«Καθαρές» κουβέντες…

on .

➤  Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

 Μεγάλη κόντρα ξέσπασε στο καφενείο του χωριού, ανάμεσα στον δεξιό μπάρμπα Θύμιο και στον Συριζαίο μπάρμπα Μάρκο.

Αιτία, η επικείμενη έξοδος από τα μνημόνια και αν αυτή, θα είναι «καθαρή» ή όχι! (Και ενώ η δική τους… έξοδος στο καφενείο… διακόπτεται τις τελευταίες μέρες του μήνα, γιατί τους λείπει το ένα ευρώ για τον καφέ, εν τούτοις έχουν το… κουράγιο να αναπτύσσουν τις οικονομικές τους θεωρίες, κάτω από το γεροπλάτανο, στην πλατεία του χωριού!).
Ο δεξιός μπάρμπα Θύμιος, μιλάει με… επιχειρήματα,για τα τελευταία χρόνια των μνημονίων Τσίπρα – Καμμένου, ενώ ο… αριστερός μπάρμπα Μάρκος, είναι χειμαρρώδης για τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, Γιωργάκη – Σαμαρά – Βενιζέλου!
- Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, του λέει ο μπάρμπα Μάρκος, ενώ εμείς, τέσσερα χρόνια τώρα, παλεύουμε να σας βγάλουμε…
- Ναι, αλλά μιλάτε για «καθαρή» έξοδο, που δεν τη βλέπω!
(Γιατί, μήπως… τη βλέπουμε εμείς, σιγοψιθύρισε ο Συριζαίος, κάνοντας… ενδόμυχα την αυτοκριτική του!). Και με πιο δυνατή φωνή, συνέχισε:
- Αλήθεια, τι ήταν «καθαρό» στην Ελλάδα ως τώρα, για να απαιτούμε μία εντελώς καθαρή έξοδο από τα μνημόνια; (Με τον τρόπο του… κάλυπτε την κυβέρνηση!).
- Μήπως έχουμε στη χώρα «καθαρά» καύσιμα; (Κάποιοι μιλάνε για αναλογία 50-50 με το… νεράκι του Θεού! Υπερβολές, η δοσολογία είναι λιγότερη…). Μήπως έχουμε καθαρά νερά, καθαρό ουΐσκι (μπόμπες κυκλοφορούν!). Μήπως έχουμε καθαρό περιβάλλον; Μήπως έχουμε καθαρό ποδόσφαιρο; Ή μήπως υπάρχουν πάντα καθαρές σχέσεις, ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος; Ή μήπως ο Έλληνας, έχει πάντα «καθαρό» μυαλό, για να ξέρει τι ψηφίζει;
Και συνέχισε, σαν καταπέλτης, ο μπάρμπα Μάρκος… (έχουν οι αριστεροί μεγαλύτερη ευχέρεια στην… ξύλινη γλώσσα!):
- Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με την έξοδο, ας κοιτάξουμε και… τα δικά μας έξοδα! (Να και μια σωστή κουβέντα…).
- Τι ακρίβεια είναι αυτή; Παρενεβλήθη ο δεξιός μπάρμπα Θύμιος.
- Αλλά δεν φταίνε οι κυβερνήσεις, πήρε την απάντηση… Φταίνε οι… μήνες, που έχουν 30 μέρες και όχι 15, για να τα βγάζουμε πέρα!
Και η συζήτηση έκλεισε με κουβέντες προβληματισμού…
- Θύμιο… θυμήσου πως υπάρχουν και χειρότερα! Και αυτά είναι μπροστά μας! «Καθαρές» κουβέντες…
Ο Θύμιος δεν απάντησε στον μπάρμπα Μάρκο. Απλά έβγαλε από την τσέπη του το… εκλογικό βιβλιάριο και περιμένει να πάρει την… εκδίκησή του!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.