Επικοινωνιακά πλανέματα…

on .

- Επικοινωνιακός όμηρος και ο μέτοικος, «πλανάρει» με το τηλεκοντρόλ στο διαδίκτυο, ή ξεφυλλίζει κάποιο έντυπο, για να μη χάσει κάποια φάση της τόσο ενδιαφέρουσας αλλά και οδυνηρής επικαιρότητας που περνούμε.
- Κι έχοντας ο μέτοικος, και έναν γεμάτο δικό του δίσκο, κάνει και το δικό του πλανάρισμα στα περασμένα, τα οποία ανασύρονται, από τα περασμένα, μια και η «πρώτη φορά Αριστερά», βλέπει συνεχώς πίσω, στο «φαύλο και διεφθαρμένο καθεστώς», μέσα στο οποίο έζησαν, ταΐστηκαν, μεγάλωσαν άνετα, σπούδασαν προνομιακά με δωρεάν παιδεία, διορίστηκαν ή δούλεψαν, και πλούτισαν, και κολύμπησαν στον ίδιο βούρκο.
- Αλλά, ξέχασαν μια σοφή παλιοτική κουβέντα, τώρα που απρόσμενα  κυβερνούν:
    «όταν σου χαρίζουν το αύριο, μην κοιτάς
    το χθες, γιατί χάνεις και το σήμερα»!
- Αλλά τα όσα, πολλά και αντιφατικά και ακατανόητα συμβαίνουν στην καθημερινότητα, προβληματίζουν και τον μέτοικο, ο οποίος δεν βρίσκει κάτι ιστορικό ανάλογο,  στον δικό του δίσκο, και τον τορό για το μέλλον του τόπου.
- Η Αριστερά κυβερνάει ήδη τρία χρόνια, και ακόμη μιλάει για αυταπάτες, για σχέδια, για προγραμματισμούς, πειραματισμούς, διαβουλεύσεις, για «συνειδητή φτωχοποίηση», και άλλα μελλούμενα, με ξερολούκουμο την «δίκαιη ανάπτυξη» μετά σχεδόν τρία χρόνια.
- Κι ο μέτοικος, ξεφυλλίζει την ιστορία του τόπου και μετράει, πως ο Καποδίστριας, μέσα σε τρισήμισι χρόνια έφτιαξε κράτος από το μηδέν. Και αργότερα ο Τρικούπης σε άλλα τόσα χρόνια έκανε έναν μεγάλο εκσυγχρονισμό, τον μεγαλύτερο του 19ου αιώνα. Αλλά να προστεθεί και κάτι, που ενοχλεί την Αριστερά, σαν τον διάβολο το λιβάνι, τον Μεταξά, που και αυτός σε  τρισήμισι χρόνια, έκανε την Ελλάδα αυτάρκη σε γεωργική παραγωγή, και πάνοπλη για τον πόλεμο που επερχόταν.
- Υπάρχουν και άλλοι ιστορικοί σταθμοί χρονολογημένοι που έγιναν σημαντικά αναπτυξιακά έργα, με τα οποία ο τόπος γνώρισε μια ευημερία και ασφάλεια.
- Και τώρα, και μάλιστα αυτή την περίοδο, μιλάμε για ένα βοήθημα, που λένε ότι θα μοιραστεί σε 3.500.000 «ευάλωτους» συμπολίτες μας, δίνοντας έτσι, και επιβεβαιώνοντας το στατιστικό μέτρο της φτώχειας, και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου του λαού.
- Την ίδια περίοδο εξαγγέλλεται ένα πρόγραμμα «μαθητικών συσσιτίων», με κέτεριγκ, δίνοντας επίσης ένα ακόμη στατιστικό μέτρο, ενός άλλου ελλείμματος του κοινωνικού κράτους, που αφήνει στην ιστορία της «πρώτης φοράς Αριστερά», το αριστερό ανέκδοτο, με τα «γεμιστά», επενδυμένο με το κύρος μιας πανεπιστημιακής αριστερής διανόησης!
-  Και κάπου εδώ, ο μέτοικος  αισθάνεται την αντίφαση και την αντινομία, και μια δόση, ότι βρίσκεται στην χώρα των fake news, όταν βλέπει στην τηλεόραση πληθώρα προγραμμάτων μαγειρικής, από τους μετρ του επαγγέλματος, μέσα σε έναν σκηνοθετημένο χώρο με χλιδάτο και πανάκριβο εξοπλισμό, να παρασκευάζονται φαγητά, προκαλώντας την επιδοτούμενη φτώχεια, τα κονσερβαρισμένα πακέτα με φαγητά των συσσιτίων, και περισσότερο εκείνους, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην παραδοσιακή αλληλεγγύη των προσφερόμενων γευμάτων από την εκκλησία, τους Δήμους και άλλους αλληλέγγυους και φιλάνθρωπους φορείς. Και δεν μπορεί να αποφύγει κανείς, ότι μέσα σε αυτόν τον πληθωρισμό της διδασκαλίας της μαγειρικής, όπου επιδεικνύεται ο πλούτος και η αφθονία, αλλά και ακριβά και απίθανα υλικά, δεν ξεχωρίζει, σαν οδηγία μέσα στην κρίση, ένα μάθημα για μια οικονομική μαγειρική, στην κουζίνα εκείνων που στερούνται το καθημερινό γεύμα.
- Και αν για κάποιους αυτά είναι άγνωστες και περίεργες ιστορίες, ο μέτοικος θα ενοχλήσει πάλι την ιδεολογική  αποστροφή της Αριστεράς, αν υπενθυμίσει ότι μετά τον επαναπατρισμό των ανταρτόπληκτων στα χωριά, στα «σπίτια του κοριτσιού» της Βασιλικής Πρόνοιας, γινόταν μαθήματα κονσερβοποίησης λαχανικών και άλλων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και φύλαξης σε Αμερικανικά ειδικά γυάλινα δοχεία  σφραγιζόμενα αεροστεγώς, για την χειμωνιάτικη περίοδο. Και τότε μια κρίση ήταν, και το μέτρο αυτό ήταν χρήσιμο, πρακτικό, οικονομικό, και διατροφικά άριστο.
- Αλλά να κλείσω με κάτι από μια «ψαριά» στο διαδίκτυο, μια σύνοψη επίκαιρης ανεκδοτολογίας με αριστερό πρόσημο: 
Πώς πάει η δουλεία;
Φούρναρης:  ψίχουλα
Μανάβης: κολοκύθια
Ανθοπώλης:  μαρασμός
Υφασματέμπορος: πανί με πανί
Ψαράς: ούτε λέπι
Φαρμακοποιός: με το σταγονόμετρο
Ηλεκτρολόγος: δεν βλέπω φως
Υδραυλικός:  μούφα και δάκρυα
Μηχανικός αυτοκινήτων: στο ρελαντί
Έμπορος χαλιών: χάλια
Κομμωτής: τρίχες
Ψιλικατζής: ψιλοπράγματα
Κυνηγός: ψόφια πράγματα
Νεκροθάφτης: μεγάλη νέκρα
Οπτικός: τύφλα
Βοθροκαθαριστής: σκατά
Ναυτικός: πιάσαμε πάτο
Στρατιωτικός: βήμα σημειωτόν
Πόρνη: αραχλιάσαμε
Χρηματιστής: δεκάρα τσακιστή
Ιερωμένος: ούτε στο παπά να μη το πεις
Πρωθυπουργός: πιάσαμε πάτο
zz    Και το πλάνεμα του μέτοικου συνεχίζεται…

ο  μέτοικος