Ένα γράμμα μιας παλιάς αλληλεγγύης

on .

- Σε προηγούμενη περιπλάνηση έγινε μια περιγραφή της αλληλεγγύης,  όπως εκδηλώνεται την εποχή αυτή, με δράσεις και διαδικασίες  για την αντιμετώπιση αναγκών συνανθρώπων μας.
- Η έννοια της αλληλεγγύης μπήκε και στον προϋπολογισμό και μετράει πλέον και σαν χαράτσι, έτσι που ουσιαστικά ξεφεύγει από την πηγαία και εθελοντική συμπαράσταση στο έχοντα ανάγκη  συνάνθρωπο.
- Σε αυτή την περιπλάνηση, έγινε και μία ιστορική αναφορά σε παλιές περιόδους κρίσης  προσφυγιάς, όπου εκδηλώθηκε η η κοινωνική αλληλεγγύη, και αναφέρθηκε και η περίοδος με τους εσωτερικούς πρόσφυγες, τους ανταρτόπληκτους.
- Την περίοδο του ανταρτοπόλεμου, ή συμμοριτοπόλεμου όπως καταγράφεται ιστορικά και στα κρατικά έγγραφα της εποχής, οι ανταρτόπληκτοι που κατέφυγαν στις μεγάλες πόλεις, και όπως καταγράφηκαν έφθασαν τις 720.000, πλέον εκείνων που φιλοξενήθηκαν σε συγγενείς και φίλους.
- Για την αντιμετώπιση αυτού του προσφυγικού κύματος κινήθηκαν τότε οι Υπηρεσίες Πρόνοιας του Κράτους  και συνέδραμαν  σε αυτή τη λειτουργία σημαντικά, και πολλοί εθελοντικοί φορείς και επαγγελματικές συλλογικότητες, με έμφαση στην υποδοχή, τη στέγαση, τη διατροφή, την περίθαλψη.
- Από το καλοκαίρι του 1949, και διαφαινόμενου του τέλους των επιχειρήσεων, η Πολιτεία μελετούσε και σχεδίαζε τον επαναπατρισμό των ανταρτόπληκτων στα χωριά, και οργανώθηκε κάθε βοήθεια για την επανεκκίνηση της γεωργικής παραγωγής και την οικονομική ανασυγκρότηση.
- Με το τέλος των επιχειρήσεων (29-9-1949), οργανώθηκε αμέσως μετά (14-9-1949), μία εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών με την παρουσία της Πολιτειακής, Πολιτικής, Κυβερνητικής, Εκκλησιαστικής, και Πνευματικής  ηγεσίας, με θέμα τον επαναπατρισμό των ανταρτόπληκτων στα χωριά τους.
- Ο τότε Βασιλεύς Παύλος  είπε στην ομιλία του: «Τον σταυρό του πρόσφυγος  θα τον βαστάσωμεν όλοι μαζί. Όλοι οι Έλληνες. Χωρίς καμίαν εξαίρεσιν»
- Με το ίδιο πνεύμα μίλησαν και ο πρωθυπουργός Διομήδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδων. Σήμανε τότε ένας εθνικός  συναγερμός αλληλεγγύης, για την αποκατάσταση αυτών των προσφύγων, και η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε ότι είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων.
- Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων ηγήθηκε αυτής της Εθνικής Σταυροφορίας και στο μήνυμά του κατέληξε ότι «η Εκκλησία καλεί το λαό εις συναγερμόν αγάπης».
- Και η κινητοποίηση ήταν άμεση. 14-9-1949 η εκδήλωση στην Ακαδημία, η Εκκλησία κηρύσσει συναγερμόν, κυρίαρχο σύνθημα «το Δέμα του επαναπατριζόμενου», ημερομηνία εκστρατείας 30 Οκτωβρίου 1949, γέμισαν οι εκκλησίες, αμέσως αρχίζει η διανομή.
- Και μέσα σε κάθε δέμα, ένα γράμμα του Αρχιεπίσκοπου Σπυρίδωνος (1-11-1949), γεμάτο με στοργή, χριστιανική αγάπη και με ιδιαίτερο μήνυμα αλληλεγγύης,  που άρχιζε με την πατρική προσφώνηση  «Παιδί μου….».
- Αυτό το γράμμα, που φύλαξε ο μέτοικος ένα ιστορικό κείμενο,  μπαίνει σε αυτή την περιπλάνηση σαν ένα κειμήλιο μιας έκφρασης αλληλεγγύης, και σαν ένα μνημόσυνο για έναν Μεγάλο Ηπειρώτη Ιεράρχη. Αυτά μόνο για θύμηση και στοχασμό.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται...
   
ο  μέτοικος