To Ηπειρωτικό περιβάλλον ενδιαφέρει ΟΛΟΥΣ μας κι όχι μόνο «16» του Ζαγορίου!..

on .

• Είναι οξύμωρο και προκαλεί ερωτηματικά η ανοικτή επιστολή 16 συλλόγων του Ζαγορίου, που θέτουν διάφορα ερωτήματα  σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ζητώντας απαντήσεις και ενημέρωση επ΄ αυτών. Είναι οξύμωρο, γιατί η επιστολή  με το αίτημα περί ενημέρωσης δημοσιοποιείται (16 Ιανουαρίου), μία εβδομάδα ακριβώς πριν τις καθορισμένες ενημερωτικές ημερίδες σε Βουτσαρά (22 Ιανουαρίου) και Ζαγόρι (23 Ιανουαρίου), στις οποίες θα παραστούν και θα δώσουν εξηγήσεις στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Έρευνας, αλλά και άλλων επιστημονικών φορέων.
Οπότε, δικαιολογημένα προκαλείται το ερώτημα: Προς τι η δημοσιοποίηση του αιτήματος περί ενημέρωσης, όταν από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν δρομολογηθεί  ειδικές συναντήσεις, στις οποίες μπορούν οι εκπρόσωποι των ανωτέρω συλλόγων, αλλά και κάθε πολίτης, να θέσουν τα ερωτήματά τους και να ζητήσουν υπεύθυνη ενημέρωση;
Η απάντηση ενδεχομένως να κρύβεται στην άρνηση- όπως πληροφορούμαστε- της συντριπτικής πλειοψηφίας των συλλόγων και των αποδημικών σωματείων του Ζαγορίου και δη του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων, που ξεπερνούν τους 90 να ταυτιστούν με τις απόψεις των «16», που φαίνεται  να κινούνται με επικοινωνιακά κριτήρια, στοχεύοντας να δημιουργήσουν μια απατηλή εικόνα δήθεν καθολικής ανησυχίας φορέων του Ζαγορίου κι όχι μόνο.
Ακόμη και αν τα «ερωτήματα» που θέτουν- αυτό εμείς πιστεύουμε- οφείλονται  στην αγωνία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, κίνηση απόλυτα θεμιτή, κάθε καλοπροαίρετος πολίτης δεν μπορεί να μη προβληματιστεί για τις αποστάσεις που παίρνουν από τους «16» οι άλλοι φορείς του Ζαγορίου, που κι αυτοί έχουν ως  έμβλημά τους την προστασία του πολιτισμού, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής. 
Αυτό και μόνο δίνει το δικαίωμα σε κατοίκους του Ζαγορίου, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα να εκφράζουν την απορία τους, μήπως τελικά εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες, παρασυρόμενοι από τις γνωστές ομάδες του «ΟΧΙ  σε όλα!», οπότε υπάρχει θέμα και μάλιστα πολύ σοβαρό.
 Η διασπορά ανησυχιών πάντως, έχει ημερομηνία λήξης. Και αυτή αναμένεται να  είναι η ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και «ο κάθε… κατεργάρης στον πάγκο του»!..