Ελπίδα η νεολαία μας!..

on .

- Οι φορείς του μέλλοντος είναι η νεολαία μας. Η πρώτη της φροντίδα είναι να ενσωματώσει στην κουλτούρα της τον ορθολογισμό, δηλαδή την κριτική σκέψη.
Άλλωστε, όποια επιστήμη κι αν σπουδάσει αυτή θα ενσωματώνει: την εμπειρική παρατήρηση, την ερμηνεία, τον έλεγχο, την αντιπαράθεση, το απρόσωπο, τη δυναμική, την απορία-αμφισβήτηση και το μη  δογματισμό.
Η λέξη πιστεύω δεν ανήκει στο λεξιλόγιο της επιστήμης. Έχουμε μόνο υποθέσεις, θεωρίες, μοντέλα. Οι νέοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι: η επιστήμη προϋποθέτει ελευθερία στη σκέψη και στην έκφραση.
Ζούμε μόνο με τον ορθολογισμό; Φυσικά όχι… Ζούμε με ό, τι βρίσκεται πέρα απ’ αυτόν: την αγάπη, την ομορφιά, την πίστη, την τέχνη, το συναίσθημα, τη θρησκεία. Αυτά μας γεμίζουν, είναι τα περιεχόμενα του ιδιωτικού χώρου.
Ανορθολογισμός υπάρχει όταν ο ιδιωτικός χώρος ξεχύνεται στο δημόσιο. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι, για να φτάσουν στη σίγουρη γνώση, να προσεγγίσουν την αλήθεια, αμφισβητούν όχι μόνο την παράδοση και την αυθεντία, αλλά και τα δεδομένα των αισθήσεων, ακόμη και μαθηματικές σχέσεις…
Μια λειτουργική δημοκρατία βασίζεται κυρίως στους ενεργούς πολίτες. Για να ανταποκριθεί κάποιος στο ρόλο αυτό χρειάζεται παιδεία και κριτική σκέψη. Στην πατρίδα μας υπάρχει έλλειμμα και στους δύο αυτούς παράγοντες και κατά συνέπεια έχει ανάγκη από πνευματικούς ανθρώπους που θα αφυπνίσουν τους ανενεργούς και απαίδευτους πολίτες της.
Για να υπάρξει στη χώρα μας ελπίδα οι νέοι οφείλουν να βοηθήσουν τους άλλους να απελευθερωθούν πνευματικά και να κατανοούν την κριτική στάση. Ένα καθήκον που οι περισσότεροι το έχουμε ξεχάσει.
Ο διανοούμενος πρέπει αναγκαστικά να λειτουργεί σε τρία επίπεδα: αναλυτής που αναζητά την αλήθεια, ηθικό πρόσωπο που αναζητά το καλό και το ωραίο, και πολιτικό πρόσωπο που ενώνει το αληθινό με το καλό και το ωραίο. Η υπόθεση της αλήθειας είναι το μείζον. Πρέπει ο πνευματικός άνθρωπος να έχει, κατά το Μπρεχτ, τη δύναμη να τη γράφει, την εξυπνάδα να την αναγνωρίζει, την τέχνη να τη χρησιμοποιεί, την κρίση να διαλέγει τους φορείς της και τη διπλωματικότητα να τη διαδίδει.
Εύχομαι και ελπίζω, η νέα γενιά  να είναι πιο υπεύθυνη από τη δική μου και να δημιουργήσει συνθήκες, για να ανθίσει η αλήθεια  και να ατονήσει η διάθεση για  παραπλάνηση…

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.