Υπερηφάνεια, μα και πικρία!

on .

(Με αφορμή το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας)
- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ*

 Καθηλωμένος μπροστά στην τηλεόραση, παρακολούθησα προχθές όλο το συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία. Με πάθος. Με συγκίνηση. Με καρδιοχτύπια. Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο. Ιστορικό. Πρωτοφανές. Άνω του ενάμιση εκατομμυρίου οι παρόντες. Αθηναίες και Αθηναίοι. Μακεδόνισσες και Μακεδόνες. Ελληνίδες και Έλληνες. Μα και πέρα από τα στενά σύνορα της χώρας μας Κύπριες και Κύπριοι. Ομογενείς από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη. Ξεχωριστή θέση είχε το παράρτημα των Βορειοηπειρωτών. Να κρατούν πάνω τους μια τεράστια ελληνική σημαία. Σε μια από τις λωρίδες με κεφαλαία γράμματα η φράση: «Βόρεια Ήπειρος, γη ελληνική»!
Με το δίκιο τους. Αυτοί γνωρίζουν τι θα πει να σου αρνούνται την Πατρίδα. Να σου αρνούνται την εθνικότητα. Την γλώσσα. Κάθε ιερό και όσιο που έχει να κάμει με την δική σου οντότητα.
Η ομιλία του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, του «Πατριάρχη» της μουσικής, όπως  αποκάλεσαν τον Μίκη Θεοδωράκη, το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και όλου του κλήρου μας γενικά, οι μοναχοί του Αγίου Όρους, η ομιλία του Ακαδημαϊκού καθηγητή, του «αντάρτη» από την Κρήτη με τις γεμάτες πατριωτισμό μαντινάδες του, ο χαιρετισμός του χρυσού παραολυμπιονίκη, ιδιαιτέρως, ξεδίπλωσαν μπροστά μου τα μεγαλεία του ελληνικού έθνους. Του δικού μου έθνους. Με έναν αγώνα χιλιετηρίδων. Με μια ιστορία με αστείρευτη πηγή. Να μοιάζει με μια ανεξάντλητη δεξαμενή. Την δεξαμενή που ανάδειξε την Δημοκρατία. Που ανάδειξε την φιλοσοφία και τη ρητορική. Τα γράμματα και τις επιστήμες…  
Θυμήθηκα τα λόγια του Ισοκράτους προς τον Νικοκλέα: «Να σπουδάζεις τα περασμένα… και να τα διατηρείς ζωντανά στη μνήμη σου…». Αναρωτήθηκα: θα μπορέσουμε άραγε να το φθάσουμε αυτό; Τα μεγαλεία του έθνους και την αστείρευτη δεξαμενή της ιστορίας;
Δύσκολα. Γιατί σ’ αυτό το συλλαλητήριο έλειπε η ενότητα. Η ολοκληρωτική ενότητα. Απούσα η κυβέρνηση. Διχασμένες οι πολιτικές φιλοδοξίες μπροστά στην εθνική συνείδηση. Οι αναρχικοί και οι κακόβουλοι κηλιδώνουν την οικία του Μίκη, προσπαθώντας να τον φοβίσουν και να οπισθοχωρήσει. Οι κουκουλοφόροι προκαλούν ταραχές στις παρυφές του συλλαλητηρίου. Όταν το παρακολουθούν εκατομμύρια ανά τον κόσμο, ενώ μόνο δύο-τρία ελληνικά κανάλια το έδειχναν ζωντανά, την ώρα που αφιερώνουν δύο ώρες για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Συμπερασματικά: Θα φθάσουμε τους στόχους μας (το μέλλον), διαμέσου του παρόντος (του τι κάνουμε σήμερα) στηριζόμενοι στο παρελθόν (στα μεγαλεία και την δεξαμενή του).