Μαρτύριο…

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Δύο παλιοί φίλοι, συναντήθηκαν μετά από καιρό, στο σούπερ μάρκετ.
- Πού χαθήκαμε, φίλε, του είπε ο ένας.
- Έφυγα από τη γειτονιά σου, του απαντάει ο άλλος, μου κάνανε έξωση, δεν πλήρωνα το ενοίκιο! Με τι λεφτά, είμαι άνεργος, τρία χρόνια! (Και κρατούσε στο χέρι του, τα… ψώνια, ένα πακέτο μακαρόνια, ενώ ο άλλος είχε γεμάτο, ένα μεγάλο καλάθι!).
- Κι εγώ φίλε, στη δική σου μοίρα ήμουνα, πριν λίγο καιρό. Τώρα βρήκα καλή «δουλειά» και είμαι πολύ καλά!
- Τι δουλειά κάνεις;

- Είμαι «προστατευόμενος μάρτυρας»! Είναι δουλειά, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, χωρίς… διευθυντή πάνω απ’ το κεφάλι σου, λες αλήθειες ή ψέματα, δηλαδή κάνεις… του κεφαλιού σου! Με μια αλήθεια ή ένα ψέμα, τα «παίρνεις χοντρά»! Δεν χρειάζονται και πολλά προσόντα. Τα «εργαλεία» της δουλειάς, είναι… μία κουκούλα για να κρύβεις το πρόσωπό σου και να «εμφανίζεις» τα… ντοκουμέντα σου! Και μια… πειστικότητα, στα λεγόμενά σου! «Χτυπάς» συνήθως πολιτικά πρόσωπα, αλλά και άλλους, που έχουν καλή σχέση, με… το μέλι! Κι αν «κάψεις» και κανέναν αθώο, λες, εμένα τι με μέλλει; Άγνωστος είμαι, προστατευόμενος και καλοπληρωμένος! Μπορεί, δίπλα σου, να βρίσκεται ένα θιγόμενο πολιτικό πρόσωπο, να ορύεται για την άδικη εμπλοκή του, σε χρηματισμό και εσύ να είσαι… αμέριμνος, πληρωμένος και άγνωστος!
- Τι λες βρε φίλε, του λέει ο άνεργος, κι εγώ νόμιζα πως είναι «προστατευόμενη» μόνο η καρέτα – καρέτα! Τώρα έμαθα πως είναι και οι μάρτυρες!
- Ναι, ναι, είναι και οι προστατευόμενοι μάρτυρες! Και αμείβονται πολύ καλά! Έχουν και… μπόνους, σε είδος! Κάποιες φορές, τους δίνουν… πάμπερς και κάποιες άλλες, γεμάτο καρότσι, με ψώνια του σούπερ μάρκετ!
- Φίλε μου, κάνε κάτι, να προσληφθώ και εγώ, σε αυτή τη δουλειά! Κουκούλα… έχω, ψέματα λέω, …αλήθεια σου λέω, τι άλλο θέλεις;
- Δεν μπορώ να σου εγγυηθώ… Τι να σου πω, παίρνω καλά λεφτά. Θέλω όμως, να ζήσω απλοϊκά και ήρεμα, του λέει ο μάρτυρας.
- Γιατί, με αυτή τη «δουλειά», η ζωή μου έγινε… μαρτύριο!
Υ.Γ.: Τελικά, νομίζω, πως «απροστάτευτος» είναι μόνο ο Ελληνικός λαός…

* Ο κ. Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής