Βοσκοτόπια…

on .

Όλα τα κόμματα στην Ελλάδα, στα προγράμματά τους αφιερώνουν αρκετές σελίδες για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βοήθεια προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Δηλώνουν απερίφραστα την αμέριστη συμπαράσταση (στα λόγια…) στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, τους στυλοβάτες της αγροτικής οικονομίας!
Στην πράξη όμως, άλλα ισχύουν… Ανύπαρκτα κίνητρα για σοβαρή ενασχόληση, κυρίως νέων, με τη γη! Σκληρή φορολογία και σ’ αυτούς, υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές!
Η ερήμωση της υπαίθρου, προσχεδιασμένη… Για δεκάδες χρόνια τώρα παίχτηκε το παιχνίδι της αστυφιλίας, με παράλληλη εγκατάλειψη των γεωργικών εκτάσεων και την άνετη ζωή στο κλεινόν άστυ! (Προέκυψε;). Με αποτέλεσμα τη μεγάλη έλλειψη αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τη χώρα μας!
Με συνέπεια, η συρρίκνωση της γεωργία και της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα να δημιουργήσει την ανάγκη εισαγωγών τέτοιων προϊόντων από άλλες χώρες!
Έτσι, ο Έλληνας καταναλωτής, να είναι αναγκασμένος να τρώει… αυγά Τουρκίας, ντομάτες Πολωνίας, πατάτες Αιγύπτου! Και αυτό να συμβαίνει στη δική μας ευλογημένη χώρα, που οι συνθήκες είναι ιδανικές για πολλά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα!
Όλα όμως είναι θέμα πολιτικής… Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, στη δύσκολη δουλειά της υπαίθρου, δεν είχαν ποτέ ουσιαστική συμπαράσταση από την εκάστοτε κυβέρνηση!
Όλοι έβλεπαν τον αγρότη μόνο σαν ψηφοφόρο, αγνοώντας την παράμετρο πως κάνουν ένα επάγγελμα δύσκολο και ψυχοφθόρο! (Έρμαιοι στις καιρικές συνθήκες και στις… τραπεζικές υποθήκες!).
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Έλληνας αγρότης δίνει τη μάχη της δικής του επιβίωσης και της συνεισφοράς στην οικονομία της χώρας!
Όσο όμως η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα… βοσκοτόπια για… τηλεοπτικές άδειες και όχι για κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή, τόσο ο λαός της δεν θα έχει σε επάρκεια το κρέας, το ψωμί, το γάλα και θα παρακολουθεί στην τηλεόραση… νηστικός, Τούρκικα σήριαλ!
Και το αποτέλεσμα θα είναι: Καρβέλια, να ονειρεύεται!
Υ.Γ.: Εκτός αν δούμε σύντομα στην αγορά νέα κτηνοτροφικά Ελληνικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα: Φέτα… Καλογρίτσα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.