Οι φωτιές, ο Φανίτσιος και τα… παραλειπόμενα

on .

Φωτιές φωτιές φωτιές… Όλη η EΛΛΑΔΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ και τα δάση, κατά χιλιάδες στρέμματα, γίνονται κάρβουνο καθημερινά το καλοκαίρι. Θυμάμαι λοιπόν τον αείμνηστο ΦΑΝΙΤΣΙΟ  από τη Λευτοκαριά του Ζαγορίου, ο οποίος εξέδιδε - νομίζω μηνιαία ήταν - την περίφημη  εφημερίδα, «ΤΑ ΖΑΓΟΡΙΣΙΑ ΧΑΜΠΕΡΙΑ», που την κυκλοφορούσε μόνος του, σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία των Αθηνών, μαζί με τις γραβάτες που πουλούσε και προφήτευε ότι θα έρχονταν εποχή, που όλη η Ελλάδα θα γίνονταν  «κρανίου τόπος», με πρώτο το Ζαγόρι, που τον ενδιέφερε κυρίως.
Έλεγε ο Φανίτσιος ότι εφόσον οι Δασικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο τους μένουν… κουφές και αδιάφορες στην αγανάκτηση των αγροτών που χάνουν τα χωράφια τους, επειδή μένοντας ακαλλιέργητα βγάζουν δέντρα θάμνους κ.λ.π. (όσο δηλαδή το Κράτος κλέβει από τους αγρότες  τα χωράφια τους) τόσο και εκείνοι θα καίνε τα δάση του.  Και με αυτή την ευκαιρία της ανάμνησης του Φανίτσιου, θα ήθελα να ρωτήσω τους φίλους Ζαγορίσιους-και να με συμπαθούν αν έγινε και δεν το ξέρω -: έχει γραφεί κάτι για τον σπουδαίο Φανίτσιο και την Εφημερίδα του; Τι έγινε το υπέροχο  και πλουσιότατο αρχείο του Φανίτσιου;  Παλιά, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, είχα απευθυνθεί- δια της εφημερίδας μου τότε- στο Πανεπιστήμιό μας και το προέτρεπα,  να γνωρίσει και να ενδιαφερθεί για την πλούσια αυτή βιβλιοθήκη, η οποία θα ήταν σπουδαίο απόκτημα, αφού ο  Φανίτσιος ήταν  η ζωντανή ιστορία, ο μεγάλος λόγιος, ο  μοναδικός  «ποντικός» όπως τον έλεγαν, στο να ξετρυπώνει, τις παλαιότερες και ωραιότερες εκδόσεις και ήταν «θησαυρός» η βιβλιοθήκη του. 
Τι να έγινε; Την αξιοποίησε, άραγε, κανείς;
Βέβαια, η άποψη του Φανίτσιου, δεν θα πει ότι ήταν και… πανάκια, ούτε θέσφατο. Σίγουρα. Δεν είναι απολύτως έτσι τα πράγματα, όπως τα’ γραφε ο Φανίτσιος, και τα υποστηρίζουν και σήμερα  ακόμη, πολύς κόσμος, στην ύπαιθρο κυρίως. Υπάρχουν ασφαλώς πολλές άλλες αιτίες για τις πυρκαγιές -και η απροσεξία των ανθρώπων είναι οπωσδήποτε μέσα σ’ αυτές- αλλά καλό είναι να μας δώσει και η  Πυροσβεστική  Υπηρεσία ακριβή στοιχεία, εάν και όσα μπορεί και εκείνη να έχει, ώστε να μην υποθέτουμε, ο καθένας από μας, ό,τι θέλει.
Κι εμείς μεν βρήκαμε κάποια στοιχεία και τα παραθέτουμε,  από το Τμήμα  Δασολογίας και Διαχείρισης  Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για τα έτη 1980-2008 οπότε πιστεύομε ότι οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες με τις σημερινές, γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουμε τόσο γρήγορα και μάλιστα επί τα βελτίω! 
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά  τα στοιχεία σε ετήσια βάση:
- το  50% περίπου των πυρκαγιών οφείλεται σε άγνωστα αίτια μέσα στα οποία μπορεί να είναι  οτιδήποτε,
- λιγότερο από το 5% οφείλεται σε κεραυνό,
- περίπου το 3,5% σε τυχαία περιστατικά,
- το 30% αποδίδεται σε αμέλεια και
- το 10-20% σε κακόβουλους εμπρησμούς.
Και σήμερα  δεν πιστεύουμε ότι έχουν αλλάξει πολύ οι συσχετισμοί. Δυστυχώς το κράτος φέρει τη μεγάλη ευθύνη πρώτα της ανυπαρξίας των σωστών Νόμων, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ύστερα ευθύνεται για την ατιμωρησία στην περίπτωση της σύλληψης κάποιου εμπρηστή, είτε πρόκειται για κτηνοτρόφο, είτε για ψυχοπαθή εμπρηστή, είτε για απρόσεκτο… καλοφαγά που ψήνει… σουβλάκια στην εκδρομή του, είτε γιατί έτσι νομίζει ότι εκδικείται το Δασαρχείο και την… κλοπή του χωραφιού του  γιατί έγινε δασικό!  Είτε, είτε είτε…. Αλλά όσα «είτε»  και να βάλουμε, εκείνο το αίτιο του Πρωθυπουργού είναι... «τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά», ότι δηλαδή οι φωτιές είναι «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού»! Και φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε  που το πάει, αλλά βέβαια ντρέπεται και να το πει ευθέως. Αυτό πια δείχνει ξεκάθαρα συμπτώματα  πανικού και αδιανόητη χρήση ψεύδους, λόγω λαϊκισμού και της πολιτικής «όπου πιάσει η λάσπη»!
Αλλά η πολιτική αυτή σίγουρα δεν κρατάει πλέον πολύ και είναι λάθος όσων την χρησιμοποιούν. Μπορεί ο λαός μας να μην είναι άτρωτος στον λαϊκισμό, αλλά τελικά έχει αναπτύξει τις αντιστάσεις του και  αυτόν…
Έτσι στο προχτεσινό άκουσμα της παραπάνω φράσης του Πρωθυπουργού για τις φωτιές και τους… οργανωτές τους, ο λαός απλά χαμογέλασε με επιείκια!