Μια οφειλόμενη απάντηση για το Π.Δ. της Παμβώτιδας…

on .

-  Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ*

Μεγάλη ταραχή δημιούργησαν στους διοικούντες τα γραφόμενά μου στον «Πρωϊνό Λόγο» το περασμένο Σάββατο, όπου αποκαλύπτονται τα παιχνίδια που παίζονται από κύκλους που αντιτίθενται στην απομάκρυνση των αναχωμάτων.
Στο ίδιο δημοσίευμά μου, αναφέρεται και το κείμενο εγγράφου του ΤΕ.Ε /Τ.Ε, στο οποίο επισημαίνεται ότι «οικονομικά συμφέροντα, πολιτικές σκοπιμότητες, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις από ντόπιους παράγοντες κλπ., είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός Σχεδίου Π.Δ., που μοναδικό στόχο είχε να ισορροπήσει όλα τα παραπάνω, αντί να προστατεύσει την Λίμνη και το Οικοσύστημά της».
Αντί να απολογηθούν για τις ευθύνες τους στα καταγγελλόμενα, που αποδεικνύουν την ανευθυνότητα και ανικανότητά τους να διαχειριστούν την Παμβώτιδα, παριστάνοντας τους αθώους για την σημερινή αθλιότητα της Λίμνης μας, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος, επιδεικνύοντας όψιμο ενδιαφέρον, έσπευσαν με κοινή επιστολή τους στον Υπουργό κ. Φάμελο να ζητήσουν συνάντηση μαζί του, «φοβούμενοι μήπως προκύψουν αλλαγές  λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής του Π. Δ/τος, που είχαν προτείνει».
Αλήθεια, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος  θεωρούν δεδομένο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα περιλάβει τις επιζήμιες για την Λίμνη προτάσεις τους στο Π.Δ. της Παμβώτιδας και φοβούνται την… «αλλοίωση» του Π.Δ. από κάποιους τους οποίους δεν κατονομάζουν;
Και ποιο είναι το «αναπτυξιακό» σκέλος του Π.Δ. που προτείνουν;  Είναι η μείωση της Λίμνης κατά 5.000 στρέμματα; Η οικοπεδοποίηση των υγροβιότοπων και των καταπατημένων εκτάσεων της Λίμνης; Η οριστική απομόνωση των πηγών από την  Παμβώτιδα ή ο περιορισμός της προστατευόμενης Ζώνης  για οικοδόμηση;
Βέβαια, ας μη μας διαφεύγει ότι το Π.Δ. πριν σταλεί για υπογραφή υποβάλλεται στο Σ.τ.Ε για έγκριση και ότι το Π.Δ. έχει σκοπό την προστασία της Λίμνης και όχι ρυθμίσεις επιζήμιες γι’ αυτή.
Η σπουδή τους να συναντήσουν τον Υπουργό κ. Φάμελο, μήπως αποκρύπτει την ανησυχία τους για την αναμενόμενη απόφαση του Σ.τ.Ε. για  την οριοθέτηση της Λίμνης;  Μήπως το Σ.τ.Ε/ κάνει δεκτές τις Προσφυγές  του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και ακυρώσει τις αποφάσεις της Επιτροπής Αιγιαλού και Παραλίας; Η εν λόγω Επιτροπή είχε οριοθετήσει την Παμβώτιδα μέχρι τα αναχώματα και όχι μέχρι τα πραγματικά της όρια, που δημιούργησε η Φύση, πριν χιλιάδες χρόνια.
Οι κύριοι αυτοί με παρεμβάσεις τους στο Σ.τ.Ε. είχαν ζητήσει από το Δικαστήριο την απόρριψη των Προσφυγών του Συλλόγου Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας τις παράνομες και εσφαλμένες αποφάσεις της Επιτροπής.
Η δήλωση του κ. Καχριμάνη ότι το Π.Δ. «πρέπει να έχει σχέση με τα πραγματικά δεδομένα γύρω από την Λίμνη», δηλαδή τα  αναχώματα, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την πρόθεσή του για μονιμότητα των παράνομων και άχρηστων πλέον αναχωμάτων.
Όμως η κοινωνία των Ιωαννίνων αναμένει την άμεση απομάκρυνση των αναχωμάτων και αποκατάσταση του Οικοσυστήματος της Παμβώτιδας. Επιθυμεί να δει την λειτουργία της, ως λίμνη – οικοσύστημα, όπως ήταν πριν την καταστροφή της με την δημιουργία των αναχωμάτων. Αναμένει από τον Υπουργό κ. Φάμελο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προβούν στην θεσμοθέτηση Π.Δ. που θα περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες προστασίας της Παμβώτιδας και συγκεκριμένες δράσεις ικανές να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του λιμναίου οικοσυστήματος, στην προστασία της Φύσης και της βιοποικιλότητας.
                                                                                                                               
* Ο Αριστείδης Σωτηριάδης είναι τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.