S.O.S. για την Πολεoδομία του Δήμου Ιωαννίνων!..

on .

Η δυσανάλογη στελέχωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, είναι γνωστό φαινόμενο. Νευραλγικές υπηρεσίες με πολλές αρμοδιότητες είναι υποστελεχωμένες και άλλες με πλεονάζον προσωπικό. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, ωστόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση που οι αποφάσεις λαμβάνονται από αιρετούς, υπάρχει μια σχετική ευελιξία στην αναδιανομή του υπαλληλικού προσωπικού του Δήμου για να καλύπτονται ορθολογικά οι ανάγκες.
Στην Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών τον τελευταίο χρόνο εκπέμπεται σήμα κινδύνου, από μηχανικούς και πολίτες. Παρότι η φημολογούμενη ηλεκτρονική κατάθεση των αδειών (e-πολεοδομία) θα επιτάχυνε τη διαδικασία έκδοσης αδειών, τουναντίον, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις εγκρίσεις δόμησης και τις αδειοδοτήσεις, είναι τόσα πολλά που υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις από ότι πριν. Στην Πολεοδομία, στον τομέα των αδειοδοτήσεων, οι ελάχιστοι εναπομείναντες υπάλληλοι όσο επαγγελματισμό, υπερβάλλων ζήλο και φιλότιμο να δείξουν, είναι τόσο μεγάλος ο όγκος εργασίας που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις. Έτσι, οι μηχανικοί ταλαιπωρούνται καθημερινά και οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ματαίωσης επενδύσεων τους, αφού αρκετές από τις αδειοδοτήσεις αφορούν έργα που είναι συνδεδεμένα με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και συγκεκριμένα χρονικά deadlines.
Μια δημοτική αρχή που θέλει να σέβεται την καθημερινότητα των πολιτών στις συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Δήμου, οφείλει να διορθώσει άμεσα τα «κακώς κείμενα», πριν ξεχειλίσει η αγανάκτηση του κόσμου. Ήδη η μεταφορά της Πολεοδομίας του Δήμου εκτός του κέντρου της πόλης λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου, δυσκολεύει κατά πολύ μηχανικούς και πολίτες. Τουλάχιστον ας υπάρχει το επαρκές προσωπικό, για να μην παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις.
Δε μπορούμε να διεκδικούμε την τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, όταν δεν έχουμε τον ελάχιστο απαιτούμενο πολιτισμό στις συναλλαγές δημοτών - Δήμου. Δε μπορούμε να προαναγγέλλουμε μεγαλεπήβολα έργα όπως η ανάπλαση του παραλιμνίου μετώπου, οδικοί άξονες κτλ. όταν δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις στις έγκαιρες αδειοδοτήσεις από την Πολεοδομία, για μικρά έργα της καθημερινότητας που δρομολογούνται από τον κύκλο εργασιών μηχανικών -πολιτών.
Εύχομαι τόσο ο Δήμαρχος που είναι μηχανικός, αντιδήμαρχοι που επίσης είναι μηχανικοί αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με την ίδια επαγγελματική ιδιότητα, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες του κλάδου,  να δείξουν ευαισθησία γρήγορα αντανακλαστικά και να στελεχώσουν άμεσα την Πολεοδομία με το απαιτούμενο προσωπικό, πριν ξεχειλίσει η αγανάκτηση μηχανικών και δημοτών και κυρίως πριν πάνε στον κάλαθο των αχρήστων επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα. Αν θέλουμε να κάνουμε καλύτερη την πόλη ας ξεκινήσουμε από τα μικρά της καθημερινότητας για να πάμε στα πιο μεγάλα.
Η επαρκής στελέχωση της Πολεοδομίας, πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ, χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς άλλη αναβολή. Σε αντίθετη περίπτωση φοβάμαι πως θα επαληθευτούν τα λόγια του Γάλλου ποιητή και συγγραφέα Grégoire Lacroix που έλεγε: «Όταν αναβάλλει κανείς κάτι για αργότερα, αυτό το αργότερα γίνεται συχνά πολύ αργά…».

* Ο Πέτρος Ι. Μπούγιας είναι Msc, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός.