Καλοκαιρινά παλιά και άλλα επίκαιρα

on .

- Πέρασε κι αυτό το καλοκαίρι και κάνοντας απολογισμό τι να πρωτοθυμηθούμε. Τα επίκαιρα ή τα παλιά καλοκαίρια; Μια και δεν ξεπορτίσαμε μακριά, να γνωρίσουμε και μέχρι που φτάνει η Ιόνια οδός, ξεμένουμε στις παλιές καλοκαιρινές αναμνήσεις, σε κατασκηνώσεις, με φορτηγά στους ανατιναγμένους δρόμους για λίγο θάλασσα, και με ψωμοτύρι και αυγά βραστά.
- Κι ας ακουγόταν και ο πόλεμος με τα αντάρτικα, για τα ανταρτόπληκτα προσφυγόπουλα είχαν και μια δική τους κατασκήνωση στην Πρέβεζα, μια ακόμη στο νησί, και άλλες για μαθητές. Το κοινωνικό κράτος λειτουργούσε και έτσι, τότε σαν κρατική Πρόνοια, και αργότερα όταν τελείωσε ο «εμφύλιος» πολλές κατασκηνώσεις για τα παιδιά είχαν δημιουργηθεί θαλασσινές αλλά και ορεινές.
- Τι να έχει απομείνει από εκείνα τα κοινωνικά έργα που μοίραζαν τις ευχάριστες μέρες στην εξοχή, και άφησαν ωραίες αναμνήσεις;  Ας είναι έτσι. Μια ανάμνηση χωρίς ΕΓΝΑΤΙΕΣ και ΙΟΝΙΕΣ, χωρίς Ι.Χ  αυτοκίνητα, χωρίς διόδια, και χωρίς λεφτά! Και οι ενθυμήσεις δεν τελειώνουν.
- Έτσι το γράφω για θύμηση, αν το διαβάσει κάποιος!
***
- Δεν ξέρω γιατί μου ήρθε στο λογισμό μου ένα κλέφτικο τραγούδι: πολλή μαυρίλα πλάκωσε μαύρη σαν καλιακούδα… Ομέρ  Βρυώνης πλάκωσε με δέκα οκτώ χιλιάδες!
- Μαυρίζει η ψυχή μας κάθε μέρα από την τηλεόραση, τις εφημερίδες και προπαντός, από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για τις καθημερινές ανακαλύψεις  φοροδιαφυγής, τις αποδείξεις που δεν κόβονται, τα λαθραία φορτία με τσιγάρα και ναρκωτικά, και την τρύπα στα οικονομικά μας, που μαυρίζει τη ζωή μας. Και σε κάθε περίπτωση που θριαμβευτικά ανακοινώνεται ή δημοσιοποιείται μια παρανομία από πίσω αποκαλύπτεται ότι κρύβεται κάτι μαύρο.
- Κοινός παρονομαστής το μαύρο χρήμα, μαύρες τρύπες, μαύρη εργασία, μαύρη αγορά, μαύρος κατάμαυρος μισθός και σύνταξη, μαύρο το μέλλον, και ξανάρχονται οι αναμνήσεις με τα «μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά» από τις εμφυλιακές  «ηρωϊκές» σελίδες της κομμουνιστικής  ιστορίας.
- Μαύρα κι΄  άραχνα που λέει ο λαός. Και η λαϊκή μούσα συμπληρώνει μαύρη είν΄η νύχτα στα βουνά…..
- Καλή νύχτα και μαύρα  μεσάνυχτα για το τι μαύρο μας περιμένει…
***
- Από το πρόγραμμα επισκέψεων του Τσίπρα σε βιομηχανίες για ενημέρωση έπεσε πολύ τουίτερ! Το καλύτερο το είπε η συντρόφισσα βουλευτής Λιάνα Κανέλη:
    «Πρώτη φορά γίνεται, πρωθυπουργός να διαφημίζει καλλυντικά και τσιγάρα!»
    Ξέχασε μόνο να  συμπληρώσει την έκπτωση «στα τρία πακέτα  το ένα δώρο!!»
- Με τόσα που ακούγονται για φορτία λαθραίων τσιγάρων και λιανικό λαθρεμπόριο στο κέντρο των Αθηνών, κουβέντα δεν ακούστηκε για τα μαύρα χρήματα του αναθρώσκοντα καπνού.
- Και σε αυτή την περίπτωση μαύρη σιωπή σκίασε και τον Νόμο,  και το ΕΟΠΠΥ, και το κίνημα χωρίς τσιγάρα, και τις ΜΚΟ που… αγωνίζονται για την απαγόρευση του καπνίσματος!
***
- Τον τελευταίο καιρό χάθηκαν οι τοπικές ειδήσεις για το προσφυγικό μας κατεστημένο. Ούτε συνέντευξη του συντονιστή, ούτε τι γίνεται, αν γίνεται κάτι στου Κατσικά, στα Δολιανά, στο Τσεπέλοβο, στην Κόνιτσα και σε…  μισθωμένα σπίτια (αν υπάρχουν και τέτοια).  Και το κυριότερο πόσοι απασχολούνται και πόσο κοστίζει τελικά το μάρμαρο.
    Μαύρο σκοτάδι και στην πολυδιαφημιζόμενη διαφάνεια και διαύγεια της «πρώτης φοράς Αριστερά»!
***
- Ένα μικρό πισωγύρισμα στην παρένθεση που άνοιξε η Κυβέρνηση με την σύνοδο της Εσθονίας και την διαφήμιση του καλού ιδεολογικού κομμουνισμού!
    Σε ένα κείμενο του σταλινισμού του 1920 βρέθηκε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα κειμένου που το έγραψε ένας σήμερα συριζαίος:
    «Ο σοβιετικός μαρξισμός στηρίχτηκε στην εποχή του σοσιαλισμού στην αντίληψη  του «καταστροφισμού», που υποστήριζε ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται  σε μια φάση επιθανάτιας παρακμής, «σαπίσματος» και αποσύνθεσης»
    Ε, δεν μοιάζει πολύ με όσα έλεγε ο Τσίπρας στις πρώτες θεωρίες του για το επερχόμενο τέλος της Ευρώπης, και το αναμενόμενο τέλος του καπιταλισμού, και τον θρίαμβο της Αριστεράς με Ποντέμος και άλλες αριστερές δυνάμεις;
Μετά  το 1920 ο καπιταλισμός ακόμη ζει.
***
- Και μια και μιλάμε για τον πόλεμο κατά του καπιταλισμού και της πλουτοκρατίας, τι γίνεται τελικά με την αγιοποίηση του Τουρισμού μας, και όσα ανακαλύπτονται στα χρυσοφόρα νησιά μας με τις περιπτώσεις φοροαποφυγής, τις κλοπές του πλούτου (κοσμημάτων ακριβών ειδών και χρημάτων) των πλουτοκρατών που απολαμβάνουν εκεί τις πανάκριβες και σπάταλες διακοπές;
- Η Αριστερά μας που αγωνίζεται για ισότητα και για τα δικαιώματα του λαού υποκύπτει στη σαγήνη του πλούτου και στο μεγαλείο του καπιταλισμού (των καπιταλιστών δηλαδή) και λειτουργεί τουριστικές δομές προς εξυπηρέτηση του προκλητικού πλούτου, μιας άλλης διαπλοκής και ακολουθεί μια ανοχή της διαφθοράς, κουκουλώνοντας το «Ηθικό Πλεονέκτημα» μιας αριστεράς ιδεολογίας που την ξέχασε στα βουνά και στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Και ετοιμάζουν για τον καλό καπιταλισμό, ένα νησί τύπου «Νταβός» και  Κέντρα αφορολόγητων για τα κρουαζιερόπλοια. Και εμείς εδώ εγκαινιάζουμε συνεχώς ΙΟΝΙΕΣ.
- Καλοκαιριάτικοι διαλογισμοί έτσι για θύμηση….
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…
ο  μέτοικος