Φάρμακα, διά πάσαν νόσον…

on .

-  Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

• Έπεσε από τα σύννεφα, ο μπάρμπα Μήτσος! Η γριά του, η Μπιρμπίλω, φαίνεται αναμεμειγμένη στο… σκάνδαλο NOVARTIS! (Μόνο αυτή έλειπε!).
Βέβαια, είναι στην κατηγορία των μη πολιτικών προσώπων. (Ε, είναι γνωστό, πως ακόμη δεν έγινε βουλευτής…). Αλλά, το ξάφνιασμα και η απορία, σε όλο το καφενείο του χωριού, είναι διάχυτη! Πώς μπορείς να μπλέξεις…
Βέβαια, ο μπάρμπα Μήτσος, είναι διαβολεμένος, κάτι…

είχε υποψιαστεί, αλλά καθώς τον απασχολούσαν τελευταία το Σκοπιανό, τα Ίμια και η… φτώχεια του, κάπως αδιαφόρησε!
Θυμάται πως το φαρμακείο του χωριού, τη Μπιρμπίλω την είχε στα όπα – όπα! (60 χρόνια πελάτης, τον έκανε πλούσιο…). Της έδινε φάρμακα εξτρά, πέρα από τη συνταγογράφηση, του αγροτικού γιατρού! Σε σημείο, που η Μπιρμπίλω είχε στο σπίτι της ένα… δεύτερο φαρμακείο! (Με φάρμακα «διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», που λέει και το Ευαγγέλιο!).
Προχθές μάλιστα, τις Αποκριές, ήρθε στο χωριό ένας… μασκαράς, με καλυμμένο το πρόσωπο. Αυτός μοίρασε, έξω από το φαρμακείο, σε μερικούς γέροντες και στη γριά – Μπιρμπίλω, από δύο μπουκάλια θαυματουργό φάρμακο, έτσι έλεγε… για όλες τις ασθένειες! Και τους έβαλε όλους να υπογράψουν κάτι σαν… ευχαριστήριο, για την προσφορά της εταιρίας!
Η Μπιρμπίλω, δεν ήξερε βέβαια να υπογράψει, αλλά έβαλε… ένα σταυρό! Σταυρώθηκε κανονικά… Γιατί ακριβώς την επομένη, έφερε ο ταχυδρόμος τα άσχημα μαντάτα! Η Μπιρμπίλω, εμπλέκεται σε σκάνδαλο φαρμάκων, ως μη πολιτικό πρόσωπο!
Και τώρα, λέει ο μπάρμπα Μήτσος, μπήκαμε σε μπελάδες! Θα ξεκινήσουν τα… ειδικά δικαστήρια και θέλουμε τρεξίματα και έξοδα!
Αλλά, ας μη μας πάρει από κάτω… Ας ελπίσουμε πως αυτά τα δικαστήρια αργούν πολύ, μπορεί να γίνουν και μετά από 5-6 χρόνια!
Οπότε, αν στο διάστημα αυτό η γριά τραβήξει… για την Αχερουσία… γλιτώνουμε και τα έξοδα και την… κατακραυγή του κόσμου!
Απλά… χάνουμε τη γριά!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.