τώρα παλεύει… με τα κέρματα!).
Η απορία όμως του Έλληνα, είναι: Γιατί η εξίσωση να γίνεται προς τα κάτω; Εγώ δεν έχω απάντηση… Ας μιλήσει η… επιστήμη!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.