Περί των σχεδίων ανάπλασης της Κεντρ. Πλατείας Ιωαννίνων

on .

Από τους «Σκεπτόμενους Πολίτες»...

Μια πόλη που δεν έχει πεζοδρόμια (βλ. Σπ. Λάμπρου, Μ. Αλεξάνδρου, προέκταση Δωδώνης), δεν έχει σωστά πάρκα (βλ. Λιθαρίτσια, Γιαννιώτικο σαλόνι), δεν έχει παιδικές χαρές της προκοπής (βλ. παλιά Σφαγεία) δεν έχει κανονική ασφαλτόστρωση στους δρόμους (ποιους να πρωτοαναφέρεις), η λαϊκή της Αγορά  βρίσκεται σε πρωτόγονο στάδιο, το Δημοτικό Ωδείο μόνο για τέτοιο δεν μοιάζει, πολλά σχολεία δίνουν όψη εγκατάλειψης κτλ. κτλ. θα ξαναχαλάσει την κεντρική της πλατεία ώστε να την… αναπλάσει; Με ποια δικαιολογία; Ποιος το ζήτησε; Με τι χρήματα;
Και τι είναι άραγε χειρότερο; Το ότι αποφάσισαν, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, να μαυρίσουν την κεντρική πλατεία ή η «φιλοσοφία» πάνω στην οποία στηρίζεται ο νέος, «βραβευμένος» σχεδιασμός της;
Θα είναι λέει «σημείο κοινωνικού διαλόγου και τόπος συνάντησης». Ειδικά Άνοιξη - Καλοκαίρι που ο κόσμος ψάχνει δροσερά σκιερά μέρη για να καθίσει, θα δίνει ραντεβού στη νέα πλατεία που λόγω και του μαύρου κυβόλιθου θα συγκεντρώνει όλη τη ζέστη της ημέρας. Και πού ακριβώς θα κάθονται οι θαρραλέοι πολίτες για να κάνουν κοινωνικό διάλογο; Στις μαρμάρινες κατασκευές στις δύο γωνίες της ή σε παράταξη κάτω από το μεταλλικό υπόστεγο!
Και φυσικά θα γίνει πλακόστρωση όλης της έκτασης, συμπεριλαμβανομένου του αμαξητού δρόμου αλλά και του χώρου μπροστά από τη Νομαρχία που μόλις πριν λίγους μήνες πλακοστρώθηκε ξανά! Εννοείται ότι θα φύγουν τα δέντρα γιατί όπως λένε οι ειδικοί, «δεν αφήνουν τη σχέση Νομαρχίας - Πλατείας να ‘αναπνεύσει’»!
Το «αβαθές κοίλο», όπως  χαρακτηρίζεται η «γούρνα» του μισού μέτρου βάθους, θα δίνει την ευκαιρία στον κόσμο για… «βιωματική προσέγγιση»! Εξυπακούεται ότι τα σιντριβάνια είναι πολύ… μπανάλ και πρέπει να ξηλωθούν. Με μια πλατεία κανονική Έρημο λοιπόν… η «Όαση» θα αποκτήσει κυριολεκτική σημασία.
Άνθρωποι που δεν μπορούν να στήσουν ένα κανονικό χριστουγεννιάτικο δέντρο θέλουν τώρα να μας παρουσιάσουν με φληναφήματα και εξυπνάδες ένα σχέδιο για μια «νέα πλατεία» το μαύρο υπόστρωμα της οποίας θα είναι φυσικά και ένας υπέροχος καμβάς για τους πάσης φύσεως μπάχαλους που έχουν ούτως η άλλως βανδαλίσει τη μισή πόλη. Φανταστείτε  το σκηνικό… άσπρο σπρέι σε μαύρο φόντο…
«Όλα τα λεφτά» όμως είναι η αιτιολόγηση του παραλόγου. Σταχυολογήσαμε απόψεις από την παρουσίαση του πρότζεκτ. Απολαύστε με δική σας την ευθύνη…
- «Αποφασίσαμε ως Δημοτική Αρχή…. τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση και αποδοχή... έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου… είναι μια δικαίωση της Δημοτικής Αρχής…  πρέπει να συγχαρώ το Δήμο για την επιλογή του… κάλεσε τους πολίτες να μη βιαστούν να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα όταν αυτό ολοκληρωθεί… θα δημιουργηθεί μια "εμβληματική πλατεία αντάξια της ιστορίας της πόλης"… επαναφέρει την πλατεία ως ένα ελεύθερο και μεγάλο κεντρικό χώρο τον οποίο αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο σύνολο ... πρόκειται επί της ουσίας, για έναν τερματικό χώρο-κτίριο το οποίο θα προσδώσει μια βασική λειτουργία στο τμήμα αυτό της πλατείας που σήμερα είναι «χαμένο»… ο  πυθμένας θα είναι ένα τμήμα σφαίρας με μέγιστο βάθος 50 εκ.… η  κατασκευή αυτή θα «διασκεδάσει» τη μεγάλη γυμνή επιφάνεια του κέντρου της πλατείας ως στοιχείο βιωματικής προσέγγισης και όχι ως διακοσμητικό στοιχείο…».
Και για να ‘χουμε και καλό ρώτημα: Πόσα είναι τα χρέη του Δήμου ιωανντών σήμερα;
Θα κλείσουμε το σύντομο σημείωμα με μια λαϊκή παροιμία: Όλα τα ‘χε η Μαριορή… ο μαύρος κυβόλιθος της έλειπε! Με άλλα λόγια ή έχουμε παραφρονήσει εντελώς ή το δούλεμα καλά κρατεί.  Το μαύρο όμως δεν είναι μόνο το χρώμα των κυβόλιθων αλλά και εκείνο που μπορεί να έχουν και τα ψηφοδέλτια στην κάλπη όταν του χρόνου οι πολίτες θα την επισκεφθούν για να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…

* * *

Από την ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ

Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε και πλούσιο σε έργο και παραγωγικότατο σε προγραμματισμούς, ενέργειες και αποφάσεις, όπως φάνηκε από την Τοπική ειδησεογραφία. Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο κύριο Μπέγκα ειδικά γιατί παρακολουθώντας τον, είδα και άκουσα με χαρά ότι επί τέλους οι σοβαρές τους προσπάθειες για πολλά και βασικά θέματα της πόλης μας, που ως τώρα έμειναν άλυτα και στάσιμα, σαν το θέμα  της... τραγελαφικής Πλατείας μας  π.χ., δεν οφείλονταν σε ακηδία και αδιαφορία, ούτε σε αδυναμία αντιμετώπισης, αλλά αντίθετα  οφείλονταν σε αυξημένο ενδιαφέρον, για να γίνει το έργο σωστό και να μην επαναληφθεί το αίσχος της προηγούμενης κατασκευής, επί δημοτικής αρχής Ν. Γκόντα, όπου η Πλατεία μας είχε γίνει και είναι ως σήμερα, το σύμβολο της… κακογουστιάς, της προχειρότητας, της κακοτεχνίας, της ασχετοσύνης και «των, ων ουκ’ έστι αριθμός» λαθών, υποθέσεων, αδιαφανειών κ.λ.π, κ.λ.π. Έπρεπε λοιπόν να γίνει τώρα κάτι που δεν θα έχει τίποτε απ’ αυτά τα αρνητικά στοιχεία της υπάρχουσας, ακόμα, Πλατείας, δυστυχώς!
Έτσι, έγινε ένας Πανελλήνιος διαγωνισμός,  στον οποίο έλαβαν μέρος  23 αρχιτέκτονες και τα Γραφεία τους φυσικά και απ’ αυτού, προς  τιμήν μας, βραβεύτηκαν δύο Γιαννιώτες αχιτέκτονες, οι κύριοι, Βλαστός και Παπαγεωργίου, τους οποίους προσωπικά συγχαίρω.
Η Επιτροπή η οποία διεξήγαγε το διαγωνισμό και αξιολόγησε τις μελέτες και βράβευσε τους Γιαννιώτες αποτελείτο από έξη Μέλη Καθηγητών, εκτός Ιωαννίνων Πανεπιστημίων και Πολυτεχνικών Σχολών.
Η αξιολόγηση και η βράβευση των συμπολιτών μας  αρχιτεκτόνων μας κάνει να ευελπιστούμε ότι  η Πλατεία  που θα μας δώσουν τώρα θα  είναι ένα έργο στο κέντρο της πόλης μας, που θα συνδυάζει  τις σύγχρονες  ανάγκες μιας μεγάλης πόλης όπως είναι σήμερα τα Γιάννενα με την παράδοση, την ιστορία, την εποχή, το παρελθόν και το μέλλον αυτής της πόλης. Τη σημερινή της  χρησιμότητα  αλλά, και την παλιά και τωρινή της που τη χάσαμε,  δυστυχώς, και πρέπει να την  ανακτήσουμε, την ανάγκη για επικοινωνία των κατοίκων της!
Πιστεύουμε πως θα γίνει μια τέτοια  Πλατεία καινούρια  μεν,  με το παλαιό της ανθρώπινο πρόσωπο δε, προσαρμοσμένο, βέβαια στις απαιτήσεις  του 2018! Μπορεί να συνδυάσει άριστα το χτες με το σήμερα και να μας κάνει και καλύτερους και περήφανους όπως  περήφανους μας κάνουν οι πεζόδρομοι της  πόλης  μας,  που κατά γενική ομολογία των ξένων μας, είναι οι καλύτεροι της Ελλάδος!
Τώρα λοιπόν που και  η θέληση υπάρχει και τα χρήματα υπάρχουν, νάναι καλά το ΕΣΠΑ και η ψυχή του Καραμανλή που μας… έδεσε γερά σ’ αυτό, δεν μένει  παρά να οριστεί η δημοπράτηση του έργου, που το περιμένουμε, οι Γιαννιώτες πώς και τι!  Λαχταράμε Δήμαρχε, να δούμε του έργου την αρχή.