Χρέος μας ν’ αγωνιστούμε για τα Πρότυπα Σχολεία!

on .

Σε πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» δημοσιεύτηκε, στη στήλη «Επισημάνσεις»  άρθρο του κ. Αθανάσιου Δάλλα σχετικά με τα  Δημόσια Πρότυπα Σχολεία. Συγχαίρω τον κ. Δάλλα και όλους όσους προσπαθούν να αναβαθμίσουν την Παιδεία που αποτυχημένες ιδεοληψίες την έχουν  τελματώσει, δυστυχώς, στην Ελλάδα!
Τα πρότυπα πειραματικά σχολεία  είναι σχολεία, της Αριστείας και όχι της Ελίτ. Και η ζωή και η ιστορία μας, αλλά και η καθημερινότητά μας έχουν αποδείξει ότι οι ΑΡΙΣΤΟΙ όλων των εποχών κι όχι μονάχα στην Ελλάδα, δεν είναι στην πλειοψηφία τους, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται κι αυτό, παιδιά  πλουσίων αλλά αγροτικών, εργατικών και μεσαίας τάξης οικογενειών. Η ευφυία, βλέπετε, δεν είναι… ταξικό προνόμιο αλλά χάρισμα του Θεού και της Φύσης δώρο! Κανείς λοιπόν δε δικαιούται, στο όνομα καμιάς ιδεολογίας, σωστής ή λάθος, ψεύτικης ή αληθινής, πετυχημένης ή αποτυχημένης, να κλείνει το δρόμο, σ’ αυτά τα προικισμένα από τη φύση παιδιά, που είναι προορισμένα να ανοίγουν το δρόμο, για να διαβούμε εμείς οι πολλοί, οι μέτριοι, αλλά και οι… ελαχιστότητες που κλείνουν τους δρόμους, για να βαδίζουμε όλοι,  σε… ατραπούς και μονοπάτια, όπου χωρούν μονάχα μικρά αναστήματα στα… μέτρα τους δηλαδή.
Θεωρώ ότι άνθρωποι που επιδιώκουν την εξίσωση προς τα κάτω ποτέ δεν στοχεύουν στην άνοδο του συνόλου, γιατί πώς να το κάνουμε, η φύση είναι αυτή που διδάσκει το σωστό και το λάθος κι αυτή δεν μας έφτιαξε όλους ίδιους. Σε άλλους έδωσε πολύ μυαλό, για να οδηγούν τους πολλούς, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους τόσο ώστε να κόβουν τα... κεφάλια που είναι ψηλότερα από τα δικά τους! Και το κάνουν αυτό με τη μανία των παλαιών «κυνηγών κεφαλών»!
Όσοι, λοιπόν, φωτισμένοι άνθρωποι κάνουν σήμερα αγώνα, όχι μόνο για την ύπαρξη, αλλά για την άνοδο και την αναβάθμιση των Προτύπων, Πειραματικών Σχολείων, όπως γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, είναι αξιέπαινοι και δεν καταλαβαίνουμε πώς μπορεί απ’ αυτούς να λείπουν –ΑΝ λείπουν- οι Ταγοί της πόλης μας και της περιοχής μας, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης; Όπως επίσης και Πνευματικά Ιδρύματα και Συλλογικοί Φορείς της πόλης! Είναι αδιανόητο το να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα να καταργούνται ή να υποβαθμίζονται, που στην ουσία καταντά το ίδιο, τα Δημόσια Πρότυπα, Πειραματικά Σχολεία, στα οποία γνωρίζουμε ότι μπαίνουν οι άριστοι και από τα οποία βγαίνουν,  πάλι, οι άριστοι! Ποιος ξέρει πόσο  περήφανοι μπορεί να είμαστε αύριο για κάποιους απ’ αυτούς τους αρίστους μας και σαν Έλληνες αλλά και σα Γιαννιώτες, σα προπάτορες της πρώτης, στην Ελλάδα, Πρότυπης Σχολής της Ζωσιμαίας Σχολής, της οποίας οι απόφοιτοι, έμπαιναν στα πανεπιστήμια άνευ εξετάσεων! Τόση ήταν η αξία αυτής της Πρότυπης Πειραματικής Σχολής, της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων!
Να γιατί ιδιαίτερα εμείς  οι Γιαννιώτες, με μπροστάρηδες τούς Ταγούς μας έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για την ύπαρξη και την αναβάθμιση των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, κοντά στους άλλους αγωνιζόμενους Φορείς. Γιατί εμείς είχαμε, τη Γερραρά Ζωσιμαία Σχολή, την πρώτη, Πρότυπη Ελληνική Σχολή. Έχουμε επομένως τη μεγαλύτερη όλων υποχρέωση, πέραν όλων των άλλων λόγων, να αγωνιστούμε για τη διαιώνιση, αυτών των σχολών, που λειτουργούν με τη λογική των …ιπποδρόμων! Δίνουν την έκταση και την άπλα στα άλογα για να φύγουν και να… πετάξουν μπροστά τα ικανά και τα… γοργόφτερα άτια, χωρίς να εμποδίζονται και να καθυστερούνται  από τα κοινά, τα μέτρια μυαλά. Αυτά είναι τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία! Είναι ο Ιππόδρομος  που θα αναδείξει τα  πρώτα, τα ικανά. Ας τους ανοίξουμε εμείς το δρόμο για να μας ανοίξουν εκείνα λεωφόρους αύριο!