Να βρεθεί η «χρυσή τομή»!

on .

• Δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδος- «σήμα κατατεθέν» της Ηπείρου-   που όχι μόνο αντέχουν  στην οικονομική κρίση, αλλά και επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, η «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ» και η ΒΙΚΟΣ Α.Ε., εδώ και λίγο καιρό βρίσκονται αντιμέτωπες με το… Γράμμα του νόμου!
Για την ακρίβεια, απειλούνται με πρόστιμο 1, 5 εκ. ευρώ η κάθε μία, για «έλλειψη άδειας εμπορίας», όπως υποστηρίζει ο Δήμος Ιωαννιτών!   Αν επρόκειτο για κάποια σοβαρή παράλειψη και κυρίως για παράβαση υγειονομικών κανόνων, δεν θα υπήρχε σήμερα καν λόγος συζήτησης.
Ο «πέλεκυς» θα έπρεπε να πέσει πάνω τους, όσο βαρύς και να ήταν. 
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν  το θέμα   αφορά ένα  ζήτημα μάλλον τυπικής σημασίας και «συμπυκνώνεται» στο ερώτημα,  αν και κατά πόσο οι δύο εταιρείες καλύπτονται για την εμπορία του νερού από την άδεια που λαμβάνουν από την Περιφέρεια Ηπείρου.  Κι αν όχι, θα έπρεπε ο Δήμος Ιωαννιτών να το εντοπίσει γρηγορότερα και όχι να το… θυμηθεί μετά από χρόνια και να επιβάλει τόσο υψηλά πρόστιμα. Εάν οι εταιρείες έχουν ευθύνες, μεγαλύτερες  έχει ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή για εγκληματική αμέλεια.
Η επιβολή  ενός τόσο υψηλού προστίμου, δεν αφορά μόνο το Δήμο Ιωαννιτών και τις δύο επιχειρήσεις. Αφορά το σύνολο της τοπικής οικονομίας, καθώς οι δύο βιομηχανίες είναι από τις
ελάχιστες που στην Ήπειρο αντέχουν στην κρίση και απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, σε μια περιφέρεια, όπως η Ήπειρος  που κάνει «πρωταθλητισμό» στην ανεργία!
 Αυτή είναι  ίσως η πιο σοβαρή  παράμετρος  η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη από το Δήμο, που μπορεί να έχει  το δικαίωμα να ελέγχει τη λειτουργία των βιομηχανιών, πρέπει όμως και να εξετάζει τις προεκτάσεις της κάθε απόφασης  και να μην τις οδηγεί στην  εξόντωση. 
 Απαιτείται λοιπόν να βρεθεί η «χρυσή τομή». Προς την κατεύθυνση αυτή να συμβάλλουν όλοι οι τοπικοί άρχοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στις διαδικασίες αδειοδότησης και βέβαια οι δύο επιχειρήσεις,  θα  πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.