Στόχος ένα δίκαιο, ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό…

on .

Αναμφίβολα οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους τα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα τα τελευταία δυόμιση χρόνια επί πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου - Αχτσιόγλου έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί τόσο ο αριθμός των οφειλετών όσο και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, 1.180.000 οφειλέτες χρωστούν το ιλιγγιώδες ποσό των 30,5 δις ευρώ - σχεδόν τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με το 2014.
Σήμερα η εικόνα που υπάρχει στο ασφαλιστικό και στον χώρο της εργασίας είναι απελπιστικά τραγική. Έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και περιγράφεται από τα εξής σημεία:
1. Ο  νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016 είναι άδικος και επιφέρει αχρείαστες και άδικες μειώσεις στους παλαιούς συνταξιούχους μέσω της κατάργησης της “προσωπικής διαφοράς”  και στους νέους συνταξιούχους  μέσω του νέου τρόπο υπολογισμού της σύνταξης μέχρι 40%. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η έλλειψη αναλογικότητας και ανταποδοτικότητας. Σύμφωνα δε και με δηλώσεις του εμπνευστή  του έχει “ταξικό χαρακτήρα”.
2. Έχουν “παγώσει” την απονομή σε πάνω από 300.000 δικαιούχους κύριας, επικουρικής και εφάπαξ, συνολικού ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ.
3. Ο Ν.4387/2016 έχει οδηγήσει σε απελπισία χιλιάδες συμπολίτες μας δικαιούχους σύνταξης χηρείας, που με τα ηλικιακά όρια που έθεσε και το τρόπο υπολογισμού της, τους οδηγεί στα όρια της ακραίας φτώχειας.
4. Οι νέες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών οδηγούν τους πλέον παραγωγικούς τομείς της οικονομίας σε εξόντωση, δημιουργώντας ισχυρό κίνητρο για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
5. Καθυστερεί σκόπιμα το συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών που μέχρι σήμερα υπολογίζονται με βάση το πλασματικό εισόδημα του 2015 και όχι- όπως θα έπρεπε από τον Ιούλιο του 2017 – με βάση το εισόδημα του 2016, αποτέλεσμα επιπλέον επιβάρυνση.
6. Η μείωση της ανεργίας για την οποία η κυβέρνησης πανηγυρίζει- δεν είναι ούτε ουσιαστική, ούτε συνδυάζεται με αύξηση μισθών. Αντίθετα, δημιουργεί μια νέα γενιά “φτωχών” εργαζομένων των 360 ευρώ, αποκλειστικό δημιούργημα του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν γίνεται, ούτε με “αριστερά” ξόρκια και λαϊκισμό, ούτε νομοθετώντας ευχές και καλές προθέσεις, αλλά ούτε και με διορισμούς στο δημόσιο. Χρειάζονται αποτελεσματικές πολιτικές που να ενδυναμώνουν το αναπτυξιακό υπόδειγμα και να αλλάξουν ριζικά το απαρχαιωμένο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, που για δεκαετίες υπονόμευε ταυτόχρονα εργαζόμενους και επιχειρηματικότητα, οδηγώντας στην απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Πολιτικές, που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα.
Το τρίπτυχο ανάπτυξη, παραγωγικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος για τη χώρα μας.
Ο στόχος για τη Νέα Δημοκρατία είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ποιοτικών, με πλήρη και καλά αμειβόμενη απασχόληση, δίχως όμως να παραγνωρίζεται η σημασία και ο συμπληρωματικός χαρακτήρας των ευέλικτων μορφών, που συνυπάρχουν αρμονικά σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ισορροπία, που υπήρχε για 10ετιες και στη χώρα μας, με την πλήρη απασχόληση όμως να υπερισχύει! Ισορροπία, που δυστυχώς ανατράπηκε, για πρώτη φορά, από το 2015, με την μερική και εκ περιτροπής μορφές απασχόλησης  να κυριαρχούν.
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να δημιουργήσει ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, διαφανές, λειτουργικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που υπηρετεί τη Κοινωνία και την Οικονομία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ