Το «χοντραίνει» πολύ…

on .

Υπήρξαν, στην περίοδο της μεταπολίτευσης, πολιτικοί με προσφορά στον τόπο, αλλά και με λάθη – τροχοπέδη, στην πορεία της χώρας.
Το θέμα είναι, το… ισοζύγιο του καθενός, αν είναι θετικό, αν δηλαδή υπερτερούν οι θετικές ενέργειες, ενός πολιτικού, ή οι… «πατάτες», στη διαδρομή του!
Ένα ηχηρό παράδειγμα, τέτοιου είδους, αποτελεί ο κ. Πάγκαλος! Τον είχε ο Αντρέας Παπανδρέου σε καίριες κυβερνητικές θέσεις και γενικά τον διέκρινε η οξύνοια, αλλά, ενίοτε και ο άκρατος αυθορμητισμός… Και έτσι, λόγω του ιδιόρυθμου του χαρακτήρα του, πολλές φορές, «έχυνε την καρδάρα με το γάλα»!
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετά παραδείγματα, με αρνητική χροιά, που τον έχουν «σημαδέψει», αλλά θα περιοριστούμε σε τρία…
Ποιος δεν θυμάται, το 1996 επί Σημίτη, όντας υπουργός Εξωτερικών, όταν Τούρκοι δημοσιογράφοι, ύψωσαν την Τουρκική σημαία στα Ίμια! (Κρίσιμες στιγμές, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά με το «ευχαριστώ» της κυβέρνησης στους αμερικανούς και με τη δημιουργία ιδιότυπου καθεστώτος στα Ίμια, η κρίση ξεπεράστηκε…). Τότε, ο κ. Πάγκαλος, έκανε τη μεγάλη δήλωση: «Καλά, θα… φυσήξει ο αέρας και θα πάρει την τουρκική σημαία, από τα Ίμια!».
Δεύτερο μεγάλο ολίσθημα του ανδρός, στην πολιτική του καριέρα, ήταν η φράση: «Μαζί τα φάγαμε»! Το πολιτικό σύστημα, μέρος του οποίου υπήρξε ο κ. Πάγκαλος, επί 40 χρόνια, «ρήμαξε» τη χώρα, έτρωγε… και έπινε και μοίραζε κανένα κόκκαλο στον Ελληνικό λαό και ο κ. Πάγκαλος τον καθιστά «συνένοχο» στο έγκλημα! (Πάει πολύ…).
Και η… τρίτη «πατάτα» του παροπλισμένου πλέον πολιτικού και λόγω γήρατος, έγινε προσφάτως. Και μάλιστα, εν όψει της δημιουργίας, μιας ισχυρής Κεντροαριστεράς (την οποία και ο ίδιος, για χρόνια υπηρέτησε). Δήλωσε λοιπόν, ανερυθρίαστα: «Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα Ν.Δ. και τώρα θα ψηφίσω Κυριάκο». Πού είσαι Αντρέα, να τον δεις!
Δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός είναι, να ψηφίζει όποιον θέλει.
Αλλά, δεν μπορείς να βγαίνεις αλώβητος, από την πολιτική σκηνή, ενώ κυβέρνησες επί δεκαετίες, να μουντζώνεις την Κεντροαριστερά, δηλαδή τον εαυτό σου και να κάνεις… δεξιά στροφή στα γεράματα!
Το πράγμα έχει «χοντρύνει» πολύ… Όμως, ο λαός πλέον, ελάχιστα επηρεάζεται, γιατί διαθέτει ωριμότητα.
Ο κόσμος ψάχνει για ισορροπίες στη ζωή του και δεν ασχολείται με… ανισορροπίες!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.