ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ;

on .

Σε… δύσκολη θέση βρίσκονται από χθες οι δημότες Ιωαννίνων, καθώς δεν ξέρουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν  από  τους διθυράμβους της Δημοτικής Αρχής για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ένας στρατηγικός στόχος της Δημοτικής Αρχής επιτεύχθηκε», τιτλοφορείται η ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών,   επαναλαμβάνοντας τις  δηλώσεις του Δημάρχου.
Ποιος είναι αυτός ο στρατηγικός στόχος; Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την τοποθέτηση προσωρινών δεξαμενών καυσίμων στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων! Μια εξαγγελία, με την οποία ουσιαστικά διορθώνεται (αν τελικά δεν υπάρξουν νέες επιπλοκές στη συνέχεια) ένα λάθος της δικής του Κυβέρνησης,  που έλυσε πρόωρα τη σύμβαση που υπήρχε με τον προμηθευτή καυσίμων.
Τους πανηγυρισμούς του κ. Μπέγκα, ακόμη και για τα καύσιμα του Αεροδρομίου θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει κανείς με κατανόηση, αν συνοδευόταν με την διαβεβαίωση περί κατασκευής μόνιμων εγκαταστάσεων, που όντως θα ενίσχυαν τη μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης του αεροδρομίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με τη βραχύβια λύση των πρόχειρων/προσωρινών εγκαταστάσεων που έχουν ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές. Το «τυρί» ο Δήμαρχος το είδε, τη «φάκα» όμως όχι!..
Κατά γενική ομολογία. ποτέ άλλοτε Δημοτική Αρχή δεν έριξε τόσο χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και των διεκδικήσεων, όπως αυτή του Θωμά Μπέγκα, που επί δύο μέρες πανηγυρίζει και θριαμβολογεί για μια υπόσχεση Πρωθυπουργού για ένα διαχειριστικό/διαδικαστικό θέμα, που μπορεί να λύνει προσωρινά ένα θέμα,   το οποίο όμως  δεν είναι ούτε το μείζον, το «εφαλτήριο»,  για την ανάπτυξη της περιοχής μας, πολύ δε περισσότερο δεν είναι το μόνο που χρήζει πολιτικής βούλησης.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από άλλα σοβαρά θέματα που έθεσε ο ίδιος ο Δήμαρχος στον Πρωθυπουργό, που  «ταλαιπωρούν» το Δήμο, το Νομό και κατ’ επέκταση την Ήπειρο επί χρόνια, όπως το Π.Δ. της Λίμνης, η οδική σύνδεση Ιωάννινα-Κακαβιά, η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού. Για όλα αυτά δεν υπήρξε καμία δέσμευση ή έστω υπόσχεση από τον Πρωθυπουργό, προφανώς επειδή δεν τα είχε εντάξει ο κ. Μπέγκας στους «Στρατηγικούς στόχους» της Δημοτικής Αρχής!
Τις εντυπώσεις που επιχειρεί δύο μέρες να κερδίσει ο Δήμαρχος για το αεροδρόμιο, τις χάνει κατά κράτος, από το γεγονός ότι στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό-όσο πρόχειρη κι αν ήταν αυτή όπως αποδεικνύεται από την έλλειψη ορθής προετοιμασίας και απαντήσεων- απέφυγε κατά ομολογία του να θέσει και σειρά άλλων θεμάτων κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα  που απασχολούν έντονα  Δήμο και πολίτες.
Πρώτο, καλύτερο και επίκαιρο, το θέμα των διοδίων Δροσοχωρίου της Εγνατίας Οδού,  που «κόβει» στα δύο το Δήμο Ιωαννιτών. Λέξη δεν ειπώθηκε και ούτε καν συντάχθηκε με την πρόθεση της Περιφέρειας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Προφανώς επειδή θα «χάλαγε» τη διάθεση του κυβερνητικού κλιμακίου.
Αλλά δεν είναι το μόνο: Η μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης, οι αλλαγές στον Καλλικράτη, δεν απασχολούν τη Δημοτική Αρχή; Και αν μεν μπορεί να «κρυφτεί» πίσω από το «θεσμικό πλαίσιο» που είναι υπό διαμόρφωση, τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη με την έλλειψη σχολικής στέγης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κ.α.  δεν ήταν ζητήματα που έπρεπε να τεθούν στον Πρωθυπουργό, ώστε να σχηματίσει μια εικόνα για την καθημερινότητα και όχι μόνο, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  πολιτών.
Από  τη στιγμή μάλιστα που  θεώρησε σωστό να επισημάνει ζητήματα που αφορούν την Εγνατία και την επέκταση της Ιόνιας οδού, άραγε  τι τον εμπόδισε να υπενθυμίσει και την ανάγκη σύνδεσης του Ε-65, που όντως θα εκτινάξει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας (με πολλαπλάσιους επισκέπτες από αυτούς που προσδοκούμε να μας έρθουν μέσω αεροδρομίου). Κι ακόμη να θέσει επί τάπητος το χρόνιο αίτημα για την προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης ή και ακόμη να τον ενημερώσει ότι η πόλη, ο Δήμος Ιωαννιτών, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη «λουκετούπολη» με τις επιχειρήσεις να κλείνει η μία μετά την άλλη, εξαιτίας της φοροεπιδρομής της Κυβέρνησης του;
«Ψιλά γράμματα» θα πει κανείς για το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, που… άθελά της (;) φρόντισε να περάσει ένα ωραίο μεσημέρι στα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του. Κάπως έτσι, και γνωρίζοντας  τι έχουν απέναντί τους, φρόντισαν να  συναντήσουν μόνο το Δήμαρχο, τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άφησαν τους άλλους δημάρχους και  φορείς με τα… αιτήματά τους στο χέρι.  Αυτοί, τη δουλειά τους έκαναν. Οι του Δήμου Ιωαννιτών όμως, δεν έχουν πλέον κανένα άλλοθι για τα άλυτα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην πόλη.