Να φύγουν τα αναχώματα για να σωθεί η Παμβώτιδα!

on .

Αναφερόμενος σε επιστημονικά δεδομένα, του τρόπου που λειτουργούσε η Παμβώτις, πριν την κατασκευή (το 1960 - 1972) των εγγειοβελτιωτικών  και αντιπλημμυρικών έργων (τεχνικά χωμάτινα αναχώματα Αμφιθέας και Ανατολής – Κατσικά) και με αναφορά ιδιαίτερα στις καταστροφικές επιπτώσεις σε βάρος του λιμναίου οικοσυστήματος, με την κατασκευή και διατήρηση των αναχωμάτων, ακόμη και σήμερα, ο συμπολίτης μας Βασίλης Ασωνίτης, οικονομολόγος, κάτοικος Γερμανίας, απευθύνει έκκληση  («Πρωϊνός Λόγος» 20-21 Ιανουαρίου 2018) προς τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο της πόλεώς μας, για την σωτηρία της Παμβώτιδος και δικαίως καταλήγει: «Αλέξανδρε και Θωμά, χαρίστε στην κυρά Φροσύνη την Λίμνη της και στα Γιάννενα την ζωή τους»!
Ο Βασίλης Ασωνίτης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Τα αναχώματα «έχτισαν» το πλαίσιο μιας λεκάνης με εστίες μόλυνσης και βρώμικων νερών. «Έχτισαν» μία λεκάνη τεχνολογικής και οικολογικής καταστροφής, με εκπομπές θειούχων και αζωτούχων αερίων, με αφρισμένα πράσινα νερά και οσμές κλούβιου αυγού, που απομακρύνουν τους επισκέπτες. Έτσι αχρηστεύθηκε η συνεχής τροφοδοσία της Λίμνης με οξυγονωμένα και καθαρά νερά των πηγών και αναγκαία για την ζωή της Λίμνης ανανέωση των νερών. Ένα «κτίσμα» νεκρών αναχωμάτων, που κατέστρεψε τους βάλτους της Μπογιανής της Ανατολής και τους βάλτους Κατσικά, μήκους 5,3 χιλμ.». Επισημαίνει ακόμη ότι βάσει της Σύμβασης του Ramsar το 1971, «Νερά χωρίς παρόχθιες εκτάσεις, πηγές και εκροές δεν νοούνται Λίμνες».
Ιδιαίτερα για τους βάλτους και ο κ. Ασωνίτης αναφέρει ότι αποτελούσαν τα βιολογικά ιχθυοτροφεία της Παμβώτιδας, τους κυματοθραύστες, τους φυσικούς μηχανισμούς αυτοκάθαρσης των νερών και τους ρυθμιστές του κλίματος του Λεκανοπεδίου, δεσμεύοντας γιγάντιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα κλπ.
Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα έρχομαι να επισημάνω ότι όλα αυτά και πολλά ακόμη τα γνωρίζουν και ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος. Γιατί λοιπόν δεν προέβησαν τόσο καιρό και δεν προβαίνουν στην απομάκρυνση των άχρηστων και καταστροφικών για το λιμναίο οικοσύστημα αναχωμάτων;
Τι έχουν να πουν στον κ. Ασωνίτη, αλλά και βέβαια σε όλους τους πολίτες που ανησυχούν για την τύχη της Παμβώτιδας; Όλοι ανυπομονούν να δουν την Λίμνη τους να λειτουργεί ως οικοσύστημα, όπως πριν το 1970, πριν τα αναχώματα. Γιατί τόση σιωπή; Θα σιωπήσουν και πάλι;
Η διατήρηση των αναχωμάτων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την  Παμβώτιδα, αφού δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για καταπατήσεις  και οικοπεδοποίηση, των όπισθεν των αναχωμάτων υγροβιοτόπων (βάλτων) με τα γνωστά σε όλους μας μπαζώματα. Τα βλέπουμε κιόλας σε πολλά σημεία στους υγροβιότοπους Ανατολής - Κατσικά και Περάματος - Αμφιθέας.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι υγροβιότοποι (βάλτοι) μπορούν να μεταβληθούν σε οικοδομήσιμη περιοχή και η Παμβώτις για πάντα να καταδικασθεί σε κλειστή δεξαμενή, βρώμικων και μολυσμένων υδάτων, αλλά και το λιμναίο οικοσύστημα να οδηγηθεί σε ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη καταστροφή.
Διάχυτη είναι η απορία των πολιτών, γιατί δεν γίνεται μία ενημέρωση δια του τοπικού Τύπου από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο σχετικά με την τύχη των αναχωμάτων, που αφορά στο μέλλον της Λίμνης μας!
Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση κανενός, αλλά είναι υπόθεση όλων μας και γι’ αυτό η Γιαννιώτικη κοινωνία δεν πρέπει να μείνει αδρανής.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ