Ένα… ευχάριστο ταξίδι του Αλέξη!

on .

Πολύ ευχαριστημένος -λένε- έμεινε ο Αθηναίος Αλέξης από την πρόσφατη… εκδρομή του στα μέρη μας (του). Έφαγε τις πίτες του, έκανε τις βόλτες του, θαύμασε τα μοναδικά φυσικά τοπία, βρήκε και δυό-τρεις παλιούς φίλους. Ήταν και τυχερός: είχαμε καλό καιρό!
Αναπόλησε τον καιρό που ανέβαινε με τους συντρόφους του από την Αθήνα στο Αθαμάνιο της Άρτας και ξημέρωναν με ρακί στο καφενείο. Θαύμασε ξανά και την Ηπειρωτική αρχιτεκτονική. Την επόμενη φορά πρέπει να φέρει και τα παιδιά, σκέφτηκε, να απολαύσουν το τοπίο. Να είναι χειμώνας, όμως, για να κάτσουν σε κανένα τζάκι…
Επισκέφθηκε, λένε, και το χωριό του – πώς αλλιώς άλλωστε; Χάρηκε που δεν είδε και πολλά να έχουν αλλάξει. Κάτι του είπαν, λένε, και για ένα γεφύρι - «θα είναι ωραία να πάμε;» είπε, πριν του θυμίσουν ότι έχει πέσει και πρέπει να δείξει λίγο προσωπικό ενδιαφέρον για την αναστήλωσή του.
Κάποιος μου είπε ότι εκεί στη βόλτα στο χωριό συνάντησε κι έναν νέο αγρότη, που είχε βγάλει τους γαιδάρους του, οι οποίοι περιμέναν σε ουρά να ποτιστούν στις καρούτες. «Δις ιζ α τέηλ οφ κάμελς», κόμπασε στον νεαρό ο Αθηναίος Αλέξης με τα αγγλικά του. «I’m afraid you are horrendously mistaken, your excellence» του απάντησε ο 27χρονος, ο οποίος παράλληλα με το δεύτερο μεταπτυχιακό του είχε πάρει και το Proficiency του Cambridge.
Καταχάρηκε και τους δρόμους, ο Αθηναίος Αλέξης. «Είδες, κάνει έργα το ΠΑΣΟΚ» (!) είπε στον εαυτό του ξεχνώντας, προς στιγμήν, και ότι αυτοί είναι «δρόμοι της Δεξιάς», που οι σύντροφοί του βομβάρδισαν με μηνύσεις προσφυγές, και ότι ο ίδιος ακόμη παρουσιάζεται ως ΣΥΡΙΖΑ!
Μίλησε και σε κάποια συγκέντρωση – δεν κατάλαβε ούτε ο ίδιος ακριβώς τι ήταν, χάρηκε όμως που μαζεύτηκαν να τον ακούσουν. Για ένα δεκάλεπτο πιο πριν, μάζεψε μερικές σκόρπιες ιδέες για το τι θα ήταν ωραίο για την Ήπειρο και τις παρουσίασε. Ενδιαφέρουσες, αναμφίβολα, κάποιες όμως υλοποιημένες εδώ και 30 χρόνια.
Κι έτσι έφυγε, ευχαριστημένος, γεμάτος από την όμορφη… εκδρομή. Γιατί δεν περίμενε τίποτε παραπάνω για την Ήπειρο, ούτε ελπίζει τίποτε καλύτερο για το μέλλον. Αυτό θέλει. Αυτό ακριβώς είναι εγγεγραμμένο στο υποσυνείδητο εθνικό μας σχέδιο: Η Ήπειρος να είναι για εκδρομούλες, πίτες και ρακί για τη χαλάρωση, σε τριήμερα και γιορτές από τη ζωή της πολύβουης Αθήνας. Ξενοδόχοι και εστιάτορες το Σαββατοκύριακο και στις αργίες, για να καλύπτουμε τις εκδρομές, καφετζήδες και μπάρμεν τις καθημερινές για να εξυπηρετούμε τους φοιτητές. Όχι, δε θα πω «δε θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ελλάδας», γιατί η δουλειά είναι περηφάνεια και όχι ντροπή, όμως να μοιράζουν χαμόγελα και ομιλίες για την ανάπτυξη οι κυβερνητικοί παράγοντες, πάει πολύ!.. Το ενδιαφέρον τους περιορίζεται στο να έχουν την Ήπειρο για εξοχικό τους – και ότι καταφέρνουμε γίνεται από τις υπερπροσπάθειες και τις πιέσεις κάποιων τοπικών παραγόντων όπως του Περιφερειάρχη, και όχι από το ενδιαφέρον του ανέκαθεν αθηνοκεντρικού συστήματος της αριστεράς.
Γιατί δεν επιστρέφει στο σπίτι του, ο Αθηναίος Αλέξης; Και καλό θα μας κάνει, και θα ‘χει χρόνο για περισσότερα τριήμερα για πίτα και ρακί…

* Ο Μιχάλης Κ. Ντιναλέξης είναι Πολ. Μηχανικός & Μηχανικός Περ/ντος, Αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου.