Για ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον ασθενή...

on .

Η υγεία στα χρόνια της κρίσης πέρασε σε μια άλλη όψη στη δημόσια σφαίρα. Από την «πολιτική της κατσαρίδας» περάσαμε σε θυελλώδεις συζητήσεις για το κόστος των προμηθειών, τα πρωτοκόλλα θεραπείας και τα κουρέματα δαπανών.
Το θετικό είναι ότι πλέον όλοι κατάλαβαν ότι η δημόσια πολιτική υγείας αποτελεί βασική όψη της οικονομίας. Όμως, η κουβέντα δεν πρέπει να περιορίζεται στη συγκράτηση του κόστους.  Αναγκαίο μεν για να μπουν σε ρότα δαπάνες που προκαλούσαν αδικαιολόγητη σπατάλη στο σύστημα, αλλά ελλιπές καθώς η εμμονή στον περιορισμό, κυρίως με οριζόντιο τρόπο, των δαπανών λειτουργεί σε βάρος της αναπτυξιακής διάστασης της υγείας.
Σήμερα, ο τρόπος διαχείρισης των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού παραμένει κατακερματισμένος. Η παροχή υπηρεσιών είναι μη αποτελεσματική και άνευ λόγου δαπανηρή. Οι ίδιες πληρωμές των ασθενών επιβαρύνουν έναν πληθυσμό ο οποίος ήδη βρίσκεται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας δεν είναι η βέλτιστη και συνεχώς όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. Με άλλα λόγια, το σύστημα υγείας παραμένει άνισο και αναποτελεσματικό.
Κι εδώ, όπως σε κάθε άλλη δημόσια έκφανση, θα πρέπει να γυρίσει σελίδα ο τόπος.  Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και αποδοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Ένα σύστημα που θα έχει τον ασθενή στο επίκεντρο, που θα εστιάζει στα αποτελέσματα και θα ακολουθεί τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ, της ηλεκτρονικής και κλινικής διακυβέρνησης, θα αξιολογεί την τεχνολογία υγείας και θα λογοδοτεί ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Με εθνικό σχέδιο δράσης και με μία ολιστική κοινωνικοοικονομική προσέγγιση των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Επίσης, η  ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος στον κλάδο μπορεί να δώσει διεξόδους στη χώρα. Αυτό ερμηνεύεται σε παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις, σε εφαρμογή επαρκούς πλαισίου για κλινικές έρευνες, σε εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών  και ψηφιακών υπηρεσιών υγείας.
Η εισαγωγή αυτών των σύγχρονων μεθόδων βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, συντελεί στην αποδοτικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλει στην καλυτέρευση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού. Με άλλα λόγια πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

* Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι πρ.  Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας - Υπεύθυνος προγράμματος Ν.Δ. για την Κοινωνική Αλληλεγγύη.