Κύριε Δήμαρχε δεν είναι έτσι…

on .

Είναι πολύ σημαντικό για μια πόλη σαν τα Γιάννενα ο Δήμαρχος να ανοίγει δρόμους καινούριους με τις καινοτομίες και τους νεωτερισμούς του και για τη σκέψη, αλλά και για τις σύγχρονες απαιτήσεις των συμπολιτών του. Όμως εσείς με το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στήσατε στην κεντρική πλατεία, αντί να φανείτε πρωτοπόρος σε ιδέες, φανερώνετε μια διαφορετικότητα που δεν ικανοποιεί ανάγκες, αλλά προκαλεί μια στάση αρνητική σε βάρος της πόλης και δυσανάλογη με τον θεσμικό σας ρόλο.
Η επιλογή σας, κύριε Δήμαρχε, του Πύργου του Τάτλιν, αντί για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, ούτε στην πόλη μας αυτές τις γιορτινές μέρες ταιριάζει, ούτε αρμόζει στην ιδιότητά σας. Βεβαίως ως πρόσωπο έχετε το απόλυτο δικαίωμα στην προσωπική σας ζωή να πράττετε όπως σας αρέσει και να φέρεστε όπως το προσωπικό σας στυλ επιβάλλει. Αλλά η πόλη μας, όπως πάντα, σήμερα με την ταυτότητά της διεκδικεί πρωτεία σε πολλούς τομείς της χώρας και διατηρεί την παράδοσή της, που τη θέλει πρώτη στα γρόσια και τα γράμματα.
Στ’ αλήθεια δεν περάσατε ούτε εσείς ούτε οι συνεργάτες σας στην πλατεία για να δείτε πώς «χαίρεται» το δέντρο ο κόσμος και πώς «στολίζει» ολόκληρη τη Δημοτική Αρχή; Αλλά και οι εκλεκτοί σας σύμβουλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη στάση των συμπολιτών μας, όταν διέρχονται από την πλατεία;
Εγώ, ειλικρινά, σας μιλώ, λυπάμαι με τα όσα ακούω στην πλατεία, στα καφενεία και στους δρόμους της πόλης και των χωριών για το «ανεπανάληπτο και φαντασμαγορικό σας δέντρο». Και πραγματικά, ποιος ο λόγος να περιφρονήσετε σ’ ένα τελετουργικό έθιμο των Χριστουγέννων μια παράδοση αιώνων; Έχει μάθει ο Έλληνας και στους πλέον δύσκολους καιρούς να ακουμπάει τον πόνο του, τη χαρά του, την πίστη του σε ορισμένα στοιχεία, ακόμα κι αν δεν έχουν ούτε ελληνική ούτε χριστιανική προέλευση. Το δέντρο δεν είναι ελληνικής προέλευσης, αλλά έχει εμπλουτισθεί το στόλισμά του με το χριστουγεννιάτικο χρώμα και λειτουργεί ως πνεύμα είτε λυτρωτικό είτε αισθητικό. Ερώτημα: Ποια ελληνική οικογένεια μπορεί να αρνηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα παιδιά της;
Επομένως, είναι ενταγμένο ως παράδοση στον λαϊκό μας πολιτισμό, στη θρησκεία μας, στην ιστορική μας μνήμη. Άρα ο κάθε φορέας, πόσο μάλλον ένας Δήμος, οφείλει να σέβεται και να διατηρεί αυτή την παράδοση, εμπλουτίζοντάς την με νέα στοιχεία, εφόσον βέβαια το απαιτούν οι καιροί και οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται ο συμπολίτης μας για ποιους λόγους ανατρέπετε μια αιώνια παράδοση και παραβιάζετε το συλλογικό αίσθημα αισθητικής στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Δεν αμφισβητώ ότι αυτό που στήσατε έχει την αξία του ως έργο τέχνης και ως σύμβολο μηνυμάτων μιας συγκεκριμένης ιστορικής στιγμής. Όμως μπορεί να συνδυαστεί αυτό το έργο τέχνης της ρωσικής επανάστασης με τις γιορτές των Χριστουγέννων; Ο συμπολίτης αυτές τις μέρες βιώνει εορταστικά και πνευματικά ένα μεγάλο γεγονός της Χριστιανοσύνης και το προσεγγίζει είτε εσωτερικά είτε με έναν επιφανειακό τρόπο γιορτινό.
Άρα γεννιούνται πολλά ερωτήματα για τις προσωπικές εμμονές. Προσωπικά έχω πιστέψει ότι θέλετε να δείξετε ότι παραμένετε εσείς και οι συνεργάτες σας «αριστεροί» κατ’ εικόνα και ομοίωση του Πρωθυπουργού μας, έστω κι αν ζούμε και φερόμαστε σε όλες τις δράσεις μας ως δημιουργήματα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Εσείς μακάρι να μην αρκεστείτε στην αντιγραφή της κυβερνητικής Αριστεράς και να δείξετε στην κοινωνία ότι ο Πύργος του Τάτλιν σας οδηγεί σε αξίες και αγώνες για μια κοινωνία της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.
Αλλά, κύριε Δήμαρχε, μέχρι να αλλάξει η κοινωνία κρατήστε εκείνα τα στοιχεία που ενισχύουν την ταυτότητά μας ως Γιαννιώτες και ως Έλληνες.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ