Αδέρφια μη μαλώνετε…

on .

Στο 4ο τακτικό Συνέδριο Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που έγινε στην Πρέβεζα 27 με 29 Ιουλίου, τόσο οι εισηγήσεις, όσο και οι ερωτήσεις του ακροατηρίου εξωτερίκευσαν την αγωνία των Ηπειρωτών για πολιτισμό και οικονομική ανάπτυξη.
Με τους δύο αυτούς άξονες καλλιεργείται, ενισχύεται και τηρείται «η ταυτότητα του εμείς, σε αντιπαράθεση με τους άλλους» και εναρμονίζεται το δίπολο «φύση και πολιτισμός».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα η Ήπειρος των τεχνών από την αρχαιότητα έως σήμερα της Βικτώριας Φερεντίνου, επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σχολή Καλών Τεχνών.
Το Συνέδριο στόχευσε και πιστεύω πως το επέτυχε σε μεγάλο βαθμό στον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και την ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Ιδιαίτερα αξίζει να επισημανθεί η παρουσία πολιτών συμπατριωτών μας Βορειοηπειρωτών, που άλλοι ζουν στο εξωτερικό και έχουν με την αξία τους σπουδαίες θέσεις όπως ο Λευτέρης Δημητρίου που κατέχει σπουδαία θέση στην Κυπριακή Δημοκρατία και η Ντίνα Βεζιάμη από τη Δερόπολη που κατέχει σπουδαία θέση στην Αλβανική Κυβέρνηση, ο Παύλος Παππάς από την περιοχή του Βούρκου, συγγενής του αείμνηστου Γιάννη Παππά, δασκάλου στο μονοθέσιο δημοτικό του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, μεγάλου παιδαγωγού και πατριώτη.
Εξαιρετική ήταν και η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Θ. Μήτση με θέμα: Μοναστήρια, εκκλησίες, εξωκκλήσια και εικονίσματα της Άνω Δερόπολης». Το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής αξίζει πραγματικά να το δουν όλοι οι Ηπειρώτες, Βόρειοι και Νότιοι.  Αφήνω δε τη δουλειά του Βορειοηπειρώτη αναπληρωτή καθηγητή που διευθύνει το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρων.
Το τρίτομο έργο του «Τα ταξίδια της Φηγού» θα μπορούσε να αποτελέσει το πολιτιστικό εγκόλπιο κάθε Ηπειρώτη εκπαιδευτικού. Το διαβάζεις και νοιώθεις μέσα του βαθιά υπερήφανος που γεννήθηκε Ηπειρώτης.
Η παρουσία της Αυτού Εξοχότητος του προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου αποτέλεσε φόρο τιμής για τη γη των εθνικών ευεργετών και των ανθρώπων που κατατρόπωσαν τις ορδές των Ιταλών στον πόλεμο του ’40.  Και οι υπόλοιποι ομιλητές, ήταν σωστά προετοιμασμένοι και με τα όσα μας είπαν, άνοιξαν δρόμους για ανάπτυξη, πολιτισμό και κοινωνική αλληλεγγύη στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας.
Στο υπέροχο δείπνο που παρετέθη την Παρασκευή απουσίασαν τα τραγούδια της «τάβλας».  Έτσι στα διάφορα τραπέζια γίνονταν διάφορες συζητήσεις που αναφέρονταν στην εξαιρετική οργάνωση του Συνεδρίου και στην ποιότητα των συμπατριωτών μας που συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή. Στο διπλανό μου τραπέζι είχε τοποθετηθεί μια ομάδα Βορειοηπειρωτών.  Με έκπληξη διαπίστωσα από τα όσα έλεγαν και τον τρόπο που τα υποστήριζαν, ότι τα αδέλφια μας στη Βόρειο Ήπειρο δεν είναι συναρμοσμένα.  Βρίσκονται σε μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ τους.
Βεβαίως κι έχει δικαίωμα ο καθένας να πιστεύει και να υποστηρίζει τις δικές του απόψεις.  Έχει όμως και υποχρέωση με τα λόγια του και τις πράξεις να διακονεί το καλό των συμπατριωτών του και να συμβάλλει όσο μπορεί περισσότερο για μια δημοκρατική Αλβανία που σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας και με τις αποφάσεις του να δημιουργεί κλίμα και προϋποθέσεις αλληλοσεβασμού, ευρωπαϊκού πολιτισμού και αναπτυξιακής δυναμικής. 
Προσωπικά πιστεύω πως με μια δημοκρατική Αλβανία και με μια Αλβανία με αναπτυξιακή δυναμική θα έχουμε πολλά να ωφεληθούμε και οι δυο λαοί και θα μπορέσει η Ελλάδα να υποστηρίξει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μονοιάστε αδέρφια και στηρίξτε με τη δύναμη του μυαλού σας και την ανθρώπινη ποιότητά σας τη χώρα μέσα στην οποία οι διεθνείς συνθήκες σας έταξαν να ζείτε, χωρίς να χάσετε την Ελληνικότητά σας και να φροντίζετε για την οικονομική της ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτών της.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ