Εξακτίνωση Πανεπιστημίων…

on .

Για εθνικούς λόγους τα Πανεπιστήμια της  Θράκης και του Αιγαίου ακολούθησαν στην ανάπτυξή τους τη φιλοσοφία της εξακτίνωσης (σχολές σε διάφορες πόλεις). Στη συνέχεια, για κομματικούς λόγους, επεκτάθηκε η φιλοσοφία αυτή σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας. Το παράδειγμα των πανεπιστημίων ακολούθησαν, όπως ήταν φυσικό και τα ΤΕΙ. Το αποτέλεσμα ήταν  ολέθριο: ανυπαρξία ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, απουσία υποδομών και λειτουργία τους με υποτυπώδες, τουλάχιστον σε αριθμό, ανθρώπινο δυναμικό.
Τα τελευταία 20-χρόνια τα ΤΕΙ άλλαξαν προσανατολισμό. Με συνεχείς νομικές αναβαθμίσεις έχασαν το χαρακτήρα τους. Η αποστολή τους να εκπαιδεύουν ανθρώπινο δυναμικό που να αφομοιώνει τις εφαρμογές των τεχνολογικών εξελίξεων ξεστράτισε. Τα ΤΕΙ με ελλειμματικές υποδομές και  ανυπαρξία ερευνητικού περιβάλλοντος αναζήτησαν τον πανεπιστημιακό χαρακτήρα. Έτσι, η χώρα μας αντί να τονώσει το κύρος της τεχνικής εκπαίδευσης, διπλασίασε τα ιδρύματα πανεπιστημιακού χαρακτήρα.
Η χώρα μας περνάει μια μεγάλη κρίση που γίνεται λίαν αισθητή και στην εκπαίδευση, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Η προσπάθεια συνένωσης των ελλειμματικών ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια δεν ενισχύει το επίπεδό τους, αλλά υιοθετεί την περαιτέρω υποβάθμιση. Η λύση θα ήταν η αναβάθμιση και των δύο ειδών Ιδρυμάτων με στόχο μια εκπαιδευμένη πατρίδα ικανή να αντιμετωπίσει τις αναπτυξιακές προκλήσεις του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι και στα ΤΕΙ υπάρχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά ο προσανατολισμός του είναι διαφορετικός από εκείνον των πανεπιστημίων.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσπάθησε να κρατήσει την ενότητά του σε δύσκολους καιρούς και από  όλες τις διοικήσεις του. Μάλιστα, όταν στήριξε τη δημιουργία ακαδημαϊκού χώρου στο Αγρίνιο, στο προεδρικό διάταγμα ίδρυσής του, αναφερόταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποσπαστεί από το σώμα του (όπως και έγινε).
✴✴✴
Από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γίνεται φανερό ότι η συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου είναι προ των πυλών. Το ερώτημα που εγείρεται είναι: Πιο το όφελος; Όπως είναι προφανές η ποιότητα θα αραιώσει και ο χαρακτήρας του ΤΕΙ θα αλλοιωθεί. Μήπως το πολιτικό όφελος προέχει της αποστολής των Ιδρυμάτων; 
Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει το λόγο. Μπορεί να πείσει για την ορθότητα του εγχειρήματος; Περιμένουμε με αγωνία την έκφρασή της.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.