Εμφυλιοπολεμικές... υστερίες!

on .

Αν πιστεύετε πως ο εμφύλιος πόλεμος έληξε οριστικά στη χώρα μας, τρέφετε αυταπάτες! Σχεδόν 70 χρόνια από τις τελευταίες μάχες στο Βίτσι και στο Γράμμο και τα πάθη δεν καταλάγιασαν πλήρως. Με μια αφορμή από το συνέδριο στο Ταλίν της Εσθονίας παραλίγο να «πάρουμε τα όπλα, να υψώσουμε τα λάβαρα και να βγούμε στα βουνά»! Ένθεν κακείθεν αναπαράχθηκαν κείμενα, άρθρα, φωτογραφίες, μαρτυρίες κλπ για να υπερασπιστεί κάθε πλευρά τα πιστεύω της.  
Γεγονός είναι πως ο εμφύλιος πόλεμος έχει αυτή την ιδιαιτερότητα συγκριτικά με τους άλλους πολέμους: δεν λήγει αμέσως μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών! Επίσης μπορεί να επικρατεί η μια παράταξη έναντι της άλλης, αλλά σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχουν μόνο ηττημένοι. Αυτή και μόνο η κατάληξη θα έπρεπε να προβληματίσει και να συμφιλιώσει και τις δυο πλευρές. Αλλά από τη στιγμή που κάθε πλευρά πιστεύει ότι μόνο αυτή έχει το δίκαιο με το μέρος της και βλέπει την άλλη σαν εχθρούς, τα πάθη θα υποδαυλίζονται με την παραμικρή αφορμή και η εθνική συμφιλίωση θα παραμένει ζητούμενο.
Η επικαιροποίηση του θέματος τις τελευταίες μέρες, κατά τη γνώμη μου, ανέδειξε πως είμαστε ακόμα διχασμένοι. Το μόνο θετικό είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους να διαβάσουν ή να ξαναδιαβάσουν την ιστορία της Κατοχικής περιόδου και του Εμφυλίου και, καθώς περνούν τα χρόνια, να κρίνουν πιο αντικειμενικά τα γεγονότα εκείνης της φρικτής ιστορικής περιόδου. Στα αρνητικά βλέπουμε ότι η κάθε πλευρά δυστυχώς εξακολουθεί να θεωρεί τα γεγονότα μονοδιάστατα. Επίσης, αν κάποιος καταθέτει προσωπικό του βίωμα, πέφτουν επάνω του να τον κατασπαράξουν οι της άλλης πλευράς.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Εύας Καϊλή.  Παραλίγο να ζητηθεί να τον ξεθάψουν και να γίνουν εξετάσεις DNA για να διαπιστωθεί αν ήταν ο πραγματικός της παππούς αυτός στον οποίο αναφερόταν ως θύμα των κομμουνιστών! Καλά, σύντροφοι, από πού γνωρίζετε ότι δεν ήταν ο πραγματικός της παππούς; Έχετε φακελωμένους και τους νεκρούς εδώ και τρεις γενεές; Εγώ ήξερα ότι φακέλωναν μόνο οι δεξιοί! Αλλά αφού το έγραψε ο Μπογιόπουλος και ο Βαξεβάνης, δε χωρά καμιά αμφισβήτηση! Κι αν υποθέσουμε ότι η κ. Καϊλή είπε ψέματα, γιατί σας ενόχλησε τόσο πολύ; Ήταν τόσο σπουδαίο αυτό το ψέμα που κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμα και την παραίτησή της; Ή μήπως ενοχληθήκατε επειδή θέλετε να διατηρείτε το πλεονέκτημα και την αποκλειστικότητα στο ψέμα;
Από την άλλη πλευρά, είδαμε κάποιους να υπερασπίζονται τις θέσεις τους με γελοία επιχειρήματα προκειμένου να απαλείψουν την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Όπως «αν ήσουν  με το κομμουνιστικό καθεστώς, δεν σε πείραζαν», κατά  την κ. Αυλωνίτου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ; Ή, «Έλληνες νεκροί από Χίτλερ 400.000. Έλληνες νεκροί από Στάλιν 0», κατά τον κ. Κυρίτση, βουλευτή επίσης του ΣΥΡΙΖΑ! Ειλικρινά δεν είδα κάποιο κόμμα στην Ελλάδα να ταυτίζει αυτά τα δυο καθεστώτα. Δεν είδα ένα video, μια δήλωση, ένα άρθρο σχετικό από κόμμα της αντιπολίτευσης. Άρα το μεγαλύτερο από τα συγκυβερνώντα κόμματα ήθελε να το κρατήσει στην επικαιρότητα, ενώ η «ουρά» του σιώπησε. Αν αυτή η εξίσωση παρήχθη στην Εσθονία, δικό της πρόβλημα.
Μάλλον η ιστορία του εμφυλίου είναι βολική ώστε να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα σημερινά πραγματικά του προβλήματα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΣ