ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

on .

Αρκετά ενδιαφέρον το ερώτημα το οποίο θέτει με άρθρο της  (ΠΡ. ΛΟΓ. 7-12- 2017) η κ. Θεανώ Βλάχου. Ευκολότατη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Και η απάντηση είναι, πέρα για πέρα αρνητική. Για να γίνονται έλεγχοι σε ένα δημόσιο τομέα, θα πρέπει, για τον τομέα αυτό να υπάρχει και να λειτουργεί Κράτος. Αυτό βέβαια δε συμβαίνει στον τομέα των Κοινωφελών Ιδρυμάτων. Όταν, το 2007, επισκεφτήκαμε τον τότε Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης-στον οποίο υπάγονταν και οι Υπηρεσίες  που ήταν αρμόδιες για τον έλεγχο των Κοινωφελών Ιδρυμάτων και του είπαμε ότι στα Γιάννινα, σε ό,τι αφορά τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων και τις Σχολικές Περιουσίες πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, διοικεί δε και διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων, δεν υπάρχει και δε λειτουργεί Κράτος.
Και αυτό, όπως του εξηγήσαμε, συμβαίνει, διότι: α) Ενώ το Σύνταγμα της Χώρας μας (άρθρο 109) όρίζει ότι «η διοίκηση και η διαχείρηση των Κληροδοτημάτων γίνεται σύμφωνα με τη βούληση των διαθετών-το ίδιο ορίζει και ο σχετικός νόμος-αυτό δε γίνεται, γιατί στα Γιάννινα δεν εφαρμόζονται το Σύνταγμα και οι νόμοι της Κοινοβουλευτικής  Δημοκρατίας, αλλά τα φιρμάνια του σουλτάνου και τα αντισυνταγματικά διατάγματα των τριών φασιστικών καθεστώτων. β) Ενώ ο νόμος από την εποχή του Μεταξά-αυτός «εκσυγχρονίστηκε», το 2013 από τους μεγάλους μεταρρυθμιστές  Σαμαρά και Βενιζέλο, αλλά για τα Γιάννινα παρέμεινε το ίδιο  καθεστώς, μετά από παρέμβαση, όπως μας είπαν, πολιτειακών και εκκλησιαστικών παραγόντων- ορίζει ότι «η πιστή και επακριβής εκπλήρωση της βούλησης των διαθετών αποτελεί υποχρέωση του Κράτους», στα Γιάννινα το Κράτος δεν εκπληρώνει αυτή την υποχρέωση, αφού δεν ελέγχει με τα αρμόδια όργανα, αν εφαρμόζονται αυτά που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.  Διαβάσαμε δε στον Επιθεωρητή απόσπασμα μιας Έκθεσης - παρωδίας που είχε συνταχθεί για τα Αγαθοεργά της Μητρόπολης έπειτα από επίμονο αίτημα της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, στο οποίο, επί λέξει, αναγράφεται ότι: «Από την Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών Κατ/των Ιωαννίνων έχουν συνταχθεί για τα έτη 1997-2001 οι Προϋπολογισμοί, Απολογισμοί και Ισολογισμοί των Α.Κ., πλην όμως δεν έχουν υποβληθεί στο Εποπτεύον Υπουργείον Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως και για τα προηγούμενα έτη αλλ´ ούτε και ελέγχθηκαν ποτέ».
Επισημάναμε στον κ. Επιθεωρητή την τελευταία φράση  του αποσπάσματος «ούτε και ελέγχθηκαν ποτέ», και προσθέσαμε ότι στα Γιάννινα δεν υπάρχει και δε λειτουργεί Κράτος. Και αυτός πρόσθεσε: Γιατί, πού το είδατε το Κράτος»;
Στη συνέχεια επικαλεστήκαμε το Ομόφωνο Πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία είχαμε προσφύγει.
Με το Πόρισμα αυτό η Επιτροπή αφού επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα και την παρανομία που επικρατεί στα Γιάννινα, παραθέτει τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, από τα οποία αποδεικνύεται η εγκληματική αδιαφορία του Κράτους, για τις Κοινωφελείς Περιουσίες, με τούτες τις χαρακτηριστικές φράσεις:
«Ο συνολικός αριθμός Κληροδοτημάτων είναι 9.203. Όμως, εξ αυτών τα 7.066,βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εκκαθάρισης (δηλαδή είναι ανεξέλεγκτα). Επίσης υπάρχουν 3.122 Σχολικές Κληρονομιές, εκ των οποίων 1252 στο στάδιο της έρευνας (δηλαδή αγνοούνται)». Έτσι περιουσίες δισεκατομμυρίων, υπέρ του Ελληνικού Λαού, που φτιάχτηκαν με θυσίες μιας ολόκληρης ζωής από τους Ευεργέτες παραμένουν ανεκμετάλλευτες ή έχουν οδηγηθεί, μαζί με το Κράτος, σε χρεοκοπία.
Σε ό,τι τώρα αφορά το συγκεκριμένο Κληροδότημα του  Σπύρου Κόντου (φωτό), στο οποίο αναφέρεται η κ Θεανώ Βλάχου, εφόσον Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής ήταν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και η διαχείριση γινόταν από τη Μητρόπολη είναι βέβαιο, με βάση τα προαναφερθέντα, ότι και αυτό δεν ελέγχθηκε ποτέ και απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να ελεγχθεί, όσο οι αρμόδιοι θα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και το Κράτος στην ουσία θα εξακολουθεί να μην υπάρχει και να μη λειτουργεί, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα.

ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ