Όλοι μαζί να στηρίξουμε τον Σύνδεσμο Ζαγορισίων!

on .

Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον τόπο μας, από το 1917.
Τότε που μια ομάδα από διακεκριμένους Ζαγορίσους πατριδολάτρες αποφάσισαν να ενώσουν τις σκέψεις, το όραμα για το καλό του Ζαγοριού και πάσχισαν να λύσουν τα προβλήματα του καιρού τους με τα μέσα και τους τρόπους της εποχής τους.
Οι καιροί πέρασαν, οι συνθήκες άλλαξαν, ο Σύνδεσμος όμως παραμένει πιστός θεματοφύλακας της παράδοσης. Τα τελευταία χρόνια οργάνωσε χορευτικό τμήμα. Σκοπός του πάντα η διάσωση των τραγουδιών, του χορού και της φορεσιάς της Ζαγορίσιας. Μ’ αυτό το χορευτικό εκπροσωπεί επάξια το Ζαγόρι μέσα κι έξω απ’ την Ελλάδα.
Πιστός στην παράδοση προβάλλει τους γνήσιους πατροπαράδοτους χορούς σε μοναδικές εκτελέσεις με γνήσιες ή αντίγραφα φορεσιές.
Μ’ αυτά και τα «περδικοπατήματα» έγινε γνωστή η ομορφιά, η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα του τόπου μας. Με τις ετήσιες παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο αναβιώνει τα ήθη και τα έθιμά μας.
Ακόμη, χάρις στις ιδιαίτερες ευαισθησίες Ζαγορισίων έγινε πραγματικότητα το δυσκολότερο έργο, δηλαδή η διάσωση και καταγραφή του μουσικού θησαυρού όλων των κομπανιών που μας γλέντησαν και μας γλεντούν μέχρι σήμερα. Συλλεκτικά τα cds, μοναδικές οι εκτελέσεις με τελευταίο το cd από το ζιαφέτι του Λάκη (Πολύβιου Καρρά).
Το καθιερωμένο ζιαφέτι κάθε χρόνο σ’ άλλο χωριό ανάστησε ένα ξεχασμένο έθιμο, η παρουσία στο φεστιβάλ Καβάλας, η συμμετοχή στα 10χρονα του ΚΕΘΕΑ, η άριστη συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Παπίγκου είναι μερικές από τις φετεινές δραστηριότητες.
Κι όλα αυτά χωρίς καμία σταθερή οικονομική στήριξη από πουθενά, παρά μόνο τις λίγες συνδρομές των μετρημένων μελών του και τα δίδακτρα των χορευτών.
Έτσι πορεύτηκε μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος Ζαγορισίων με πίστη, με αγάπη, με μεράκι, με αφοσίωση, με υποχρέωση σ’ αυτό που κάνει.
Στις 5 Νοεμβρίου έγινε προβολή του ντοκυμαντέρ του σκηνοθέτη Ψιχάκη με τίτλο «Ως αργυρούς αιών» στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζ.Π.Α., στο οποίο αποτυπώνεται η σπουδαία πορεία του Συνδέσμου αυτή την εκατονταετία, πάντα με την ευγενική χορηγία του επί χρόνια προέδρου κ. Πολύβιου Καρρά.
Αυτόν τον Σύνδεσμο καλούμαστε να στηρίξουμε στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. κι αυτό το σκοπό έχει το ΚΑΛΕΣΜΑ προς όλους τους Ζαγορίσιους.
Ας δώσουμε το «παρών» όλα τα χωριά του Ζαγορίου να στελεχώσουμε ένα Σύνδεσμο που να μας εκπροσωπεί σαν ενιαίο Ζαγόρι όπως κάνουν όλες οι περιοχές της Ελλάδας.
Δυστυχώς, χάθηκε το ενδιαφέρον για τον τόπο αυτό τον ευλογημένο. Όλο και λιγοστεύουν τα μέλη, όλο και δυσκολεύεται να καταρτισθεί ένα υπεύθυνο Δ.Σ. που δεν θα συμπληρώνει απλώς τον αριθμό των μελών του.
Δύσκολοι καιροί, η κρίση, η ανεργία, λόγοι σοβαροί. Αλλά είναι ανάγκη ανανέωσης με καινούργια και άφθαρτα πρόσωπα, με νέες ιδέες γιατί στο Ζαγόρι δεν περισσεύει κανείς κι όλα τα χωριά πρέπει να συμμετέχουν.
Κι ας αφήσουμε στην άκρη τούτη την ώρα την κρίσιμη όσο κι επίσημη των 100 χρόνων, τις όποιες πικρίες, μεμψιμοιρίες, κακόπιστες κριτικές, παράπονα, κι ας βάλουμε ο καθένας το δικό του πετραδάκι.
Ας αποδείξουμε πως δεν είμαστε μόνο για τα πανηγύρια, κι αναμεράμε όταν είναι να βοηθήσουμε από κάποια θέση ανιδιοτελώς.
Ας θυσιάσουμε λίγο, ελάχιστο από το χρόνο μας για το Ζαγόρι, γιατί φτωχύναμε, φτωχύναμε πολύ και κινδυνεύουμε.
Επί τέλους, γιατί ξεχάστηκε η λέξη «προσφορά» στο Ζαγόρι της Ευεργεσίας;
Όμως ελπίζω, πιστεύω, πως όταν θέλουμε εμείς οι Ζαγορίσιοι, όταν μονιάσουμε, ενωμένοι όλα τα καταφέρνουμε κι όλα τα μπορούμε. Ας το αποδείξουμε στις σημερινές εκλογές.