Μα τέτοια, υποτίμηση…

on .

Μέσα στα χρόνια της κρίσης, έγινε η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα και με πρόσχημα την προστασία του ευρώ (στην ουσία των ευρωπαϊκών Τραπεζών…), οι εταίροι μας, προσγείωσαν τον Έλληνα, στην… Βαλκανική οικονομική πραγματικότητα! Με ελάχιστες αντιστάσεις ο λαός μας, δυστυχώς, δέχτηκε το μοιραίο, με οικτρά αποτελέσματα για τον ίδιο… (ανεργία, φτώχεια, εργασιακός μεσαίωνας, οι νέοι, το πιο υγιές και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, όπου φύγει-φύγει!). Αποτέλεσμα; Ικανοποίηση στην Ευρώπη, γιατί οι Τράπεζές τους σώθηκαν, ενώ οι δικές μας, δυστυχώς «έκλεισαν»! Αυτή λοιπόν την υποτίμηση, την οικονομική, τη… χώνεψε η ελληνική κοινωνία! (έστω κι αν της κάθησε… βαριά στο στομάχι!).
Όμως, την υποτίμηση της νοημοσύνης του, ο Έλληνας, από ξένες και ντόπιες ηγεσίες δεν μπορεί να την ανεχθεί! (Κάτι είναι κι αυτό…). Και ήρθαν τρεις, κατά σειράν, μνημονιακές κυβερνήσεις, να σώσουν την… παρτίδα (την πατρίδα;), αλλά με λυσάρι ευρωπαϊκών προδιαγραφών! (Ο Έλληνας… στη γωνία!). Με αποτέλεσμα, ο ελληνικός λαός να γνωρίζει την τελευταία οκταετία, το άγριο ευρωπαϊκό μπούλινγκ και ταυτόχρονα, την ανεργία, τη φτώχεια, τη δυστυχία και τη σκληρή φορολογία! Τέτοια φορολογία, που να δημιουργεί… πλεόνασμα και αυτό να διανέμεται από την Κυβέρνηση, ως κοινωνικό μέρισμα!
Αλλά για ποιούς; Όταν αυτό το μέρισμα, δεν μπορεί, για παράδειγμα, να το πάρει κάποιος, που παίρνει επίδομα αναπηρίας! (Αίσχος!). Όταν δεν το δικαιούται, αυτός που παίρνει επίδομα ανεργίας! (Δυο φορές αίσχος!).
Όταν είναι κάποιος άστεγος, αλλά δεν το… δήλωσε στο Δήμο, ότι δηλαδή, αντί για κουβέρτες, χρησιμοποιεί χαρτόνια, στα… υπόγεια της Ομόνοιας! (Τρεις φορές αίσχος!).
Αλλά το κράτος, βάζοντας φρένο στην... αναλγησία του, δίνει το μέρισμα στον φτωχό φιλοξενούμενο, που ως τώρα αρνούνταν, αν ο αρχηγός του σπιτιού έχει αποβιώσει! (Να ζήσεις, να τον θυμάσαι...). Μάλιστα ο αποβιώσας, δεν χρειάζεται να... εμφανιστεί στις υπηρεσίες! (Χίλιες φορές αίσχος!).
Και μέσα σε όλα τα καλά, που κάνει η Κυβέρνηση, για να απαλύνει τον πόνο των δεινοπαθούντων Ελλήνων, τελικά τόριξε στη Λοταρία. Κληρώνει δηλαδή τις αποδείξεις των αγορών, για να μην ασχολούνται οι Έλληνες μόνο με Τζόκερ και Λόττο, αλλά και με την... κυβερνητική Λοταρία!
Το μόνο που ξεχνά η Κυβέρνηση, είναι πως οι πρατηριούχοι πετρελαίου, δεν πηγαίνουν πλέον, με τα βυτία, για εφοδιασμό, στα σπίτια των Ελλήνων, αλλά αρκετοί Έλληνες, πηγαίνουν οι ίδιοι στα πρατήρια, με... τα μπιτόνια, ώστε να πάρουν 20-30 λίτρα πετρελαίου, για να ζεσταθούν! (Μπρρρ!).
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, με τέτοιες ενέργειες και τέτοιες πολιτικές, είναι βέβαιο πως δεν σώζει το λαό και τη χώρα!
Σώζει μόνο... εαυτήν!
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.